Holandská vila

Holandská vila
https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/460678/bmid_holandska-vila-gx6-460678.png 4 115 115

Ann Patchettová napsala svůj dosud nejsilnější román, dojemný příběh o nezničitelných sourozeneckých poutech, o domě jejich dětství a minulosti, které se nelze zbavit. Holandská vila je příběh ztraceného ráje, který zkoumá problémy dědictví, lásky a odpuštění i toho, jak sami sebe chceme vidět, a kým jsme doopravdy. Na konci druhé světové války se Cyrilovi Conroyovi souhrou štěstí a chytré investice podaří položit základ obrovského realitního impéria, a tím rodinu katapultovat z chudoby do nezměrného bohatství. První, co udělá, je, že koupí Holandskou vilu, luxusní sídlo na předměstí Filadelfi e. Má to být překvapení pro manželku, ale spustí tím vlnu událostí, jež zničí všechny, které má rád. Vypravěčem je Cyrilův syn Danny, kterého nakonec z domu, kde vyrostl, vypudí nevlastní matka, a s ním i jeho starší sestru, báječně jízlivou, sebevědomou Maeve. Oba zámožní sourozenci jsou uvrženi zpátky do chudoby, z níž se rodičům povedlo vymanit, a zjistí, že se mohou spoléhat jen jeden na druhého. A právě jejich nerozlučné pouto jim zachrání život a ovlivní budoucnost.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo

The Dutch House, 2019

lusila
14.12.2020 5 z 5

(SPOILER) "Bol to portrét mojej sestry,visel presne tam, kde vždy. Maeve mala desať rokov,lesklé čierne vlasy jej splývali na plecia červeného kabáta, na pozadí tapety v observatóriu, ladné imaginárne lastovičky poletujúce okolo ružových ruží. Tmavomodré oči jej žiarili. Každý, kto sa pozrel na ten obraz, nepochybne uvažoval, čo sa z nej stlo. Bola krásne dieťa a mala pred sebou celý svet obsypaný hviezdami."
Čarovný , no zároveň realistický príbeh rodiny, ktorá si kúpila atypický dom na predmestí Filadelfie.Danny /rozprávač príbehu/ a jeho staršia sestra majú blízky súrodenecký vzťah, ktorý sa viac prehĺbi, keď ich opustí matka. Dom vzbudzuje u každého iné pocity: pocit domova, nenávisť,obdiv i závisť a práve tá privedie do ich životov Andreu , ktorá sa snaží získať dom za akúkoľvek cenu. Keď sa s ňou ich otec ožení, privedie si so sebou svoje dve dcéry a Danny a Maeve sa ocitnú na okraji záujmu ich otca. Nečakaná smrť otca pripraví oboch súrodencov o domov.
"Človeku sa párkrát za život stane, že vyskočí a minulosť, na ktorej stál, sa kamsi vytratí, no budúcnosť, na ktorú by mal dopadnúť, ešte nejestvuje, a tak na okamih zavisne niekde, kde nikoho a nič nepozná, dokonca ani sám seba. V tú zimu, keď ma Maeve na svojom Oldsmobile viezla do Connecticutu, preciťoval som prítomnosť až neznesiteľne intenzívne. Maeve sa toho auta chcela pôvodne zbaviť, ale z minulosti nám toho ostalo žalostne málo."
Krásna obálka a je sympatické, že odráža kúsok z príbehu. Životné osudy oboch súrodencov, ich matky a nakoniec druhej manželky otca je čitateľský zážitok.

Radka_p
10.12.2020 4 z 5

Rodinná sága, ktorej osudy jednotlivých členov sa točia okolo výnimočného domu, ktorý zvláštnym spôsobom ovplyvňuje ich životy. Holandský dom je veľmi dobre napísaný príbeh, no mne doteraz motív odchodu matky od celej rodiny príde ťažko uveriteľný, čo uberá príbehu čaro a za mňa aj jednu hviezdičku v hodnotení.

MaggieR
10.11.2020 5 z 5

,,Človeku sa párkrat za život stane, že vyskočí a minulosť, na ktorej stál, sa kamsi vytratí, no budúcnosť na ktorú mal dopadnúť, ešte nejestvuje, a tak na okamih zavisne niekde, kde nikoho a nič nepozná, dokonca ani sám seba." .... smutná a očarujúca kniha.

adorjas
29.09.2020 4 z 5

Mala som čitateľskú krízu a tak som si zalistovala v tejto knihe, a bum hneď na prvých stránkach dej zaujímavý a o 2 dni som sa už videla ako odkladám celú túto knihu.
Nehovorím, že je to svetoborná kniha s obrovskou umeleckou ambíciou. Ale je to tá dobrá stará kniha, ktorá vás vtiahne príbehom a vy len čítate a čítate.

Príbeh je o súrodeneckom vzťahu sestry a brata- Maeve a Danny, ktorí bývajú v nádhernom staromódnom dome zhruba v 50.rokoch 20.storočia. Majitelia domu sa menia a na pozadí toho sa odvíja príbeh súrodencov so všetkými jeho peripetiami, ktoré im život prináša.

Ak by som knihu mala hodnotiť metaforicky , tak je o tom o uvedomení, či nás pamäť neklame. Ako sa na istú vec pozeráme po 10, 20 rokoch. Ale aj o sile odpúšťania/hnevu a pretrvávajúcej bolesti, ktorá nás môže zlomiť.