Cestujem sama

Cestujem sama
https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/262666/mid_cestujem-sama-262666.jpg 4 3580 3580

Brilantný nórsky triler, ktorý vyvolal hotovú senzáciu. Počas prechádzky sa mužovi z ničoho nič vytrhne pes a zmizne medzi stromami. Muž sa za ním rozbehne do hlbokého lesa a tam sa mu naskytne otrasný pohľad. Na strome visí obesené dievčatko, odeté ako bábika. Na chrbte má školskú aktovku a okolo krku priviazanú tabuľku s nápisom Cestujem sama. Prípadu sa ujme policajný vyšetrovateľ Holger Munch a veľmi rýchlo pochopí, že bude potrebovať pomoc bývalej kolegyne Mie Krügerovej. Len ona dokáže spozorovať stopy, ktoré všetkým naokolo unikajú. Lenže Mia, kedysi energická a plná života, má vážne psychické problémy. Holger Munch sa ju rozhodne vyhľadať a presvedčiť, aby mu pomohla s vyšetrovaním. Ani jeden z nich však ešte netuší, že tento prípad sa rýchlo zmení na najhoršiu nočnú moru.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Ikar (SK)

Det henger en engel alene i skogen, 2013

matej9766
22.01.2016 4 z 5

Severské krimi mám rád. Už jsme jich přečetl dost na to, abych věděl, že v Oslu není moc bezpečno. A tamní kriminalisté mají stejně velký problém s místními kriminálníky, jako sami se sebou. První kniha od Samuela Bjørka mě vtom utvrdila.

Knihu V lese visí anděl jsem si vybral díky jejím skvělým recenzím a kladným ohlasům uživatelů zde na databazeknih.cz. Mé očekávání byly tedy velké. A nyní, po přečtení knihy můžu říct, že jsme spokojen. Rozhodně nejsme zklamán.

Od knihy dostanete přesně to co si pod pojmeme severské krimi představíte. Máme zde vyšetřovatele Holgera Muncha a Miu Krügerovou, kteří se perou se svými vlastními démony (nyní v podobě závislosti na jídle a na prášcích) a přitom musí chytit bláznivého vraha malých holčiček. Oba dva hlavní protagonisté mi byli velmi sympatičtí a celou knihu jsme jim fandil. Bohužel mi přišlo, že autor málo vytěžil postavu Holgera. V knize spíše pracuje s charakterem Mii a Holgerova osobnost nedostane tolik prostoru (přitom jeho záliba v matematice a hlavolamech by se dala vytěžit lépe).

Samotný příběh je pro mě velice čtivě napsaný. Druhá dějová linka (kterou zde někteří uživatele berou jako slabé místo knihy) mi vůbec nevadila. Dějové předěly jsou ve správných místech a neodtrhují tak pozornost čtenáře od hlavního příběhu. Naopak spíše umocňují napětí knihy. Na příběhu mi ovšem vadila přílišná osobní rovina, kdy se spoustu věcí náhodně prolíná. Dal bych spíše přednost, odděleným osudům kriminalistů a pachatele. Náhoda hlavní postavy provází téměř na každém kroku, ale to už je součástí těchto knih. I přes nesporné vypravěčské kvality autora, mi konečné vyústění obou příběhových linií přišlo až moc rychlé. Konec zde má podobný spád jako kniha Marťan.

Samuel Bjørk ve své první knize používá osvědčené schéma severských krimi. Které sice nikam neposouvá, ale jako žánrová kniha funguje více než dobře. Čtenáři, kteří chtějí další napínaví příběh z Osla budou spokojení. Ti ostatní, kteří čekali nějakou revoluci budou možná trochu zklamáni. Čekání na autora, který tento žánr inovuje, tak jako to kdysi udělal Jo Nesbo stále pokračuje.

Jedná se o kvalitní debut autora. Knihu doporučuji všem, kteří si chtějí přečíst napínavou a dobře napsanou krimi . Uděluji 4 hvězdy. Druhou knihu od autora s názvem Sova si rozhodně nenechám ujít.

Zajímavé komentáře: ondrula, adelaska, sioux, Onoff

Aichah
22.01.2016 5 z 5

Paradni detektivka. V polovine bylo celkem jasne kdo za tim vsim stoji a ono to bylo nakonec uplne jinak :)

martina.san
14.01.2016 5 z 5

Jsem velký milovník severských detektivek, přečetla jsem jich spoustu. Člověk by řekl, že už ho žádná nemůže moc překvapit, ale tahle překvapila. Je skvělá, naprosto mě nadchla!
Doufám, že autor bude pokračovat na téhle úspěšné vlně.....

sedlaczek
13.01.2016 5 z 5

Moc dobrá kniha. Přečteno opravdu hodně rychle. Jednoznačně doporučuji. Za mně 5 hvězd

Joges
10.01.2016 5 z 5

Po dlouhé době opět výborná detektivka, posledních dvě stě stránek jsem musel přečíst na jeden zátah. Autor si se čtenářem pohrává, napíná ho do posledního okamžiku. Krimiromán je mnohovrstevnatý, se spoustou odboček, symbolů, indícií a zápletek. Postavy jsou velmi povedené, tým kolem Mii a Holgera jsem si hned oblíbil. Slabším povahám nevnucuji, nadšencům a čtenářům detektivek naopak doporučuji. Druhý díl s názvem „Sova“ si nenechám ujít.

konicekbily
03.01.2016 3 z 5

Zbytečně moc rozvětvený děj, na závěr mi připadá urychlené vyústění obou směrů vyprávění špatně zpracované. Dva souběžné happyendy tomu dávají korunu. Po slibném začátku se děj vytrácí a končí to nějak zmateně. Průměr.

Miukoip
02.01.2016 3 z 5

No, přečetla jsem knihu během dvou dnů. Musím říct, že jsem četla mnohem lepší severské detektivky. Určitě u tohoto spisovatele nebudu netrpělivě hlídat další knihy jako například u Keplera. Postavy celkem sympatické, depresivní Mia mi na začátku knihy nevadila, ale kniha mě extra neuchvátila, neměla jsem tendence hádat, kdo je vrah a ani jsem neměla potřebu číst extra rychle, abych se to konečně dozvěděla.

zdena7154
02.01.2016

Skvělá kniha. Ŕano na nový rok jsem začala číst a večer dočteno. Nešla odložit na druhý den.

Karelvovsik
01.01.2016 5 z 5

Nejlepší detektivka ,co jsem četl za poslední roky. Už teď se nemohu dočkat dalších knih od tohoto autora. Doporučuji.

BBaarča
01.01.2016 5 z 5

Právě dočtena první kniha v novém roce a jak se říká... jak na Nový rok, tak po celý rok. Jedna z nejlepších detektivek, co jsem četla. Čtivá od první do poslední stránky, napínavá, spousta překvapivých momentů... detektivka s velkým D. :-)

svoboddka
01.01.2016 5 z 5

Není to dokonalé. Ale je to sakra dobré. Tipla bych, že bude zfilmováno. Autorovi a hlavně sobě přeji, ať je dvojka minimálně stejně čtivá. :-)

DariDerek
31.12.2015 5 z 5

Tahle kniha je fakt dobrá. :)) více v recenzi :D

Jana09
31.12.2015 5 z 5

Velmi poutavě napsaná kniha, nedalo se odtrhnout. Vyhovovaly mi krátké kapitoly, které dávaly knize spád. Vraha není těžké odhalit, jen jsem pořád nechápala motiv.
Určitě doporučuji a těším se na další.

Izu
29.12.2015 3 z 5

Me tedy uplne kniha nesedla.Mozna to bylo prekladem, ale zadny ohnostroj emoci nevyvolala.Uvidime, i tak si dalsi dil rada prectu.

Val
29.12.2015 5 z 5

Tak za mě absolutní bomba. Pokud bude autor pokračovat takhle, tak se určitě máme nač těšit . Holger byl fajn od začáku, s Miou jsem měla nejdřív trošku problém, ale když se přestala devastovat a zaměřlia se na to, v čem je výborná, tak jsem si i na ni zvykla. Tohle duo bude pro příští knihy moc fajn. Už se moc těším ..... :-)

adelaska
27.12.2015 5 z 5

Perfektní detektivní thriller, který se čte neskutečně rychle. Vůbec jsem se nenudila, neustále se něco dělo. Že by mě zápletka až moc překvapila se říct nedá, ono jak jsem četla, tak jsem si postupně dávala dvě a dvě dohromady a nabízejí se nám různé indicie, takže nebylo až tak těžké přijít na to, kdo v tom má prsty. Ale celá pointa toho mě samozřejmě překvapila a celkem zaujala. Těším se na příští rok, až nám autor nadělí další příběh, kde budou figurovat tito dva skvělí vyšetřovatelé! Za mě doporučuji

Dumicek
21.12.2015 4 z 5

Co říct...na debut určitě super kniha, ale mám tam pořád nějaké ale...Opravdu mi nesedla postava Mii- no vyšetřovatelka co se utápí v alkoholu a polyká tuny prášků a věčně jen myslí na to, jak se zabije....tak to opravdu ne...doufám, že v dalším díle už to s ní bude lepší..Munch v pohodě, ten mi sedl. Co se týče tématu, tak bylo celkem "lehce" popsáno, takže se to dalo číst. Děj měl spád, za mě tam nebylo nic moc přebytečného, takže dobrý až snad na ten konec...ten byl trošku utnutý, ale každopádně dobré čtení.

jarka2222
16.12.2015 5 z 5

Super. Těžký námět vražd dětí napsán kupodivu citlivě (jestli to vůbec jde) a čtenář se nemusí bát, že by kvůli tomu knížku musel odložit. Nadchlo mne vykreslení jednotlivých osob, krátké kapitoly, kdy byla téměř každá věnována jinému ději a jiné osobě. Knížka tak nabírala nejen kvůli zajímavému ději, výbornému překladu do češtiny, rychlý spád. Výborně se četla a těším se na další knížky od tohoto autora. DOPORUČUJU všem, co mají rádi hodně dobré detektivky.

Martin, Vyškov
15.12.2015 5 z 5

Jedním slovem "BOMBA", už se nemůžu dočkat dalšího pokračování. Doufám, že autor nesejde z cesty

ondrula
15.12.2015 2 z 5

Řekl bych, že se jedná o nejvíc přeceňovaný bestseller, jaký jsem kdy četl. Kniha je přitom opravdu špatná, a to především proto, že autor na začátku záměrně vykonstruoval dostatečně šokující vraždy (mrtvé holčičky rozvěšené po stromech) a aby překlenul celý obsah knihy až k poměrně odfláknutému závěru (kdy je konečně osvětlen motiv), naplnil jej dost nudnou vatou, která na mě působila, že má pouze účelově vyplňovat stránky. Některé postavy se tak v knize objeví jen nahodile a vlastně dost zbytečně. Motiv kultu je totálně nevyužit. Postava Holgera Muncha mi byla nesympatická, protože autor se rozhodl jeho osobu charakterizovat bizarním spojením "otylý a inteligentní dobrák, co denně vytahá stovku cigaret." Mia Krügerová mi jako žádná geniální vyšetřovatelka nepřišla, byla mi odporná skrz ty své deprese, alkoholismus a žraní prášků. Autor navíc podlehl trendu page-turneru, v jehož rámci se snaží každou kapitolu zakončit tak provokativně, aby podnítil čtenářovu zvědavost k dalšímu čtení, což mi přijde od každého spisovatele dost laciné.