V lese visí anděl
Samuel Bjørk (p)
Holger Munch a Mia Krügerová série
Holger Munch miluje vážnou hudbu, matematické hádanky a pokuřování cigaret. Kromě toho je policejní detektiv. Už se chystá do důchodu, v němž si tohle všechno užije, jenže Norskem právě otřásají podivné vraždy šestiletých holčiček, které někdo obléká do bílých šatiček a nechává v lese s cedulkou „Cestuju sama“ na krku. Munch se tak musí postavit do čela speciální jednotky a hlavně přesvědčit Miu Krügerovou, slavnou vyšetřovatelku, aby se vrátila do služby. Podaří se mu to? Dokáže Mia Měsíční paprsek, jak jí přezdívají norská média, vyřešit případ plný symbolů a slepých uliček? Vrah si s detektivy evidentně pohrává a celé Norsko se může jen strachovat, že se v lese objeví další malý anděl.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2015 , PlusOriginální název:
Det henger en engel alene i skogen, 2013
Další bomba do naší severské knihovničky plné Olsenů, Keplerů a Nesbů :-D Také kvůli tomu možná nemohu dát plný počet, tu pomyslnou laťku už mám totiž sakra vysoko :-) Každopádně úžasný objev, velmi napínavý příběh od začátku do konce, skvěle fungující dvojka hlavních vyšetřovatelů a prostě ta stále ještě neokoukaná atmosféra temného Severu.
A teď hurá na Sovu!
Kniha dočtena,ale nijak mě nepohltila.Nerada odkládám nedočtenou knihu,ale asi jsem čekala něco lepšího.
Vzhledem k tomu, že mám dceru, temné příběhy s holčičkama coby oběťmi jsou pro mě náročnější. Ale když od toho odhlédnu, bavilo mě to. Poslouchala jsem jako audio.
Nedávno jsem si dělala test, jestli podle jedné věty poznám autora. Výsledek jasně říkal, že dobrý, že je jasné, že čtu, a že si určitě raději než naši klasiku, přečtu detektivku od severského autora...test byl neskutečně stupidní, ale pravdu měl, protože pokud budou severšti autoři psát takhle dobře, budu je dál číst. Vlastně ani nevím, proč nedám plnej počet, možná čekam, že Sova bude ještě lepší!
Knihu jsem právě dočetla a musím říct, že konec mě skoro až dojal, ačkoli celý děj byl pořádně akční a popisoval drsné okamžiky. Knížka a celý příběh na mě zapůsobil tak moc dobře, že už v půlce jsem věděla, že to není moje poslední knížka od Bjørka a samozřejmě jsem si koupila 'Sovu'. Knížku hodnotím velice kladně, čte se dobře, děj má spád, nenarazila jsem na žádné nudné pasáže, do příběhu jsem se vžila a byla zvědavá, jak to bude dál. Něčím mi autor připomíná výborného Larse Keplera. Myslím, že se ještě máme na co těšit, autor má talent.
Perfektní kniha, která je čtivá od první stránky do poslední. Chytlavý děj, typický severský styl narace. Doporučuju.
Wow, naprosto brilantní! Nedokážu říct, kdy mě kniha tak zaujala.. Přečetla jsem ji jedním tahem během dvou dnů a doslova jsem hltala každé slovo! Konec maličko uspěchaný. Možná bych ještě trochu rozvedla děj s Ráchel, myslím, že jsme se mohli ještě hodně dozvědět. Ale jinak děj bravurně vymyšlený! 5* úplně s přehledem!
Detektivní thrillery mě neberou tak, jako před lety. Jsem žánrem přesycen a tato kniha by kolem mě proplula bez povšimnutí. Díky mé ženě, jsem si tuto knihu přečetl a musím uznat, že byla zábavná, napínavá a celkově drsně severská. Autor nepřišel s ničím novým, proplétá zažité a fungující postupy, snaží se šokovat, mate čtenáře. Ohlodáme-li příběh na kost, máme tu stále to samé dokola. Avšak chemie zafungovala a já se bavil, nenudil se a až do poslední stránky udržel pozornost. A ano, přečtu si i Sovu, slibuji......
Tuto knihu se nesnažím považovat za detektivku. Je to thriller s hororovými prvky. Pachatelé trpí vesměs duševní poruchou a ani mnozí z detektivů k ní nemají daleko. Nemohu knize upřít čtivost, Díky počtu mrtvol jsem ji přečetl za odpoledne, ale po přečtení mi zbyl takový nepříjemný pocit, že knih tohoto typu bude přibývat. Žádný pokus autora o humor, hromadní vrazi a neschopní a přepracovaní detektivové. Komu se líbila doporučuji Keplera, Miniera nebo Huntera
Knihu jsem zhltla jedním dechem, do poslední chvíle jsem netušila, kdo je vůbec vrah. Autor nechává čtenáře v napětí až do konce. Moc se mi líbilo, jak je každá kapitola psána z pohledu jiné postavy, stejně tak životní příběh každé z nich byl zajímavě popsaný. Vytknout můžu jen dějovou linii s náboženskou sektou, ale předpokládám, že tak chtěl spisovatel přivést čtenáře na špatnou stopu, i konec děje byl docela uspíšený, jakoby chtěl mít autor už knihu konečně dopsanou, ale přesto nechávám 5 hvězdiček, protože tak dlouho jsem do žádné knihy zažraná nebyla.
Výborná kniha, která vás pohltí už na začátku a nemůžete se od ní odtrhnout. akorát ten konec je trošku slabší, ale myslím, že mám dalšího oblíbeného severského autora.
Tak za mě 5 palců.Mě se kniha moc líbila.Na autorovu prvotinu velmi dobrý start.Samozřejmně na Nesba,Keplera ..atd. to nemá,ale když budu pořád jen srovnávat,tak nebudu mít zachvilku co číst.
Děj se mi zdál super,vše do sebe krásně zapadalo a rozhodně nemůžu říct,že bych vraha znala hned v půlce knihy.
Líbily se mi krátké kapitoly,které vás nechaly v napětí a vlastně vás donutily číst dál (řeknete si končím,ale ta další kapitola je krátká,tak ještě chvilku a najednou máte půl knihy přečtenou ...).
A už se těším na Sovu,druhou knihu od tohoto autora.
norská literatura náboženský fanatismus severská krimi norské detektivky únosy dětí Oslo (Norsko)
Výborná.