Hrabě zkouší psát rovné řádky prózy a z jeho snahy je cítit nevypsanost a absence tématu. Občas je dost znát, že jen otrocky naplňuje úkol, který si vytyčil.
Horečka má místy silnou atmosféru, přináší obraz doby a živě zprostředkovává emocionální rozpoložení hlavního hrdiny. Za tyto kvality ovšem vděčíme Hrabětovi-básníkovi, ne Hrabětovi-prozaikovi. První je významná postava české literární historie, ten druhý toho času teprve tovaryš.
Působivá melancholická novela, která (ač je zahalená do zvláštního oparu smutku), svým způsobem pohladí na duši. Při mnohých úvahách hlavního hrdiny jsem měla v očích slzy, tak nádherně byly vyjádřené.
Nesmím opomenout skvěle vykreslenou atmosféru 60. let, kdy se jezdilo ve starých Feliciích, mládež žila jazzem a Billem Haleym, do kina se chodilo na Jeana Maraise...
Hrabětova Horečka mi zkrátka učarovala.
Naprosto excelentní dílko. Chcete-li na chvíli zažít atmosféru šedesátých let, tak si přečtěte tuto útlou knížečku a zaručeně nebudete litovat. Na popis atmosféry je to jedna z nejpůsobivějších knih, co jsem kdy četla.
V roce 1965 jsme přišli nejenom o skvělého básníka, ale i o nadějného spisovatele. Tato povídka byla vlastně skoro o ničem, jen útržek ze všedního života mladých lidí. Ovšem ten styl, atmosféra, kterou dokáže vykouzlit jen Hrabě a ty nádherné věty mi naháněly slzy do očí( Za Vltavou tiše krvácelo slunce nabodnuté na petřínských věžích..).Z téhle krátké povídky jsem si zapsala víc citátů a úryvků než z kterékoli tlusté bichle.
"Na Hradčanech tloukla půlnoc. Městské nebe je vždycky smutné. A vrzání tramvají může někdy připomínat hudbu, ale někdy jízlivý smích. Ve Slávii počítají tržbu a řeka je černá, jako to ráno, kdy jsi se probudil a věděl, že ona už nepřijde."
"Nahmatal ve tmě její ramena a přitáhl ji k sobě. Měla rty suché a popraskané jako po horečce.(Tak dlouho jsem tu nebyl a jsi stejná. Poznám tě potmě. Jsem s tebou moc šťastnej a nevím, co budu dělat, až mě jednou opustíš.) "
Mládí je pořád stejné, mění se jen kulisy..
Praha česká literatura dospívání maturita české povídky české novely
1995 | Blues: Blues pro bláznivou holku |
1994 | Horečka |
1969 | Stop-time |
1977 | Blues v modré a bílé |
1985 | Černé nebe nad městem |
Nevím ani čím, ale tahle novela mě dostala. Až mi na konci bylo líto, že je tak krátká :-) Byť je to vlastně takové tuctové téma ;)