Horečka
Karel Pecka
Horečka je úvahou nad situací člověka v době, chvějící se napětím. Tento pocitový vjem doby byl jedním z určujících momentů stavby příběhu, k položení otázek, které v takovém prostoru znějí s kategorickou naléhavostí. Jsou to otázky lidskosti a nelidskosti, osudu a etiky, pravdy a lži, zaměnitelnosti úloh a cílů usilování, smyslu života a smrti. A také možnosti a nemožnosti naplňovat vlastní existenci podle svých představ, síly bojovat o ni a uskutečňovat ji pod tlakem skutečnosti. Tyto všechny otázky se mi při psaní Horečky jevily jako dvojmocné a zvolené Shakespearovo motto postihuje přesně jejich podstatu. Karel Pecka... celý text
![petrarka72 petrarka72](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/175949/m_petrarka72.jpg?v=1734188697)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Nevím, jestli je tahle zpráva o jednom útěku s prvky tragického westernu Peckův nejlepší román - ale je proklatě dobrý. Nejednoznačnost činů Bohdana a Oty, naopak jednoznačnost Lukášova jednání je znepokojující.
![Ristridin Ristridin](https://www.databazeknih.cz/img/users/35_/357484/m_ristridin-Uaz.jpg?v=1637337450)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Věcí od Pecky jsem již pár četl a schovával si jeho údajnou nejlepší knihu na později. Možná kvůli očekávání se mi dílo ze začátku příliš nezdálo, ale čím byl člověk dál a dál, rozvíjely se charaktery jednotlivých lidí a vše se to stále víc a víc míchalo, tím víc jsem byl jako u vytržení. Vlastně opravdu jako v horečce, na konci jsem se už nemohl odtrhnout a kdo četl, tak mi možná dá za pravdu, že některé věci byly poměrně nečekané.
Pecka je alespoň za mě velice nedoceněný český autor, který převyšuje mnohé známější kolegy.
![Katka2382 Katka2382](https://www.databazeknih.cz/img/users/22_/223068/m_katka2382-sxL.jpg?v=1660226381)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Noo co napsat?rozhodně to nebylo lehké čtení.Bodo měl jen pár možností,útěk za hranice,návrat do vězení a nebo smrt.
![Janadvorackova Janadvorackova](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/143291/m_janadvorackova.jpg?v=1739179912)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Dobrodružný příběh o útěku z pracovního tábora. Klidně se to mohlo stát.
Autor "vymyslel," i když asi moc nemusel, protože na základě vlastní zkušenosti poznal hromadu podobných, spoustu zajímavých charakterů, uvěřitelný příběh z doby pracovních táborů padesátých let.
![Zara Zara](https://www.databazeknih.cz/img/users/10_/10822/zara-RIf.jpg?v=1575476789)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Jak jinak než pěti hvězdami ocenit knihu člověka, který "nikdy nenapsal nic, co nechtěl, co si nemyslel, za co by se museli on a česká literatura stydět".
1990 | ![]() |
1968 | ![]() |
1969 | ![]() |
2018 | ![]() |
1995 | ![]() |
Román přibližuje každodenní život v trestaneckém táboře Svornost v Jáchymově. Nelidské podmínky často nevinně odsouzených lidí. Jejich lidství, které je udržuje při životě. Útěk jednoho z vězňů, pro nějž se pobyt na svobodě stává novým vězením. Sledujeme psychologickou sondu do duší lidí, kteří se díky tomuto útěku dostanou do nelehké životní situace. Tresty, vyslýchání, rozsudek a velice otevřený konec. Audiokniha je načtena dobře a načetla ji paní Věra Galatíková.