Hoši divočiny
Bob Hurikán (p)
Romantická knížka, jejíž děj se odehrává v Posázaví, vyslovuje lásku k přírodě, přináší plno dobrodružství a věrného kamarádství.
v knihe nie je uvedené datovanie; doplnené podľa https://www.cbdb.cz/kniha-16499-hosi-divociny-hosi-divociny
Výborný, byť krátký příběh z pera skauta a trempa Boba Hurikána. Pavel a Zbyněk, dva hoši z města, se v lůně divočiny, v lesích v okolí řeky Sázavy učí lesní moudrosti a stávají se z nich praví zálesáci. To vše pod vedením staršího Libora, synka místního lesníka a ve společnosti kamaráda Vojty, venkovského chlapce, který jim na začátku příběhu, při povodni řeky, zachránil životy. Doporučuji všem skautům, trempům a dalším milovníkům přírody. Howgh.
Vôbec si nepamätám o čom to bolo, len toľko viem, že ma to moc nezaujalo - preto vlastne neviem, o čom to bolo.
1940 | Dějiny trampingu |
1969 | Jezdci z Arizony |
1969 | Pobožný střelec |
1991 | Hoši divočiny |
1970 | Mexiko v plamenech |
Tento typ dobrodružné literatury pro mládež mám velmi rád, tábornicky zálesácko kamarádské příběhy jsou to pravé, co mě spolehlivě vrací do dětských let. Knihy Boba Hurikána mi doposud unikaly, takže první jsem chytil do ruky se čtyřicítkou na krku a ačkoliv samotný Bob Hurikán byl bezesporu zajímavý člověk s bohatým životem, knize Hoši divočiny nemůžu dát dobré hodnocení, protože na každé stránce je pánbíčkářství, které v knihách pro děti a mládež nemá co dělat.
Můžete namítnout dobu vzniku knih, nicméně jiní, skvělí autoři cca té doby jako Rogl, Vosátka, Elstner, Štorch, Foglar a další to taky zvládli bez pánbíčkářství, jistě by to zvládl i Bob Hurikán a to někteří ze zmíněných autorů byli věřící, nicméně byli dost chytří na to, aby správně usoudili, že pánbíčkářství nemá v literatuře pro mládež co dělat.
Tímto jsem o tvorbu Boba Hurikána ztratil zájem.