Hoši od Bobří řeky
Jaroslav Foglar
Hoši od Bobří řeky série
1. díl >
Příběh o skautských výpravách, plnění bobříků, i o ryzím přátelství. Vedoucí Rikitan dá dohromady partu dvanácti chlapců a utvoří oddané bratrstvo. Každý z nich je jiný, ale všichni se navzájem skvěle doplňují. Rikitan pro chlapce vymýšlí zábavné hry, aby je vedl k čestnosti, fyzické síle i moudrosti. Společně si zamilovávají přírodu a podle zálesáka Roye loví bobříky. Stávají se tak věrnými kamarády, kteří spolu zažívají nezapomenutelná dobrodružství.... celý text
Přečetla jsem ji ve dvanácti letech na prázdninách u dědečka, četla jsem bez přestávky od odpoledne až do rána; do světla na stropě narážela veliká můra a já měla hrozný strach, že za dveřmi číhá Zelená příšera... V žádné jiné knížce jsem nenašla tak reálně popsanou touhu městského dítěte opustit civilizaci a vydat se do své Sluneční zátoky.
Čtenářský požitek umocnil fakt, že šlo o vydání z roku 1941 s dokonalými ilustracemi Zdeňka Buriana.
Kniha o přátelství. Kniha mého dětství. Kniha, ke které jsem se po letech vrátila. A i po těch letech se mi líbila a ráda jsem se znovu začetla do dobrodružství mladých chlapců.
Kniha mého dětství a i když jsem žena, dobrodružství napsaná Jaroslavem Foglarem mě lákala a bavila. Ráda se k těmto knihám vracím i po letech.
Jaroslav Foglar napsal spoustu skvělých knih, ale Stínadelská trilogie a Hoši od Bobří řeky ční nad všemi. Aniž bych to při prvním otevření věděl, po dočtení jsem o tom nepochyboval. Víc než kdy jindy jsem zatoužil přidat se k podobné partě a zažít všechna ta dobrodružství. Nikdy se to nestalo, ale bobříky jsem lovil poctivě. Bohužel tuším, že bobřík mrštnosti bude navždy mimo můj dosah.
Krásná a velice čtivá kniha o přátelství, ze které by se myslím měli povinně učit všechny dnešní děti. Mám pocit, že spousta mouder a zásad z této knížky u dnešních mladých lidí není a je to veliká škoda. Ke knížce jsem se sice dostala až v loňském roce, ale už teď se k ní hodlám vrátit. Vřele všem doporučuji!!!
Neuvěřitelné, že kniha poprvé vydaná v roce 1937 může mít takovou myšlenku i po osmdesáti letech.
Četla jsem podruhé po mnoha letech a nádherně si zavzpomínala na své dětství a na vlastní zážitky z našeho "moderního pionýrského" oddílu.
Brilantní četba.
Az na to , ze mi tam chybali dievcata, vyborna kniha !! Nemohla som sa od nejmodtrhnut strasidelny/hrdinsky pribeh Roya by namotal asi kazdeho... A vidina dobrodruznych prazdnin- hura do Slnecnej zatoky a podho lovit bobrikov !!! Zelena prisera ma zo zaciatku vydesila, ale postupne mi zacalo svitat.. Bobrik odvahy a stary mociar - asi som rada ze som podobnu cestu neabsolvovala ;))
Ano, v dnesnej technickej materialistickej dobe smiesne, ale myslim ze aj malym tabletovo-PC zavislakom by sa taka romantika s napinavou hrou pacila.. A ako bonus parta vernych kamaratov, velkac s gitarou a mesiac v splne nad totemom !!!
E
Tato kniha je z kategorie "Moje nejoblíbenější kniha dětství" takže ji zjevně musím ocenit 5 hvězdičkami, přestože již dnes nepatřím do její cílové skupiny čtenářů. Ale i dnes, po jejím přečtení již v pokročilém věku, musím říct, že neztratila nic ze svých kvalit. Pan Foglar svými třinácti bobříky, Rychlými šípy, dobrodružnými příběhy o kamarádství a ušlechtilosti jistě ovlivnil, tak jako mne, několik generací mladých chlapců a dívek, kteří zatoužili prožít stejná dobrodružství ve svých klubech a oddílech. Pamatuji si jak jsem jako chlapec těžce sháněl a hltal foglarovky v 70. letech minulého století! Byla to nežádoucí literatura pro mladé pionýry.
Už od začátku mě zajímalo, co je vlastně Rikitan zač. Žádnej osobní příběh, prostě se tam jen tak objeví a nazdar. Pak jsem si ale uvědomil, že Rikitan je sám Foglar.
Je zvláštní se po letech k této knížce znovu vrátit. Škoda, že jí mé děti už nerozumějí...
Moc hezká knížka, kterou jsem objevila u babičky. Zůstala tam po mých strýcích a moc se mi líbila. V té době byly knihy od pana Foglara zakázané, což byla veliká škoda.
Nebudu to číst znovu, asi bych se dost divila. Ale ve své době to pro mě byla velmi silná a formující kniha, která spoluutvářela mnohé mé ideály. Asi nějaké kouzlo. Vždycky mě štvalo, že hrdinové jsou všichni hoši a žádné děvče. Ale stejně to na mě působilo.
Moje nejoblíbenější kniha od Foglara. Nikdy neomrzí. Doufám, že jednou zaujme i mého syna.
Jedna z těch zásadních Foglarovek. Musím dodat, že ilustrace Zdeňka Buriana ve starém vydání po mamce jsem si zamilovala, vytvářejí nádhernou atmosféru, kam se hrabe Marko Čermák.
Hoši od Bobří řeky! Třináct bobříků! Rikitan! Moje nejoblíbenější kniha. Běhá mi mráz po zádech, když to znovu čtu, nebo nad tím jen přemýšlím. Úžasná kniha!
sběratelství Zdeněk Burian, 1905-1981 táboření foglarovky chlapecké kluby dětská dobrodružství Jaroslav Foglar, 1907-1999 pro chlapce
2003 | Záhada hlavolamu |
2007 | Rychlé šípy |
2005 | Hoši od Bobří řeky |
1991 | Dobrodružství v temných uličkách |
1990 | Boj o první místo |
Hoši od Bobří řeky patří k nejoblíbenějším knihám mého dětství. Kniha skvěle ukazuje skautské zásady a do značné míry jsem se jí i inspirovala ve vedení skautské družinky. Vřele doporučuji! :)