Hostinec Jamajka

Hostinec Jamajka
https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/118100/bmid_hostinec-jamajka-0QQ-118100.JPG 4 873 873

Cornwall, devätnáste storočie. Dvadsaťtriročná Mary Yellanová plní po matkinej smrti jej poslednú vôľu a odchádza k tete do Bodminu. Teta sa medzitým vydala za Jossa Merlyna a z niekdajšej krásavice je zničená starena. Už cestou sa Mary dozvie, že o hostinci Jamajka kolujú hrôzostrašné chýry. Po krátkom pobyte u tety Mary zistí, že Joss Merlyn je vodcom zločineckej bandy. V hostinci sa zoznámi s Jemom, Jossovým mladším bratom. Počiatočná nenávisť k nemu sa postupne mení na lásku, i keď naplnenú pochybnosťami, lebo Mary nevie, či aj Jem nie je členom bandy. Chce sa dopátrať pravdy za každú cenu. Po tragickej udalosti, ktorej je očitým svedkom, sa dozvie všetko o Jossovi Merlynovi a jeho bande. Záhadou zostáva už len to, kto stojí v pozadí zločinov. Rozuzlenie je prekvapujúce a pôvodca všetkého zla neočakávaný.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Ikar (SK)

Jamaica Inn, 1936

Avila
22.03.2020 5 z 5

Přes to že kniha je zařazena jako román tak to bylo docela ponuré a chvílemi i drsné nebo jak to vyjádřit "syrové" čtení....
Skvěle popsané prostředí mlhavého Cornwallu, obávané hospody Jamajky a slatin. I s jejich obyvateli. Určitě stojí za přečtení.

GeorgieAnne
21.03.2020 3 z 5

I přes to, že je kniha napsána dobře a díky tomu se i dobře a rychle četla, nevytvořila jsem si k ní velký citový vztah, tudíž mi téměř nezáleželo na osudu mladé Mary.
Musím hodnotit jako průměr ze kterého si nesu rozporuplné pocity a nebýt čtenářské výzvy asi bych si knihu nepřečetla.
Za mě tedy 3* a možná od autorky v budoucnu zkusím nějakou jinou knihu :-)

*Pájuše*
15.03.2020 3 z 5

Kvůli čtenářské výzvě čtu knihy, ke kterým bych se buď hodně dlouhou dobu nedostala nebo bych o ně ani pohledem nezavadila. Těžko říct, kam se řadí Hospoda Jamajka...
Co musím vyzdvihnout na knize je snaha autorky o popis místa. Někdy na mě dýchala neutěšená samota, jindy zase veselost ve volnosti hlavní hrdinky. Autorka si také dobře hraje s jazykovou skladbou.
Co naopak musím knize vytknout jsou někdy dlouhé pasáže, které mě tak nebavily číst! Často se mi stávalo, že jsem se do nich začetla, ale v polovině stránky zjsitila, že jsem nevěděla, o čem čtu.
Pokud bych měla zhodnotit toto dílo, před klasikou našich vlastenců by obstálo stěží. Je to spíše román pro ženy, než pro širokou veřejnost.

85098211
08.03.2020 5 z 5

Další autorčina kniha, která se mi moc líbí už celá dlouhá léta a kterou jsem si nyní přečetla znovu. Nezapře v ní svůj skvělý styl psaní, který je opravdu jedinečný. I tento příběh má všechno, co od něj čtenář očekává - je dobrodružný, napínavý, tak trochu i romantický a končí (víceméně) happyendem. Hlavní hrdinka Mary mi byla sympatická, její osud zajímavý a rozhodně neotřelý. Příběh jako takový je atmosféricky dokonalý, kdysi dávno jsem viděla i film, ten také nebyl špatný ;-). Knihu určitě doporučuji a dávám hodnocení nejvyšší...

hapac
18.02.2020 4 z 5

Taky jsem četla před mnoha lety, kdy jsem byla tímto příběhem zcela unešená, no a dnes po tolika letech - pořád se četlo hezky - ponurý příběh, poutavé popisy krajiny i postaviček. Vzpomínám si i na film - ten byl docela drsný.

LuckyZ
14.01.2020 4 z 5

Četla se mi lépe, nez před 20lety,kdy jsem ucinila první pokus kvůli maturite, tenkrát jsem ji nebyla schopna dočíst . V půlce knihy jsem byla mile prekvapena a cetla se mi výborně. Poté uz jsem spěchala, abych ji docetla, připadlo mi, ze ji ctu uz dlouho . Mé první setkani s autorkou, diky Ctenarske vyzve. Nekdy mi popisy a magie přišli hezké, někdy zbytečné.

boxas
01.01.2020 5 z 5

K této knize jsem se vrátila po letech letoucích a znovu jsem musela konstatovat, že je skvělá.

ber-tram
31.12.2019 4 z 5

Viděl jsem toliko slovensky dabovanou TV sérii z 80. let, a z utopence vynořivšího se z podpalubí mě mrazí dodnes. V knížce chybí, čímž obrazová adaptace obstála důmyslněji, jak propojila způsob skonu otce hlavní hrdinky s jejím navazujícím údělem. Možná ani zaláskovanost nevyzněla v televizi tak naivně jako na papíře. Tím ale výhrady končí.
Hospodu Jamajka napsala obdivuhodná vypravěčka, od níž snesu i krajinné popisy, které mě coby nastavovaná kaše jinak přesycují. Tady ne. Slatiny dýchají jako člověk v bezvědomí: žijí, a přitom vypadají mrtvě. A válí se na nich hřebík z koňské podkovy. A každý kovář přece pozná své dílo… Přesně tak - detektivní zápletka, kterou z dětské televizní paměti vydolovala kniha. 48/19

Klobouková
03.12.2019 4 z 5

Je to takové pitomoučké. Rodokaps z poloviny minulého století švihnutý čevenou knihovnou. A přesto se mi to četlo parádně! :-) Do poslední chvíle jsem byla napnutá, jak to všechno dopadne a kdo je hlavní padouch. Fakt se mi to líbilo.

Hotovson
29.11.2019 5 z 5

Pěknej román s lehkou detektivní zápletkou a nádechem tajemna. Popis krajiny slatin, skal a vřesovišť, ale i samotný hospody je působivej, až jsem si připadal, jako bych tam byl.

Fazolecek
07.11.2019 5 z 5

Kniha se mi líbila a myslím, že na ni nezapomenu, díky příhodě, kdy jsem si ji četla v autobuse, byla jsem do ni tak zabraná a nevšimla jsem si, že byla konečná. Řidič si nevšiml mě a už mě vezl kdesi do depa ???? Prostředí je popsáno tak věrohodně, že máte pocit, jako by jste tam taky byli. A zajímavá je i různorodost postav. Než jako román bych knihu označila za krimi z 19.století

PeM
24.09.2019 5 z 5

Skvělé. Musím se juknout na film.

Lenka26
20.09.2019 4 z 5

I když se z knihy vyklubal jiný žánr než jsem očekávala a já nejsem zrovna příznivcem romantických příběhů, přesto jsem díky ponurosti příběhu knihu dočetla a musím říct že se mi líbila. Samotnou mě to překvapilo. ????

Osice
15.09.2019 5 z 5

Přečetla jsem, abych splnila čtenářskou výzvu, kterou jsme si dali s dětmi na čtenářském klubu:-) Líbila se mi její ponurá atmosféra. Zařadí se u mě bezesporu k těm knihám, na které i kdybych chtěla, tak nezapomenu...

monika4478
09.09.2019 5 z 5

Tuto knihu jsem si chtěla přečíst už dávno a vzpomínám si jak jsem jako malá koukala na seriál. Krásně napsaný příběh.

makyla
05.07.2019 5 z 5

Daphne umí. Tuto autorku jsem objevila úplnou náhodou a je opravdu výborná.
Ke knize - mladá Mary se po smrti matky vydává za svou tetou a strýcem, kteří vlastní hospodu Jamajka. Ovšem nic není takové, jak si Mary představovala. Tajemný, ponurý román, který vtáhne a pustí až na konci.

Radka1911
25.06.2019 3 z 5

Pěkný, romantický a napínavý příběh z Anglie z počátku 19. století. Čte se jedním dechem.

Astonius
10.06.2019 4 z 5

Dobrodružný příběh hlavní hrdinky Mary si mě omotal kolem prstu hlavně asi pro svou temnou atmosféru nevlídné samoty hospody Jamajka a té doby a vůbec celkovým pojetím a způsobem podání celé knihy. Styl autorky je samozřejmě jiný, než kterým se píší současné romány, ale vůbec mi nedělal problémy, spíš naopak, text pro mne byl osvěžujícím a zajímavým prvkem a velmi mě bavil. Hlavní hrdinka byla s ohledem na okolnosti a podmínky, ve kterých se ocitla, velmi statečná a nebála se - způsob, jakým byla vykreslena její povaha, byl velmi civilní a uvěřitelný, nebylo to nějak emancipačně přehnané. ***** SPOILER***** Romantické zpracování příběhu hlavní hrdinky už od začátku napovídalo, jakým směrem se příběh ponese a s tím i souvisela předtucha konce, což způsobovalo, že jsem se o Mary ve vypjatých chvílích příliš nebála.... :-) Ale to mi vůbec nevadilo, občas si člověk také chce přečíst takové to klasické vyprávění, kde zlo dojde potrestání a dobro zvítězí... Knihu doporučuji :-)

Daduška
15.03.2019 4 z 5

Oceňuji temnou atmosféru, úplně jsem cítila sychravost slatin, mlhu na vřesovištích a vlhkost bažin. Příběh odvážné Mary v dobách, kdy rozhodně nebylo obvyklé, aby mladá žena samostatně rozhodovala o svém osudu, mě oslovil. Nebylo to úplně jednoduché čtení, jazyk autorky je trochu zastaralý a pro čtenáře uvyklého na současné detektivky trochu složitější, ale stojí to za to.

pingu1
04.03.2019 5 z 5

Krásný temný napínavý román z drsného Cornwallu. Kniha se čte jedním dechem, jedna ze dvou mých nejoblíbenějších :-)