Hotýlek v Itálii
Phaedra Patrick
ŽÍT PŘÍTOMNOSTÍ OBČAS ZNAMENÁ ZAPOMENOUT NA MINULOST… Moderátorka místního rozhlasu Ginny Splinterová ví vždycky nejlépe, co ostatní potřebují. Je si tedy jistá, že její manžel Adrian bude nadšený z překvapení, které mu přichystala: cesty do Benátek a Boloně k pětadvacátému výročí jejich svatby. Adrian se ale jubileum rozhodne oslavit úplně jinak: nečekaným rozvodem. Zhrzená Ginny od dovolené neustoupí, a aby nemusela jet sama, vyhlásí v rádiu soutěž, jejíž vítězové navštíví Itálii s ní. Podmínky jsou jasné: zlomené srdce a naděje, že zase bude líp. Ginny se tak ocitá po boku Edny, Heather, Curtise a Erika, kteří se vyrovnávají s vlastními problémy, ve staromódním hotýlku, kde je čekají společné tři týdny. Zatímco šplhají na boloňské kopce a křižují na gondolách benátské kanály, Adrian začíná rozvod přehodnocovat. Jenže rozhodování, jestli se vrátit domů a pokusit se zachránit manželství, nebo začít znovu, není pro Ginny vůbec jednoduché. Zvlášť, když přitažlivý cizinec, jehož potkala v italském hotýlku, může držet klíč k úplně jiné budoucnosti… ___ „Feel good“ román, který potěší všechny čtenáře Romantických útěků od Julie Caplinové.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2024 , Mystery PressOriginální název:
The Little Italian Hotel, 2023
Rozhodně se v tomto případě nejedná o oddechovou četbu, alespoň na mě působila značně depresivně. Život téměř padesátileté Ginny, která se živí radami posluchačům rádia, se najednou začne sypat. Manžel ji bez varování opustí a ona pod vlivem okamžiku pozve na dovolenou další 4 posluchače se zlomeným srdcem. Postupně se v Itálii poznávají, sbližují a navzájem si pomáhají se svými problémy.
Nebylo to špatně napsané (nečekala jsem, že to bude tak smutné), ale vadila mi hlavní postava Ginny, která se nechovala na svůj věk. Vše jakoby podřizovala tomu, jak to vypadá navenek a to mi nebylo sympatické. A ubírám bod za tu prapodivnou poslední část knihy.
(SPOILER)
Třičtvrtě knihy jsem si říkala, že nechápu tak vysoké hodnocení a musím říct, že linka Curtise se mě dotkla a v podstatě jako jediná. Ginny nechápu, otevřený konec už vůbec ne. Tak s kým bude, nebude? Edna byla fajn, ale zbytek já vám nevím. Chápu koncept, že zlomená srdce potřebují společnost. Itálie v poslední době funguje a tak je součástí dosti románů. Tentokrát, ale její kulisy pro mě nezafungovaly.
"Člověk má jenom jeden život, takže vám radím, abyste se hodně smáli, zkoušeli nové věci a povídali si s lidmi. Ostatně proč, ne?"
Úplně oddechové čtení to nebylo a kniha na mě působila dost nedůvěryhodně. To se může stát jen praštěné Britce a organizovanou dovču od rána do večera také nemusím. Určitě nejsem cílová čtenářka a obloukem se tomuto stylu napříště vyhnu. Tři hvězdičky dávám jen za popis krajiny a i toho zde bylo zbytečně moc. Až budu chtít cestovat do Itálie, vše si najdu v průvodci... bez zbytečného čtení a naopak.
Tohle byla skvělá kniha na konec léta.
Není to ale jen oddechovka, jak může samotná Itálie napovídat.
Přestože je příběh zaměřený především na Ginny, které se rozpadá manželství, tak tu máme spoustu dalších postav. I ty mají prostor pro své vlastní kapitoly.
Kniha se četla skvěle a autorka krásně popsala pocity všech hrdinů.
Navíc nechyběla ani lehká romantická linka.
Pokud chcete letní knihu, která vás ale dokáže rozbrečet, tak po této určitě sáhněte.
Spolupráce s Grada
10 minut před odjezdem na dovolenou do Chorvatska, jsem letěl do knihkupectví a vychrlil na paní prodavačku, ať mi rychle doporučí nějakou oddechovou knížku k moři. Zmizela za regálem a podala mi Hotýlek v Itálii.
Skvělá volba! Knížka má spád, není zbytečně přeslazená a příběh je věrohodný. Jen škoda, že linka mezi Ginny a Nicem nebyla více prozkoumána.
Grazie e arrivederci!
Klid a pohoda, romantika v podstatě žádná, ale zase to bylo celkem uvěřitelné. Hezky je popsaná i letní italská atmosféra.
milý příběh z nádherné Itálie, kde si léčí zlomené srdce parta cizích lidí. tohle je kapku vážnější než klasické oddechovky, ale dodává pocit naděje.
Kniha se mi moc líbila, začátek nebyl úplně ono, ale jak dorazili všichni do Itálie a začali se poznávat víc a víc tak se už kniha četla sama. Postupné odkrývání jednotlivých příběhů každého z účastníků, společné výlety a akce při kterých se pokaždé více sbližovali... určitě se nejedná o klasickou romanťárnu o dvou lidech, naopak spíše je to více příběh o poznávání lidí, zkoušení nových věcí, situací, vyjet ze svých zajetých kolejí. Pořád jsem čekala "co se vyklube" z Curtise a nakonec to byla ta nejdojemnější část příběhu u které i slza ukápla, zvláště na konci u "dopisu"... pro mě byl i hodně osobní příběh Erica, nedávno se mi přihodilo to samé a těžko se mi to četlo, ale na konci opět ukápla slza z toho jak jeho příběh dopadl.
Jediný kdo mi byl relativně nesympatický byl Adrian... i když nakonec příběh vlastně nijak konkrétně nedopadl, tak se mi rozhodnutí Ginny líbilo a závěr pěkný.
(SPOILER) Kniha o Arturovi Pepperovi se mi moc líbila a tak jsem na tuhle byla neskutečně natěšená. Místo feel good je mi z ní smutno. Žádné velké popisy života v Itálii a především mě Ginny dost štvala svojí nerozhodností. Žádné happyendové finále se nekonalo a to celou knihu jaksi zabilo. Ach jo.
Z obálky sice sálá letní pohoda a Itálie (kdo by odolal!), ale uvnitř už to taková pohoda a de facto ani Itálie, nebyla. Já si letní oddechovku představuju úplně jinak. Rozumím tomu, že někdo se rád začte do životních příběhů každé postavy, co v knize vystupuje. Ale já, pokud jde o letní čtivo, spíš vyhledávám cestovatelské příběhy, kde můžu nasát atmosféru daného místa. A tohle to prostě nebylo! Popisů Itálie opravdu žalostně málo, za to osudů jednotlivých hrdinů hodně (až moc!) Chtělo to aspoň rovnováhu, ale já se přiznám, že mám po dočtené ještě spíš mírnou depresi z toho, co se všechno událo, a co nám autorka naservírovala. Tohle opravdu nebylo čtivo pro mě, ale pokud má někdo rád takovýto druh literatury, je to určitě pěkně vymyšlený příběh.
Pět lidí, každý má zraněné srdce, každý z jiného důvodu se sejdou v "Hotýlku v Itálii". Líbilo se mi, že Ginny nepodlehla sebelitosti a našla si svou cestu.
Kniha ukazuje, že lidé mohou mít zlomené srdce z různých důvodů. Milé a příjemné čtení, v některých částech jsem neudržela slzy. Přestože se mi příběh líbil, neoznačila bych ho ani za feel good román (tenhle pocit ve mně prostě nevyvolal) a ani se neblíží Romantickým únikům (J. Caplin umí mnohem lépe popsat atmosféru i prostředí).
2017 | Podivuhodná odhalení Artura Peppera |
2018 | Druhá šance klenotníka Benedikta |
2024 | Hotýlek v Itálii |
2018 | Hra s ohněm / Podivuhodná odhalení Artura Peppera / Trojkoruna / Můj (téměř) dokonalý život |
Myslim, že se knížka docela povedla. Ze začátku jsem se musela trochu vracet a "oživovat" si postavy, ale tak nějak to moc nevadilo. Co se týče příběhu samotného, myslim, že téma dovolené s náhodnými neznámými lidmi mi docela sedlo. Navíc jsem poměrně zvědavě očekávala vy/řešení problému hlavní hrdinky. Jasně, čekala jsem, že to dopadne tak nějak "takhle", ale četla jsem už i přímočařejší a jednodušší knížky. Takže vcelku šlo o poměrně fajn čtení.