Houbový mužíček
Miloš Kadlec
MUDr. Miloš Kadlec (1950) je profesí lékař, ale v civilním životě také táta a dědeček. Pohádky z lesa původně vyprávěl své dcerce a jejím kamarádům v létě na chatě, o řadu let později je rádi poslouchali jeho vnuci. Klouzek, bedla, hadovka, hořčák, hříbek, helmovka… Všechny vymyslel a vytvořil Houbový mužíček. Nevěříte? V knížce se to dozvíte. Čtěte, nebo ještě lépe, ať vám krátké příběhy přečtou rodiče. Jsou úsměvné a vlídné, pohladí před spaním, rozveselí i za deštivého dne. A potom v lese choďte tiše a mějte oči dokořán – možná potkáte Šišáka, zahlédnete Pařezníka, anebo dostanete pusu od Jahodové panenky.... celý text
Krásná knížka, zajímavý nápad sepsat pohádky na téma houby. Vše doplněno pěknými ilustracemi.
Kouzelné vyprávění složené z více jak dvaceti příběhů, kterým nechybí napětí, ani vtip. Navíc ty ilustrace - kromě Houbového mužíčka, Šišáka, Pařezníka nebo Jahodové panenky, jak uvádí anotace shora, se můžete těšit na Bylinkovou vílu, skřítka Nabílo, Mecháče a jiné,….protože, jak to vypadá, celý les je ve dne v noci jedno živé společenství. Společenství, které přes všechny rozpory drží při sobě.
Doporučuji!
----------------------------------------------------------
UKÁZKA:
(…) Jak přemýšlel o tom, že nedostal pusu, dostal něco jiného. Totiž nápad. Opatrně vyhrabal několik jahodových sazeniček, uložil je do batůžku a uháněl domů. Nezastavily ho ani padající šišky. Pozdě odpoledne byly všechny sazeničky na záhonku v mužíčkově zahrádce.
,,Teď bude panenka muset přijít ke mně!“ radoval se mužíček.
Večer však nepřišla panenka, ale Šišák. Prohlížel si zasazené a zalité jahody a divil se: ,,Co je to za nápad, vy, Houbový mužíček, a pěstujete jahody?“
Houbový mužíček se usmál: ,,Ále, najednou jsem vám nějak dostal chuť na ovoce.“
Nádherné příběhy, téma a jak vznikly některé houby. Kniha se synovi velice líbila.