Houby - česká encyklopedie
Vladimír Antonín , Zuzana Bieberová , Zdeněk Kluzák , Vladimír Ostrý , Pavol Škubla , Jarmila Teplíková , Ivan Veselý
Kniha HOUBY – česká encyklopedie se zabývá u nás tak populárním fenoménem houbaření ze všech možných pohledů, je vlastně sumářem všech informací a znalostí o stále ještě neprobádaném a tajemném světě hub.
Nádherné fotografie, které jsou realistické, bohatý slovní popis a mnoho dalšího dělá z této knihy velmi ceněný kousek.
Nejlepší kniha o houbách, jakou jsem kdy viděl!!! Klasický atlas hub + receptář a kuchařka + spousta zajímavostí okolo. Krásné fotky, lze podle nich houby skutečně sbírat. Prostě pro houbaře, který se chce něco naučit a nebýt odkázán jen na "babky", suchohřiby a "praváky" nutnost! Nic lepšího o houbách jsem zatím neviděl.
Výborná encyklopedie, přehledná, spousta informací a nádherné barevné fotografie. Za pět!
Nikdy jsem nebyl přítelem atlasů hub. Houby v nich nebyly reálné, v přírodě bych je těžko poznal. Navíc se zaměřovaly pouze na klasické houby. Tato encyklopedie je však vynikající. Je znát, že ji psali opravdoví mykologové. Najdeme v ní houby, které se moc nesbírají, ale přitom mají velkou hodnotu. Zajímavé jsou poznatky o houbařích z jiných zemí. Bez nadsázky je to taková Bible mykologů.
Naprosto super atlas hub. Krásné a reálné fotky. Hlavně oceňuji ten mini atlas jako přílohu, který se mi vejde do batůžku, když jdeme do lesa.
Prostě nejlepší mezi atlasy. Od té doby co ho mám , tak jsem ostatní zabalila na půdu...Přehledný, obsáhlý, nádheré fotografie. Fotky odpovídají skutečnosti.
Tento atlas mám jako ozdobu v mojí sbírce atlasů hub. Je nádherně zpracovaný a naplněný velmi kvalitními fotografiemi. Ty fotografie jsou jednak ukázkové samy o sobě, ale navíc se podle nich houby dobře určují. Seznam druhů zde je vhodný na běžné houbaření, osobně potřebuji ještě jiné atlasy na doplnění. Kniha je velmi přehledná a obohacená kapitolami zajímavostí jako léčivé houby, sbírání ve světě, pěstování hub i recepty. Akorát pozor, autoři jsou trochu benevolentnější k poživatelnosti některých druhů :-))
Tak tohle je kouzelná publikace, která musí potěšit srdce každého houbaře a to nejen celkovým zpracováním a zajímavým rozčleněním z různých hledisek a kvanty informací, ale především parádními barevnými fotkami hub všeho druhu. Jedinou její vadou je formát. Těžko si představit houbaře bloumajícího lesem s touto bichlí v ranci. Na štěstí s ní byl jako příloha prodáván současně kapesní (velikosti pohlednice) atlas nejběžnějších hub našich luhů a hájů.
I když každý pořádný houbař dobře ví, že všechny houby jsou jedlé (byť některé druhy jen jednou) a netřeba mu tedy atlasu.
příroda houby encyklopedie houbaření halucinogenní houby léčivé houby jedovaté houby
Dokonalý kapecní rozpoznávač!