Houby - Nový průvodce přírodou
Andreas Gminder , Tanja Böhning
Kniha popisuje více než 450 hub z celé Evropy. U každé houby jsou uvedeny údaje o výskytu, podrobné charakteristiky, zajímavosti a poživatelnost. Velká hlavní fotografie zachycuje typický vzhled popisované houby, další vyobrazení informují o detailech významných pro určení nebo podobných druzích. Zvláštní rámeček upozorňuje na nejedlé nebo jedovaté dvojníky.... celý text
Literatura naučná Příroda, zvířata
Vydáno: 2009 , Knižní klubOriginální název:
Welcher Pilz ist das?, 2007
více info...
Přidat komentář
Kniha je velmi hezky zpracovaná, krásné fotky, krásné obrázky a je přehledná. Houby jsou hezky popisovány. Je dobré, že je to celkem malá brožura, která se dá vzít sebou do lesa do batohu. Trochu mě zklamalo (chyby v knihách mi vadí), že hned na začátku je chybně napsáno, že v knize je jen jeden jedovatý hřib a to satan a nakonec jsou tam ještě navíc dva. A další asi chyba, že křemenáč březový je za syrova velmi jedovatý! Nikde jinde jsem to nečetla a křemenáče normálně sbírám, nikdy mi nikdo neříkal, že by byly syrové jedovaté. Tak jak je to? Najde se někdo, kdo mi odpoví?
Průvodce jsem koupil v období, kdy jsem chodil jak doprovod se ženou fotit do lesů, a protože fotografové jsou divná sorta lidí, kteří se neustále někde zasekávají, tak místo abych se rozčiloval, začal jsem hledat v místě, na kterém jsme zrovna zakysli zajímavosti - studánky ve stromech, pařezy, mechové zahrádky, zajímavé skály či různé houby a houbičky - pokud se na to člověk soustředí, je jich hodně, a jsou skoro všude - na stromech, na dřevě, v mechu.. A tahle kniha je dokumentuje dle mého velmi pěkně, včetně zajímavostí...
Knize, společně se špetkou vynalézavosti a všímavosti jsem vděčný za to, že jsem tam v lese nevypustil duši nudou a prudou, ale užil si pobyt maximálně...