Hovory s mámou: Intimní rozhovor dcery s matkou dokumentaristkou

Hovory s mámou: Intimní rozhovor dcery s matkou dokumentaristkou
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/546194/bmid_hovory-s-mamou.jpg 4 37 37

Helena Třeštíková vypráví v otevřeném a intimním rozhovoru s dcerou Hanou o svém dětství a dospívání, profesním životě i o hrdinech svých dokumentárních filmů. V sedmi kapitolách odpovídajícím vždy přibližně jednomu desetiletí jejího života se tak mimo jiné dozvídáme o tom, jak prožívala pražské jaro a proč nikdy neemigrovala, jak se seznámila se svým mužem Michaelem Třeštíkem i o jejích prvních pokusech o časosběrný film. Detailně se pak věnují začátkům slavných filmů, jako jsou Manželské etudy a René, ale i novým tématům let porevolučních. Neopominou tedy ani další významné dokumenty, jako je Marcela, Katka, Mallory nebo Soukromý vesmír. Celý rozhovor původně vznikl jako videopodcast z Heleniny pracovny. Hana měla možnost zeptat se na vše, co ji jako dceru vždy zajímalo, a nebála se klást otázky, které se novináři pokládat ostýchají. Kniha tak přináší zcela ojedinělou výpověď uznávané české dokumentaristky včetně mnoha doposud nezveřejněných informací jak ze soukromého, tak profesního života.... celý text

PaníLenka
předevčírem 4.5 z 5

Je to vlastně dokument o dokumentaristce - stejně, jako ve filmech obou dam, to nejzajímavější píše sám život. Tvorbu paní Heleny sleduju už dlouho a jsem z ní nadšená! Na každý nový počin se moc těším a všechny dosud viděné časosběrné dokumenty mě fascinují. V knize jsou popsány okolnosti jejich vzniku, což je neméně zajímavé. Podrobnosti z osobního života jsou zde jen na dokreslení toho pracovního, což není vůbec na škodu. Držím oběma palce a doufám, že ještě budou v jejich tvorbě pokračovat! (A pochopila jsem, že možná bude další pokračování Manželských etud?? Fantazie…)

Lily101
předevčírem 3.5 z 5

Kniha se mi líbila a bylo krásně vidět, že pokud někde být máte, tak tam budete a bude se vám dařit (zde ve vztahu k práci). Jen miniaturně, ale přeci jen, tam občas byly na sílu dané informace (odvezli jsme maminku na chatu a nechala se očkovat, což je nejlepší, co jsme mohli udělat) nebo názory, ale dělo se to v malém měřítku a spíš na konci, takže ok.

Ditules
25.02.2025 4 z 5

Rozhovor matky s dcerou o životě, o práci, o lidech. Celou rodinu Třeštíkových moc ráda sleduji jak v televizi, na papíře, tak i na sociálních sítích. Jsou mi sympatičtí.

Jana283
20.02.2025 4 z 5

Hodně pozitivní čtení. Možná až trošku sterilní, protože život má i své propady. Ale četlo se to hezky. Mám dokumenty paní Heleny moc ráda i knihy jejího manžela a celkově jsou to - celá rodina - všichni velcí sympaťáci.

rudolf0587
27.01.2025 4 z 5

Skvělá knížka - rozhovory matky s dcerou mne zaujaly a uvedly mě hlouběji do práce a života Třeštíků...Moc poučné čtení, které je provázané s nejmladšími dějinami mojí země...Poučné hlavně pro mladší ročníky...

Květi62
16.01.2025 5 z 5

Mám ráda Helenu Třeštíkovou i její tvorbu. Ráda jsem si přečetla její rozhovory s dcerou Hanou. Potěšilo mě, že Hana spolupracuje se svojí mámou a chce pokračovat v její práci na časosběrných pořadech.

Marcela52
05.01.2025 5 z 5

Rozhovor dcery s matkou dokumentaristkou přináší ojedinělou výpověď uznávané české režisérky, která zaujala širokou veřejnost hlavně svými časosběrnými dokumenty. V tomto intimním rozhovoru vypráví o svém dětství a dospívání, o profesním životě i o hrdinech svých dokumentárních filmů. Nejvíce ji proslavily Manželské etudy, ale také dokumenty Marcela, Katka, Mallory nebo René.
V sedmi kapitolách, které odpovídají jednomu desetiletí jejího života, se mimo jiné dozvídáme jak prožívala pražské jaro, proč nikdy neemigrovala i jak se seznámila se svým mužem. Kniha tak přináší i mnoho doposud nezveřejněných informací jak ze soukromého, tak profesního života. Moc jsem si početla a připomněla dobu svého mládí. Mohu doporučit jako dobře napsaný životopis bez bulvárních pikantností.

Jana_Brandtl
25.12.2024 4 z 5

Dlouho sleduji všechny členy rodiny Třeštíků, takže tahle publikace mě přirozeně zajímala. S prací Heleny Třeštíkové jsem se poprvé setkala na střední škole, kdy nám byl puštěn film o Katce. Ráda jsem se dozvěděla zajímavoti z natáčení, nejen právě Katky, ale i Manželských etud a dalších. Některé pasáže byly pro mě zdlouhavé, párkrát jsem ji odložila, ale v podstatě je to oddychovka a lze knihu přečíst hned. Skvělé jsou fotografie z Helenina života.

eva3992
15.12.2024 5 z 5

Kdo by neznal Manželské etudy? Jejich úspěch přiblížil Helenu Třeštíkovou širokému obecenstvu. Ale jaká je ona sama? Pojďte jí poznat.

Matka s dcerou mají vždy silné pouto. Není proto divu, že vnikla silná a zajímavá kniha, ve které se dozvíte mnoho o osobním i profesním životě Heleny Třeštíkové. O tom, jaká byla jako malá, proč nikdy neemigrovala a jak se seznámila se svým mužem. Ale poznáme i hlavní postavy z jejich dokumentů, jak je potkala a jak se navždy zapsaly do jejího života.

Paní Helena vypráví tak poutavě, že jsem se do knihy začetla a nevnímala okolí. Kolikrát mi přišlo, že nečtu „jen“ knihu rozhovorů, ale že čtu klasický román. Nemohla jsem jí odložit, dohledávala jsem si hned další informace, o kterých jsem četla. No prostě, byla jsem úplně nadšená.

Je tu skvěle ukázán život paní Třeštíkové podle toho, na jakém dokumentu zrovna pracovala. Tím poznáme, jak ji dané dílo ovlivnilo i v soukromém životě, kam jí to posunulo, co jí to přineslo.
Já sama jsem Helenu Třeštíkovou poznala až díky Manželským etudám, které mě velmi zaujaly (a jsem moc ráda, že jsem se v knize dozvěděla, že se stále natáčejí). Díky nim jsem se podívala i na další dokumenty. Zdaleka jsem však neviděla všechny a díky této knize mám soupis všech, co ještě potřebuji vidět. Je skvělé, že součástí knihy je i Filmografie, kde máte všechna díla přehledně uvedena.

Mám moc ráda knihy rozhovorů a musím říci, že tato mě z těch nedávno čtených rozhodně zaujala nejvíce.

Ahink3105
27.11.2024 4 z 5

Očekávala jsem skvělé čtení a to jsem dostala. Vřele doporučuji, tahle kniha má své místo v mé knihovně, určitě se k ní vrátím.

Autorovy knížky

2024  88%Hovory s mámou: Intimní rozhovor dcery s matkou dokumentaristkou