Hra o peníze
Anders Bodelsen
Tento svazek obsahuje dvě díla vydaná samostatně: Mysli si číslo, Peníze a život Příležitost dělá zloděje a hrdina Bodelsenových dvou těsně na sebe navazujících románů Flemming Borck je jedním z těch, kdo to svým jednáním výmluvně potvrzují. Tento bankovní úředníček, člověk nenápadný, nevýstřední a ničím se nelišící od ostatních, využije své příležitosti, když čirou náhodou zjistí, že se v jeho bance chystá loupež. Jelikož dovede rychle a chladně kalkulovat a „v případě potřeby“ odložit morální zábrany, podaří se mu úctyhodný kousek: sám se zmocní většiny kořisti, zatímco skutečný lupič, záhy stíhaný policií, přijde zkrátka. Čímž příběh ovšem zdaleka nekončí, naopak teprve začíná. Zločin plodí zločin, a Borck je drcen soukolím, do kterého sám vlezl. Další události ho zcela zbavují možnosti rozhodovat o vlastním osudu a učiní z něho pouhý nástroj v cizích rukou, až nakonec dojde ke střetnutí, které dopadne drasticky jinak, než bychom čekali. Napínavá zápletka románů Mysli si číslo a Peníze a život není samoúčelná, autor ji používá jako prostředku k demonstrování svého etického postoje. Jeho zdánlivá nezúčastněnost nás nesmí zmást, ve skutečnosti se od Flemminga Borcka ostře distancuje a na jeho příkladu odsuzuje „spořádaného dánského občana“, šedou, pokryteckou bytost, která svou bezohledností a egoismem může způsobit velké tragédie.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 1984 , OdeonOriginální název:
Tænk på et tal, Pengene og livet
Anotace knihy mě zaujala, tak jsem po ní sáhl. Ale ejhle. Po prvních pár stranách si říkám "co to jako je".
Příběh samotný má z počátku dobrý odpich, zápletka zajímavá, ale pak propad až na samé dno. Autor si s tím mohl lépe pohrát. Co mi nesedělo vůbec, to byl styl psaní. Kolikrát jsem musel znovu číst daný odstavec, abych se chytil v ději. Přeskakování z jednoho na druhý mě fakt nesedí.
A co mě tedy štvalo nejvíc, kolegové hlavního hrdiny. A když tak přemýšlím, on ani hlavní hrdina nevyhrál postavu roku.
Příběh začal velmi slibně vcelku originální zápletkou. Bohužel si tento trend neudržel až do konce -závěr mě vyloženě zklamal a proto je mé hodnocení tak nízké.
Část díla
- Mysli si číslo 1968
- Peníze a život 1976
1984 | Hra o peníze |
1977 | Obyčejná nehoda |
1971 | Mysli si číslo |
1979 | Peniaze a život |
Bodelsenova Hra o peníze to jsou dva na sebe navazující romány v jedné knize, jejichž hlavním hrdinou je nenápadný, nevýstřední a od ostatních ničím se nelišící bankovní úředníček Flemming Borck. Na začátku je jeho jediným zločinem skutečnost, že využije nabídnuté příležitosti k vlastnímu obohacení. Vzápětí je však vtažen do soukolí, které ho dříve či později semele a zbaví ho vlády nad vlastním osudem. Dánský autor Anders Bodelsen ctí tradice detektivního žánru a současně nahlíží na zločin a jeho pachatele z netradičních úhlů. Vytváří tak téměř psychologické drama, které kriminální zápletku využívá jen jako prostředek pro hlubší sociologické myšlenky a demonstraci svého etického postoje. Tento trend je daleko výraznější v první próze s názvem Mysli si číslo, která si jde jednoznačně za svým a je daleko tradičnější ve svém pojetí oproti druhému kusu, pojmenovanému Peníze a život, do něhož se už vkrádá jistá rozpačitost a snaha dovést příběh za každou cenu do ohromujícího a současně tklivého finále. Solidní čtení, ale ne úplně přesvědčivé.