Hrabě Monte Cristo (komplet, dvousvazkové vydání)
Alexandre Dumas, st.
Edmond Dantès strávil ve vězení bez soudu dvacet let. Podaří se mu však uprchnout a po nálezu tajemného pokladu, o kterém mu řekl jeho bývalý spoluvězeň abbé Faria, se z něho stává boháč. Nechá si říkat Hrabě Monte-Christo a rozhodne se využít svého bohatství pro osobní mstu za spáchané křivdy. Nalezne své nepřátele ve velmi významných postaveních. Z Danglarse je bohatý bankéř, z Mondega (který se oženil s Mercedes) uznávaný generál hrabě de Morcerf a z Villeforta úspěšný prokurátor. Edmond Dantès je však postupně všechny zničí. Prvním na řadě je Danglars, kterého Dantès obratnou manipulací přivede k bankrotu. Pak se postará o zveřejnění Villefortova tajemství, kterým je odložení jeho nemanželského syna, z nějž vyrostl bezskrupulózní zloděj a vrah. Poslední zaplatí Mondego, když Dantès odhalí jeho hanebný zločin vojenské zrady a Fernand po odsouzení veřejností i vlastní rodinou spáchá sebevraždu. Dantès se smiluje jen nad Mondegovým synem Albertem, protože jej o jeho život přišla požádata sama Mercedes. Jejich láska je však již navždy ztracena a Dantès odplouvá začít nový život s mladou otrokyní Haydée. Souborné vydání Hrabě Monte Cristo, z technických důvodů vyšlo ve dvou svazcích. I. díl první až třetí. 664 s. -- II. díl čtvrtý až šestý. 633 s.... celý text
Literatura světová Romány Historie
Vydáno: 1991 , Albatros (ČR)Originální název:
Comte de Monte-Cristo
Aneb když "zdravě nas*aný" chlap začne dělat pořádky...:-)
Dílo nabízí několik silných témat k zamyšlení - zničení mladého slibného života lidskou závistí. Síla přátelství, odhodlání a nezlomného lidského ducha.
A i když mu asi nikdo nezávidí těch čtrnáct let v pevnosti If, tak Edmond Dantés dostane od autora do vínku možnost, o které alespoň jednou v životě snil skoro každý - být natolik bohatý a mocný, aby mohl zúčtovat s těmi, kteří mu ublížili. Je to pomsta? Ano! Je to spravedlnost? Ano, také!
A jakkoliv tyto dva faktory pohánějí hraběte Monte Cristo, tak i on postupně a na konci knihy zcela explicitně, zjišťuje, že pomsta a dokonce ani spravedlnost nejsou celý život.
Číst tento román byla opravdová radost a potěšení. Po mnoha letech jsem znovu prožívala s Edmondem Dantèsem chvíle plné bolesti, zklamání, naděje i pochybností.
Vedle romantického příběhu zde také najdeme poněkud filozofický problém, totiž jestli má člověk právo brát spravedlnost do vlastních rukou. Proto i Edmond touží po odpuštění, nejen po pomstě.
"Mravní rány mají tu zvláštnost, že je není vidět, ale že se nezacelí. Zůstávají v srdci živé a otevřené, jsou stále bolestivé a krvácejí při každém doteku. "
(str. 318)
Ten příběh zná každý, byl několikrát zfilmován a na jeho motivy vznikl i muzikál. Nicméně nic z toho se nevyrovná knižní podobě díla, které zaujme i dnešního čtenáře a jistě si zaslouží patřit do domácí knihovny. Dumas ve svém díle rozehrál nejenom příběh o nenaplněné lásce, zradě a pomstě, ale i popis bonapartistické doby a tehdejší společnosti. Nutí čtenáře se zamyslet nad tím, jak daleko může zajít pomsta, jak napomoct tomu, aby boží mlýny mlely rychle a jistěji, a zda pomsta ve finále chutná sladce nebo hořce. Do jaké míry může člověk obětovat sám sebe. Líbil se mi psychologický vývoj Edmonda Dantése i jeho vnitřní souboj mezi svojí pomstou padni komu padni i schopností odpouštět a slitovat se. Geniální dílo.
Co víc napsat k jednomu z nejznámějších a nejslavnějších románů všech dob. O osudu člověka, který 14 let trpěl ve vězení, aby se poté díky svému bohatství a inteligenci rafinovaně pomstil těm, kteří mu ublížili. Není to "jen" historicko-dobrodružný román, v knize se pojednává také např. o víře a boží prozřetelnosti. Četl jsem dvousvazkové vydání z roku 1991 s nádhernými černobílými ilustracemi a zásadně zavrhuji jakékoliv zkrácené vydání, nové překlady a podobné paskvily. V této knize má vše svůj význam!
Tři mušketýři jsou rozhodně daleko lepší, tohle jejich kvalit a poutavosti nedostahuje ani náhodou. Děj se příliš vleče. Lehce mi to připomínalo Julese Vernea, ale jeho stylu to bylo hodně daleko, takže další zklamání. Uvidíme, co druhý díl.
Geniální kniha geniálního spisovatele. Podle mého názoru zatím žádné filmové zpracování - a jsou jich opravdu desítky - nepředčilo knihu. Ze všech se mi pouze líbí verze s Jeanem Maraisem. Nicméně do žádného filmového zpracování se nedostaly všechny ty fantastické nuance z knihy.
Pro mne zůstává kniha komplexním vyprávěním úchvatného příběhu zrady, bolesti a rafinované pomsty.
Viděla jsem z dálky ostrov If, prošla jsem se po Marseille, navštivila jsem Paříž... a všude jsem si vždycky vybavila - tady chodil Monte Christo. I tohle dokáže dokonalá kniha. Takže pro všechny tři díly mám tentýž komentář, stejné hodnocení a totožné resumé.
Pokud chcete dobrodružství, příběh a psychologii, vezměte Monte Christa a čtěte. Nebude to na večer. Nebude to oddychovka, ale budete mít radost.
Oba díly tohoto skvělého díla, navíc úplně nové knihy, snad ještě nepřečtené, měly skončit v popelnici... Teď se vyjímají v mé knihovničce :-)
1974 | Tři mušketýři 1. díl |
2003 | Tři mušketýři (I. + II. díl) |
2008 | Robin Hood |
1957 | Hrabě Monte Cristo I (třísvazkové vydání) |
1972 | Tři mušketýři po dvaceti letech |
Přečetla jsem několikrát, viděla jsem i různé filmové adaptace. Kniha je velmi čtivá a napínavá a i když ji znáte, vždy si v ní najdete něco nového.