Hraběnka a císař: Osudová žena Rudolfa II.
Veronika Moreira
V době, kdy hraběnka Kateřina Stradová porodí císaři Rudolfu II.syna, přichází na dvůr výstřední alchymista Edward Kelley, jehož osobní setkání s krásnou a inteligentní Kateřinou nenechá chladným. Brzy se ale komnatami začne šířit podezření o tajemném spiknutí. Dokáže Kateřina spiklence odhalit a navždy získat císařovo srdce?
(SPOILER) Zajímavá kniha,která nás zavede na Pražský hrad ,kde vládne císař Rudolf II.Jeho osudovou ženou se stala již od svých patnácti let Kateřina Stradová.Jako osmnáctiletá mu porodila prvního syna a následovalo ještě dalších pět potomků.Cisař se sice o své děti staral,ale nikdy je neuznal jako legitimní potomky.Kateřina stála po jeho boku ,až do jeho smrti.Před tím než zemřel se s ní tajně oženil.V knize se také setkáme s alchymistou Edwardem Kellym,který velkou část života prožil u dvora Rudolfa II.Jeho zkoušky proměnit kov ve zlato,byly neúspěšné a to úspíšilo jeho pád a byl na příkaz císaře uvězněn.Opět pěkné čtení z naší historie.
2019 | Má paní: Nesmrtelný příběh Jindřicha VIII. a Anny Boleynové |
2021 | Má přítelkyně |
2023 | Hraběnka a císař: Osudová žena Rudolfa II. |
Kateřina Stradová je většině lidí známá asi jenom z propagandistického Císařova pekaře. V této knize nám ji autorka představuje jako inteligentní ženu, která se zabývá pochopitelnými obavami o své nejisté postavení, problémy se svým prvním synem a přes určitou manipulaci, která jí má zajistit císařovu stálou přízeň, i jako ženu, kterou k panovníkovi vázal pevný cit. A i Rudolf II. vychází z knihy jako člověk, který i přes svou chorobu dokázal českému království zajistit klid i v době, která byla plná animozit a nepřátelství.