Obliehanie Macindawu
John Flanagan
![Obliehanie Macindawu Obliehanie Macindawu](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/413576/bmid_obliehanie-macindawu-tnC-413576.jpg?v=1560614359)
Hraničiarov učeň série
Nájde Will v rozvrátenom severnom léne bojovníkov, ktorých potrebuje, aby dobyl späť hrad ovládaný sirom Kerenom a jeho bandou zločincov a oslobodil Alyss zo zajatia? Za hranicami sa navyše zhromažďujú divokí Skotiovia a chystajú vpád do araluenského kráľovstva. Čas sa kráti. Willova odvaha, vynaliezavosť a príchod dávneho priateľa sú to jediné, čo môže zabrániť hroziacej invázii a zachrániť Alyss pred desivým osudom.... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2019 , Egmont (SK)Originální název:
The Siege of Macindaw, 2007
![Lovehorses365 Lovehorses365](https://www.databazeknih.cz/img/users/38_/388803/m_lovehorses365.jpg?v=1739636273)
Ugh!!!!
Jak dlouho jsem na tento díl čekala v knihovně???
Odpověď: Hoooooodně
Výsledek: Stálo to zato!
Rozhodně si přečtěte!!!!!!!!!!!!
![knihomolka74 knihomolka74](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Pokračování předchozího dílu. Willa, Horáce, Skandijce i domělého "čaroděje" Malcolma čeká boj o osvobození hradu a vysvobození Alyss, kterou na hradě vězní zrádce Keren.......
![Ailee Ailee](https://www.databazeknih.cz/img/users/10_/100515/m_100515-nE6.jpg?v=1490079274)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Další skvělý díl. Hrdinové se nám stavějí na vlastní nohy a už jsou dospělí, ale sem tam se pořád ukáže, že to jsou vlastně pořád ještě "ucha":-)
![Gwilwilethiel Gwilwilethiel](https://www.databazeknih.cz/img/users/22_/227075/m_gwilwilethiel-65ce7e2c49725.jpg?v=1708031532)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Hrdinové nám nějak vyrostli :') slzička dojetí ukápla nad Willem a Allis.
Výborně vyprávěný příběh a skvělé dialogy ani není třeba vyzdvihovat -
s tím se u Flanagana počítá :)
![LunaL. LunaL.](https://www.databazeknih.cz/img/users/30_/303237/m_lunal-Fyg.jpg?v=1689631977)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Na to, jak me sesty dil bavil, tak tenhle tolik nezaujal. Mozna to jen chce jen prolozit jinou knizkou ;)
![Pasadenka Pasadenka](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/138973/m_138973-feE.jpg?v=1460115176)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Pokračování předchozího dílu, kde bude Will postaven před skutečnou výzvou dospělosti. I když mi samotný příběh obléhání tolik neseděl, přišel mi místy dosti zdlouhavý, pro Willův vývoj je tato knížka klíčová, nakolik je postaven před nelehký úkol bez ochrany svého učitele. Nemluvě o dozrávání Willových citů. :) Jinak řečeno, další kvalitní epizoda. :D
![vlkodlaq vlkodlaq](https://www.databazeknih.cz/img/users/57_/57015/m_57015-R0N.jpg?v=1459854938)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
V díle sedmém se čtivost a spád vrátila na úroveň, na jakou jsem už u Hraničáře zvyklý a předvídatelné už to taky bylo jen nepatrně, takže spokojenost, plný počet a jedu na další díl. On sice byl předchozí díl o něco málo slabší, ale i tak si ještě (těsně) zasloužil plný počet hvězd.
Možná si přece jen dovolím drobnou kritiku. Tak, jak rostou čtenáři hraničáře, trochu jsem doufal, že i styl knih bude "dospívat", ale stále je to stejný naivní styl young adult literatury. To i Harry Potter se vyvíjel znatelněji. Což o to, čte se to hezky, ale občas přece jen absence zmínek o sexu působí až nelogicky. Už v díle, kde byli Will a Alyss otroci, nebyla ani zmínka, ani třeba slušně zaobalená, co se běžně dělá s nejen otrokyněmi. Na druhou stranu zranění i smrt je v knihách popsána vcelku bez omezení i skrupulí, ale erotika je tabu. Zvláštní. Ne, že bych to snad nějak vyžadoval nebo očekával, to v žádném případě, ale přece jen jsem člověk logiky a racionálního uvažování, takže logické věci mi v příběhu logicky chybí. Ale ne zas tak moc, aby se to projevilo negativně na čtivosti, nebo snad na hodnocení. Jsem smířen s tím, že kdo chce číst young adult literaturu, musí brát její klady i zápory tak, jak jsou.
![Rozari Rozari](https://www.databazeknih.cz/img/users/15_/159870/m_rozari-65e62c1edcf48.jpg?v=1709583391)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
"Je život čím dál složitější, když člověk stárne?"
Četlo se mi to hezky. Fajn, že u některých příběhů se člověk může spolehnout, že dobře dopadnou.
![kuruteku kuruteku](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/121062/m_121062.jpg?v=1459855106)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Dlouho jsem si odkládal dočtení Willova dobrodružství na severu, nicméně jsem nezapomněl. A stálo to za to - motiv přátelství psa a obra, Skandijců a Horáce a Willa, objem Malkalama a jeho lesního světa s jeho tajemstvími, Keranova zrada a počínající láska Alyss a Willa. Nevýhodou série je, že k plnému pochopení je potřeba číst předchozí díly, ale to je vlastně zároveň i výhoda. Takže své mladší kamarády jsem zase o malý krůček sledoval a určitě budu ve stíhání pokračovat. Ten svět je nádherný, vlastně bez fantazijních prvků, ale přesto plný dobrodruřství.
![Verunka926 Verunka926](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Mě tahle série prostě baví. Ke konci už mi příběh přišel trochu natahovaný, ale i přesto jsem si čtení dost užila.
![kusma kusma](https://www.databazeknih.cz/img/users/54_/5462/kusma-A4j.jpg?v=1540832986)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Hraničáře čtu jako takovou pohádku mezi knihami, když si potřebuji odpočinout. Zloduchové jsou jen zlí, klaďasové jen dobří a hrozně (až úsměvně) nadaní. A od toho to člověk čte. Jsem spokojená.
Ps: Horácovo pšíknutí za 5*
psi přátelství, kamarádství láska rytíři fantasy pro děti dobrodružství čest hraničáři pro dospívající mládež (young adult) hrdinská fantasy obléháníAutorovy další knížky
2008 | ![]() |
2014 | ![]() |
2012 | ![]() |
2008 | ![]() |
2014 | ![]() |
Will a Alyss jsou strašně rozkošní. A nejlepší na tom je že si to vůbec neuvědomují. Skvělá kniha doporučuji všem.