Hřích náš každodenní
Dominik Dán
Na oddělení vražd panuje tradičně dobrá nálada, protože do ranního nástupu zbývá ještě osm minut a Chosé všechny baví popisem vášnivých chvilek, které v noci strávil se svým nejnovějším objevem. Jeho věrný posluchač Váňa si vzrušením zapomněl naložit další sousto, ale Kuky si nezapomněl z hromady před ním urvat kus tlačenky a vejce na tvrdo. Dobrou náladu ukončí telefonát šéfa... V průchodu starého domu v centru města našli popeláři zakrvácenou mrtvolu muže. Už první ohledání na místě činu je šokující - není to muž, je to sotva chlapec a na těle má stopy mučení! Je to Petr, hoch nezvěstný už pět dní, nebo našli jiného chlapce? A kolik bude ještě mrtvých, dokud vraždící bestii nechytí? Detektivové Krauz a Chosé ani netuší, co jim nový případ přinese, ale jedno je jisté už na začátku: krve je na místě činu jaksi příliš a nacházejí ji na podivných místech ... i pod balkonem rozmazlené zbohatlické Zdeny, která jim od samého počátku lže. A co její manžel, bývalý boxer, dokázal by spáchat něco tak ohavného?... celý text
Detektivky, krimi Romány Literatura slovenská
Vydáno: 2021 , Slovart (ČR)Originální název:
Hriech náš každodenný, 2008
(SPOILER) Skvela kniha o strasne tematu. Tentokrat si Dominik Dan vzal na paskal pedofily ukryte v cirkvi a je to tezke cteni. Ani se mi o tom nechce rozepisovat. Snad jen, ze navzdory tomu se jedna zase o skvele cteni, detektivove dokonali a ozbrojeni sarmem a vtipem :)
Četlo se to opět skvěle, prostě Dominik Dán. Jinak otřesný příběh lidského nezájmu. Vtipkovaní detektivů to aspoň trochu odlehčí.
K pětce chybělo jen hodně málo, asi jen konec mohl být trochu lepší, ale zážitek jako vždy skvělej. Pět hvězd se dá dát skoro všemu, co Dominik Dán píše, tak jsem se tentokrát zřejmě pro větší pestrost rozhodl být při hodnocení přísnější. Příběh je děsivej, pátrání napínavé, děj má spád, všechno skvěle podané, víc netřeba prozrazovat. Takže za mě velká spokojenost a samozřejmě se budu bibliografií autora prokousávat i nadále.
DD na posedmé. Další drsné vyprávění z Bratislavy. Vše opět pěkně čtivé. Když se zlo děje dětem, nemám to rád, bohužel v knížkách s to děje tak jako v životě. Jinak opět uvěřitelné, poutavé vyprávění.
D. Dán po svých zkušenostech umí psát napínavé a čtivé detektivky. Tento vypráví i o lhostejnosti společnosti a šíleném utrpení chlapce. Smutné...
Silný příběh o utrpení malého chlapce. To co chlapec prožil je strašné a smutné. Je hrozné že mu nikdo nepomohl. Nikdo si ho nevšiml. Bylo to velmi smutné čtení, ale naštěstí tady bylo odlehčení v podobě špičkování detektivů.
Audiokniha:
Už jsem si zvykla na Dánovy příběhy, vím, že jsou smutné, trpící a někdy neuvěřitelné i když jsou... ALE, tenhle příběh co jsem zatím poslouchala, s Bestii patří k nejsmutnější a tragické o to víc, že tady se jedna o děti...
Tento příběh byl silný. Malého Petra mi bylo opravdu líto. Nejvíc mě na tom štvalo, že to mohlo dopadnout jinak, kdyby lidi byli více pozorní a ne tak bezohlední, teď narážím na neposkytnutou pomoc. To čím si Petr musel projít je hrozné, při těchto stránkách mi bylo do breku. Hrozné je, že podle statistik to z velké části dětem dělají osoby blízké, ke kterým děti mají důvěru a další blízké osoby kolikrát před tím zavírají oči, ostatně v tomto příběhu tomu nebylo jinak. I přes opravdu hnusné téma se kniha čte dobře, je to napínavé, vraha odhalují postupně a detektivové jako vždy skvělí.
Po dočtení knihy mi po těle přeběhl mráz, příběh mě opravdu dostal.
DD si berie na paškál ďalšiu silnú organizáciu, ktorá hýbe miskami váh a tou je Cirkev. Napínavý príbeh malého Petra, ktorá sa nijako neodlišoval od svojich rovesníkov aj napriek tomu padol do oka vrahovi, ktorému už sú ale na stope detektívi z oddelenia vrážd. Krauz a Fisher rozohrávajú hru, na ktorej konci čaká dokonalé rozuzlenie.
Případ tentokrát obzvlášť brutální, jaké úplně nemusím, zvlášť když se jedná o dítě. Ale je to všechno tak dokonale "naservírováno", že to člověk přesto zvládne přečíst. A musím říct, že hlášky v první polovině knihy, kterými se bavili detektivové, mě tentokrát fakt dostaly a smála jsem se i nahlas. Pak jsem si za to skoro nadávala, když se jedná o tak vážné téma, že se u toho směju, ale to mě právě drželo, že jsem vydržela ve čtení. Dánova mordparta je prostě jedinečná.
Mám pocit, že s knihou od DD nikdy nešlápnu vedle. Vždy se pobavím na špičkování mezi policajty z mé oblíbené partičky na oddělení vražd a pokaždé se řeší velmi zajímavý případ. Vynikající.
Opět skvělá kniha od Dominika Dána. Malého Petra mi opravdu bylo velmi líto. Měl opravdu velmi tragický konec a tolik lidí mu mohlo pomoct. I když se autor snažil odlehčit humorem vyšetřovatelů, stejně mi bylo z té lhostejnosti až těžko u srdce. Člověk, kterému tak Petr důvěřoval a ani nehnul prstem, aby mu pomohl. Strašné! Na scéně se objevuje Chosého dcera.
Temný a smutný příběh. Díky vyšetřovatelům trošku odlehčený. Kvalitní a originální čtení v Dánově podání.
Hodně zajímavý a silný příběh. Místy se to poslouchalo hodně špatně ( myslím po emociální stránce). Kniha je jinak skvělá
(SPOILER)
Jój, tak toto bolo veľmi silné kafe, vam poviem, Smutný presmutny príbeh, ktorý je chviľami odľahčený humornymi průpovidkami chlapcov vrazdarskych.Bolo mi velmi ľúto Petríka, ktorého nakoniec pochovala nielen pokryteckost farárov ale aj ľudská nevsimavost.
Napriek tomu odporúčam prečítať tento srdcervuci krimi roman vsetkymi 20.
Mimořádně silný příběh a také hodně smutný. Podle mě jedna z nejlepších knih D. Dána (a to se mi líbili zatím všechny).
Otřesný případ. Tolikrát mohl být zachráněn a nedostalo se mu pomoci. Nakonec největší zlo bylo tam, kde by ho nečekal.
Opět velmi milé počtení. Jednou, až budu v důchu, tak si přečtu opět všechny Dánovky, ale již v pořadí, jak se odehrávají.
2016 | Smrť na druhom brehu |
2007 | Cela číslo 17 |
2005 | Popol všetkých zarovná |
2012 | Uzol |
2013 | Básnik |
Další povedená detektivka. Zbohatlická dámička, kněz, partička mladistvých vykradačů aut a mrtvý kluk. Tohle všechno spolu může souviset. Dominik prostě umí a Krauzova partička s ním.