Morový testament

Morový testament
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/484498/bmid_morovy-testament-La3-484498.jpg 4 269 269

Vražda italského studenta, který začal navštěvovat rétorickou školu Jindřicha z Isernie na Vyšehradu, je nepochopitelná. Neměl žádné peníze ani nepřátele a v Praze byl teprve dva týdny. V téže době přijde za Oldřichem z Chlumu syn zámožného staroměstského patricije, jemuž se ztratil otec, a žádá o pomoc. Díky osobní přímluvě urburéře Mikeše se Oldřich případu ujme, ale zpočátku tápe. Žádní svědci, žádné stopy. Až s nadějnou hypotézou přijde panoš Ota. Nitky totiž vedou hluboko do minulosti až do samotné Bologni.... celý text

jana1976
04.08.2022 5 z 5

Jako vždy krásné a oddechové čtení. Po knížkách od pana Vondruška vždy ráda sáhnu.

rlupinek
27.07.2022 5 z 5

Napínavá detektivka, několik dějových linií, které se na konci protnou. Čtenář je nucen číst opravdu pozorně, protože je to případ velmi zamotaný. Asi bych uvítal, kdyby se v závěru při soudním přelíčení zopakoval celý příběh od začátku. Je zde uvedeno jenom to, jak byl usvědčen hlavní pachatel z podvodu, ale ne, jak byl usvědčen z tolika mordů - asi pochopil, že nemá cenu zatloukat a drze se přiznal...

Kami33
22.07.2022 5 z 5

Připadá mi, že menším útlumu opět pan Vondruška píše tak, jak jsme byli zvyklí. Zábavné, čtivé knížky, které přináší odpočinek a pohodu. Tato je podle mě jedna z nich.

PREBURDA
19.07.2022 5 z 5

Po pár předešlých dílech, konečně klasické napínavé detektivní oddychové počtení, pana Vondrušky. I když každý z naší "party" vyšetřuje v jiných končinách, ve výsledku je to jeden velmi pěkný zamotaný detektivní příběh.

Lena79
04.07.2022 5 z 5

Pěkný příběh, u kterého si člověk odpočine. Přečetla jsem spoustu autorových knih a poslední dobou mi ale začíná vadit připomínání charakteristických rysů hlavních hrdinů.

Dandulka
03.07.2022 5 z 5

Opět skvělá knížka! Moc se mi líbilo, jak autor zakomponoval do příběhu hru náhody; i když byli panoš Ota a Oldřich z Chlumu každý někde jinde, oba vlastně vyšetřovali totéž! Perfektně a velmi citlivě napsané! Ostatně jako vždycky. Prostě paráda!

vladislav6610
25.06.2022 5 z 5

Opět jeden zapeklitý případ který nakonec zvládne rozluštit jen Oldřich z Chlumu.

mats379
23.06.2022 5 z 5

Výborné.

p.pavlina
20.06.2022 5 z 5

Čtení jsem si jako vždy užila. Pan Vondruška umí. A bylo fajn, že se "vrátil" ke svému starému dobrému stylu psaní.

Atara16
15.06.2022 5 z 5

Opět autor nezklamal :-)

ivoiro
31.05.2022 5 z 5

Pro mě to byl opět balzám na duši. Pan Vondruška prostě umí. Nic náročného, ale čtu to strašně rád.

cérka
25.05.2022 4 z 5

Byla bych autorovi strašně vděčná kdyby dokázal psát své knihy chronologicky, v časové ose. Ony totiž hlavní postavy během let svého knižního života získaly jisté dovednosti, které pak neodpovídají danému času.

Tento díl je opravdu mnohem více propracovaný, čtivý a setkáme se zde s mnohem větším počtem historických reálií (tady by autor mohl ještě přidat). Ovšem bez povětrných ženštin se to i tentokrát neobešlo.

Z tohoto dílu na mne dýchl "starý, dobrý Vondruška".

wooloong
13.05.2022 5 z 5

Příjemný návrat k popisu historických reálií. Příběh mi přišel propracovanější a čtivější než několik předchozích dílů, kde se složitě vraždilo a ještě složitěji vyšetřovalo, a historické kulisy byly zatlačeny do pozadí.

Boby17
04.05.2022 3 z 5

Stále jsem se nějak nemohl zorientovat a "usadit" v kulisách příběhu, pletly se mi postavy, sňatkových a milostných problémů bylo na mě asi příliš. Takže sorry, více než tři hvězdy nedám.
P.S. V příběhu se mi nejvíc líbil Diviš.

Modrina
03.05.2022 5 z 5

Vše už tu bylo řečeno - ač s výtkami souhlasím, přesto jsem si knížku moc užila. :)

kokrokr
27.04.2022 3 z 5

Konečně kniha, kde jednotlivé události na sebe jakž takž logicky navazují. V poslední době to nebylo u pana Vondrušky vždy pravidlem. Trochu zdlouhavý příběh mě příliš nezaujal a hodnotím ho jako průměrný.

kuruteku
18.04.2022 4 z 5

Po předchozí knize malinko optimističtější a vnitřně docela soudržné. Zajímavé bylo rozdělení pátrání ještě před informací o zločinu a setkání Oty s katem. Jasně, že to dopadlo, jak má, ale znečišťující moment osvěžil.

SSTknihy
10.04.2022 4 z 5

Časově se sice příběh vrací do doby nedlouho po Oldřichově sňatku s Ludmilou, souvislosti ale raději nehledejte - nesrovnalostí je tu víc než zamordovaných: Ota se chová trochu jako usedlý čtyřicátník, Oldřich chrlí jednu nepodloženou hypotézu za druhou a Diviš je docela praktický a uvážlivý. Pátrání probíhá paralelně na dvou frontách, což je ku prospěchu věci, protože nakonec se to tak nějak logicky spojí a oproti jiným příběhům to má docela hlavu a patu. Klasik by řekl "postav, jak na kostele", ale dobrou polovinu můžete klidně rovnou pustit z hlavy - buď nehrají žádnou roli nebo se sami tak nějak vytratí. Ale suma sumárum, tenhle příběh patří k těm povedenějším. Na ten 30. si rozhodně počkám :-)

DuncanIdaho
10.04.2022 5 z 5

Je to další pěkný příběh Oldřicha, Oty a Diviše. Dost podstatnou roli zde hraje velká až těžko uvěřitelná náhoda, ale jinak je to pěkné počtení.

WaN635
06.04.2022 4 z 5

Po předchozích nudných, zamotaných dílech konečně zase čtivý a zajímavý příběh Oldřicha z Chlumu.