Podivná svatba na Lichnici

Podivná svatba na Lichnici
https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/184811/podivna-svatba-na-lichnici-184811.jpg 4 514 514

Při ústupu českého vojska z Bavorska se dostane v Mühldorfu zadní voj do obležení. V něm bojuje i Oldřich z Chlumu. Rytířům se podaří probojovat na svobodu, ale i když by měli slavit, jejich velitelé Smil z Lichtemburka a Vok z Rožmberka jsou nervózní. Záhy poté pozve Smil Oldřicha na svůj hrad Lichnici, kde se má konat svatba jeho druhorozeného syna. Když Oldřich na hrad dorazí, uvědomí si, že něco není v pořádku. Jako svatební hosté tu jsou všichni, se kterými se nedávno ocitl v obležení. Ani příprava svatby neprobíhá klidně, neboť dojde k prudké hádce mezi snoubenci. Oldřich z Chlumu to rozmrzele sleduje, ale než stačí pochopit, co se vlastně děje, dojde k první vraždě.... celý text

westmen
20.02.2021 5 z 5

Perfektní

Titus
25.01.2021

Tahle knížka je nejen špatná, ale i prokletá. Čtyřikrát jsem se pokusil napsat vyčerpávající komentář, čtyřikrát mi při tom chcípnul počítač.
Vzdávám to. Nač ztrácet čas rozebíráním toho, proč je ta knížka tak špatná, že zaslouží "odpad!"? Prostě je.

Jen snad pár glos:
- V mühldorfské části se Vondruška překonává v mistrovské kategorii "kterak dramatickou událost ztvárnit co nejnudněji."
- Když si představím, co by s mančaftem, jaký se pak sejde na Lichnici, udělala Agatha Christie, je mi teskno. A stačila by jí na to polovina stránek. Nanejvýš.
- Idiocie je zjevně nakažlivá. Nejen, že se posedne bez výjimky všechny vedlejší postavy, ona padne i na samotného Oldřicha Dokonalého! A on se pak třeba zarputile drží jednoho nalezeného vlasu a zcela ignoruje dýku, kterou vrah zanechal v ráně.
- Na druhé straně ale jeho dokonalost překonává snad všechny myslitelné meze. Na co forenzní tým? Na co zajišťování stop? Z nalezeného těla letmým pohledem pozná nejen přesný způsob provedení vraždy (mimochodem - nesmyslný), ale i profesi a sociální postavení vraha. Okamžitě si povšimne jediné maličké stopy, která jej k vrahovi neomylně dovede.
- Running joke, alternativní verze jednoho zvláště důmyslného plánu z knihy: Ota snaží dostat do hradu pomocí házení kamenů přes zeď (pro ty, co knihu nečetli - to tam vážně bylo). Uběhla noc a Ota stále hází. Děj pokračuje, Ota stále hází. Po nádvoří chodí lidé, občas některého kámen zasáhne, zasažený se zastavuje, kouká nechápavě na oblohu, natahuje ruku, jestli prší. Na nádvoří roste hromada kamení. Oldřich vyřešil zločin, Ota stále hází. Oldřich odjíždí, Ota se tím nenechá zmást a stále hází. Děj se posouvá o sedm set let. Archeologové objevili dokonale zachovaný hrad z třináctého století, zcela zakrytý kamením, malé české Pompeje. Trumfují se v teoriích, jak k tomu mohlo dojít. Vedle hradu je vykopána kostra muže, která v ruce stále svírá kámen.
- Asi jedinou pořádnou záhadou téhle detektivky je, proč se Smil píše z Lichtenburka, když jeho hradu všichni bez výjimky (snad i on sám) říkají Lichnice.

m_martina
28.08.2020 5 z 5

Další výborná kniha od pana Vondrušky, která se čte jedním dechem. Doporučuji.

lidunka1
21.05.2020 4 z 5

Čteme teď s manželem Vondruškovy historické detektivky a moc nás to baví.

Petass
29.04.2020

Chtěla jsem číst v karanténě něco jednoduchého ( omezena také možnostmi místní knihovny těsně před uzavřením). Dočetla jsem se k stránce 225 a těsně před koncem si položila otázku "proč to čteš?". Každý večer otvírám knihu s nechutí, usínám u ní... "Jen chci vědět, kdo to byl". A víte co? Já to vědět nepotřebuju. Knihu zavírám, nehodnotím hvězdami a definitivně končím s panem Vondruškou. Historickou detektivku musí v téhle republice někdo umět lépe...

LadyAmálka
14.04.2020 5 z 5

Jako vždy od začátku do konce strhující děj ????

hrosik3
02.04.2020 1 z 5

Tak tohle byla hrozná slátanina, co neměla hlavu ani patu.

DuncanIdaho
27.03.2020 4 z 5

Další pěkný čtivý příběh Oldřicha z Chlumu a jeho panoše Oty. Jen případ byl vyřešen dost rychle - během jednoho dne. A vydedukování královského prokurátora mi bylo záhadné. On totiž téměř z nulových informací vydedukoval, jak vše proběhlo a kdo je vrah.

martas79
05.03.2020

Jezišmarjájosef! Tam je figur jak na orloji! A ta jména - kdo se v tom guláši má vyznat. Všichni ti Ojířové z Třískoblat a Smilové z Vozoštejna... a to se nebavím o těch služtičkách, které nemají v hlavě ale fakt nic jiného než přefiknout celou hradní posádku...

Arielka1
22.02.2020 5 z 5

Byla to moje první knížka ze série vyšetřovatele Oldřicha z Chlumu. A určitě nebude poslední. S překvapením autor zbytečně neobkecává vývoje z předešlých dílů. Knížka se čte s lehkostí a je napínavá od začátku až do konce. Doporučuji všem, kteří už jsou přesyceni psychologických thrillerů jako já. :-)

85098211
02.02.2020 5 z 5

Tak tato historická detektivka se panu Vondruškovi opravdu vydařila! Sňatek tam sice nakonec uzavřen nebude, ale po značnou část knihy se slaví ona svatba, o které je řeč v názvu. Zadání Čtenářské výzvy však zní \"Kniha, ve které se odehrává svatba nebo pohřeb\", nepíše se tam, že ta svatba musí být dokončená ;-) - a proto si myslím, že jsem tento úkol splnila. Kromě toho je vysoce pravděpodobné, že se nevěsta Lucie provdá, i když za někoho úplně jiného, než byl onen původní plánovaný ženich :-). Případ jako takový je hodně složitý, podezřelých je celá řada, proto má Oldřich z Chlumu plné ruce práce s jeho vyřešením. A nebýt panoše Oty, který zde sklátí - samozřejmě do postele :-), značné množství příslušnic ženského pohlaví a tím k rozluštění záhady přispěje, tak těžko říct, zda by se odhalení pachatele vůbec konalo. Kniha je neskutečně čtivá, jak bývá u autora zvykem, proto dávám plný počet a časem se budu těšit na další setkání s tímto královským vyšetřovatelem. A přes historické nesrovnalosti se lehce přenesu, protože zrovna tento bod pro mne u detektivky není důležitý ;-).

Le Chat
30.01.2020 5 z 5

Rozhodně lepší než Tajemství abatyše z Assisi, takže za mne pět hvězdiček. :-) A těším se na Olomoucký bestiář.

hnatlubo
25.12.2019 4 z 5

Pěkně napsáno, hodně čtivé, nedokázal jsem se od knihy odtrhnout.

Burák
07.12.2019 4 z 5

Příjemná záležitost pokud si chcete odpočinout od dnes tak oblíbených "severských" drsných krimi.
Moc se mi líbí styl a jazyk vyprávění, baví mě netradiční dobová jména hlavních postav a všudypřítomné intriky mezi urozenými pány. Samotná detektivní zápletka taky nebyla špatná, byť postava vyšetřujícího panoše Oty mi lezla místy na nervy.
Trošku jsem měla problém se do knihy začíst a pletlo mě to velké množství postav, ale zhruba od 2. třetiny se to zlepšilo a já si to nakonec moc užila. Určitě se pustím i do dalších knih z této série.

tlllk
06.11.2019 4 z 5

je fajn čitať detektívku, kde sa autor neprekonáva vo vzrátených postupoch ako niekoho utýrať, potokoch krvy, alebo bombastických zvratoch, kde na úvod zatají polovicu faktov. Toto je príjemná klasika, trochu predvídatelnej erotiky a zopár historických faktov.

Art82
02.09.2019 4 z 5

Spousta lidí v tomto příběhu bylo trochu náročnější se zorientovat ale když se člověk začež tak super.

Niraj
21.08.2019 5 z 5

Tohle byla moje první kniha od p. Vondrušky. Koupil jsem si ji kdysívá přímo na jeho besedě. A tím to všechno začalo :-) Pak už jsem hltal každou jeho knihu této série, ale i některé z jeho dalších sérií. Komentář píšu dodatečně, po letech, protože jsem si všiml, že tuto knihu mám mezi nepřečtenými/neohodnocenými. Tenkrát jsem ještě na Databázi nebyl registrován.

Ano, možná je jednou z těch slabších od tohoto autora, jak tu níže někteří píší, ale já měl tu výhodu, že ji četl jako svoji první. A jako taková mě nadchla. Kdybych ji hodnotil hned tenkrát, dal bych ji určitě 5*, takže je spravedlivé to udělat i teď , po letech.

Alex.rrr
26.07.2019 3 z 5

Za mě se jedná o nejslabší knihu ze série. Celkem poutavý začátek, ale závěr nevyřešil vlastně vůbec nic. Lucie a Buzek ? Jak to dopadlo není známo a zakončení celé knihy je jen o dohadech, jak bude probíhat. V knize je mnoho postav a ztrácela jsem místy přehled, kdo je čí syn a bratranec, což nakonec ani nebylo vůbec důležité.

karel0684
13.05.2019 4 z 5

Zajímavý je začátek, kdy jsem se zase trochu dozvěděl něco z historie. Trochu mne mate zmatek v Oldřichových manželkách... buď díly nenavazují chronologicky, nebo mi něco uniklo...
Jinak zase dobré oddychové čtení

Carmen13
25.02.2019 4 z 5

Za mne příběh dobrý, ale osobně jsem nejvíc ocenila Otovu odvahu, kdy se ohradil proti neustálému napadání ze strany pana Oldřicha kvůli metodě vedení výslechu dívek a žen. Přesně jak Ota řekl, na jednu stranu mu vyčítá, jaký je hrozný hříšník, ale na druhou stranu ho za nimi vysloveně posílá a informace, které Ota získá velmi rád použije. Naštěstí si pan Oldřich sebekriticky tento pokrytecký postoj sám uvědomí a vše je zase v pořádku:-) Někomu se kniha zdá bez konce, ale myslím, že zakončení je v dané situaci asi nejlepší. Kdyby se všechny záležitosti konkrétně dokončovaly, bylo by to dost zdlouhavé a pro čtenáře asi i nudné.