Tajemství abatyše z Assisi

Tajemství abatyše z Assisi
https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/144483/tajemstvi-abatyse-z-assisi-144483.jpg 4 564 564

Oldřich z Chlumu se stává členem družiny, která doprovází na pouti do Compostely abatyši Anežku Přemyslovnu. Ještě než překročí hranice království, dojde k první vraždě. V blízkosti poutníků se začínají pohybovat papežovi vyslanci, tajemní templáři i zvědové francouzského krále. Tehdy se Anežka Oldřichovi přizná, že k pouti ji nevedly jen zbožné úmysly.... celý text

aktijnov
27.08.2016 3 z 5

Tentokrát jsem zklamaná. Tato detektivka je nějak moc překombinovaná. Chybí jí lehkost. Knihu jsem nakonec přelouskala až do konce, ale bylo to náročné.

anickalysano
23.08.2016 3 z 5

Pro mě trochu moc Dan Brown - trošku mě mrzí, že Vondruška neodolal se na téhle vlně svézt. Děj je už dost překombinovaný a tak nějak tušim, že za měsíc si ho pamatovat nebudu. Ale jinak je fajn, vidět postavy zase v jiném prostředí.

Juri81
01.08.2016 ztráta času

Pro nezasvěcené skvělé divadlo, pro znalce doby čistá tragédie. Znamení jidáš byla historická pohroma. Doufal jsem, že i sám autor se zamyslí nad tím, jestli řadit důležité historické postavy do doby, v které nepůsobily, je vhodné, protože tím svým způsobem „vychovává“ laiky. A vysvětlujte pak někomu, že Vilém z Landštejna je z jiné doby, když o něm přece píše Vondruška v časů Přemysla Otakara II. Bohužel na sílu nucená návaznost na tyto bludy pokračuje i zde. S románem o růži proběhl jakýsi nepovedený restart života Oldřicha z Chlumu. Děj a návaznosti z předešlých knih jsou ty tam. Člověk by si řekl, že s každou další knihou to bude jen lepší a lepší a ono je to naopak horší a horší. (Ne)vyústění 300 stránkové historické sci-fi na dvou stranách je už pak jen čistě k smíchu.

cialexa
18.07.2016 5 z 5

Zajímavá detektivka, dobře se to četlo, jen byla Anežka Česká vykreslena trochu jako protivná stará panna :-(

ivoiro
04.06.2016 5 z 5

Opět skvělé dílo. Děj ubíhá a drží v napětí.

cérka
11.04.2016 3 z 5

Z této série poslední kniha, která mi chyběla a mám přečteno.
Bohužel nijak nejásám. Pan Vondruška je skvělí vypravěč, ale vražd je v této knize opravdu moc a děj je na můj vkus velmi překombinovaný.

elizabeth_ba
15.03.2016 2 z 5

Myslím, že s tímto tématem (tajemství Spasitele) se mnohem lépe vypořádal Peter Tremayne ve své knize o Eadulfovi a Fidelmě - Kalich krve (http://www.databazeknih.cz/knihy/sestra-fidelma-kalich-krve-112754). Tahle je sice o chlup lepší než následující (Podivná svatba na Lichnici), a stále docela napínavá, ale strašlivě překombinovaná (templáři, kataři, valdenští, sv. Klára a František z Assisi, jeruzalémští králové, Balian z Ibellinu, Saladin, Renaud de Châtillon, no a pokud by náhodou někomu chyběl král Artuš a rytíři kulatého stolu, tak ať nezoufá, objeví se tam i ti) a mrtvých je ještě víc než ve Vraždách v Midsomeru (kdybych dříve nečetla díly, které navazují, měla bych strach, že se z oné pouti do Compostelly nikdo nevrátil živý, dokonce ani Anežka Přemyslovna...).

MajkaCZ
27.01.2016 3 z 5

trochu jsem byla zklamaná, kniha se sice čte docela dobře, ale není nic moc. těch vražd je až příliš a dost se opakují. zkusím ještě nějakou jinou, snad bude lepší. M

MartinL
18.11.2015 2 z 5

Dle mého nejslabší díl série. Až příliš překombinované a nereálné - a věčný svůdník Ota už mi v tomto díle malinko lezl krkem. Tímto dílem dávám od Oldřicha z Chlumu ruce pryč a přecházím definitivně na Epopeje.

Jap
24.09.2015 3 z 5

To bylo ale vražd, ufff. Trochu jinej Vondruška, ale knížka se čte dobře.

Henriette
20.04.2015 4 z 5

Tento díl se mi opravdu hodně líbil. Snad proto, že to byla trochu taková "vyvražďovačka" po česku. :) Byl to zkrátka úplně jiný příběh, bylo tam celkem málo postav, u kterých bylo pravděpodobné, že vraždí a i když konec byl tak trochu jako od Dana Browna, celkový efekt byl skvělý.

jaja1989
20.04.2015 5 z 5

Vondruška a jeho knihy prostě ÚŽASNÝÝÝÝÝÝ
Ikdyž musím dodat, že já bych s Anežkou neměla takovou trpělivost jako Oldřich, někdy jsem ji chtěla nakopat za to, jak se chová.

wooloong
05.04.2015 4 z 5

Tentokrát je všechno trochu jinak. Děj se odehrává "on the road", a to až do dalekého Španělska, počet vražd převyšuje Vondruškův statistický průměr a Ota svou "počestnost" neobětuje pro vyšetřování, ale pro záchranu budoucího šťastného manželství svého přítele.

Selinute
10.01.2015 3 z 5

Tento díl se mi zdál trochu slabší, překombinovaný a tak trochu řízlý Danem Brownem. Pobavila mě však skupinka urozených "panen" s ochráncem, učitelem a rytířem Otou ze Zástřizlí, pro kterého nakonec nebyla pouť tak nudná, jak se původně obával.

helenkan
28.12.2014 4 z 5

Dobrodružná,napínavá a posetá mrtvými je cesta do Compostely.A docela mě pobavily ctihodné panny.O kterých by se toho dalo říct dost,jen ne,,ctihodné panny". :)))

evafort
25.07.2014 4 z 5

Mám ráda všechny Vondruškovy knihy, ale tahle se mi líbila asi zatím nejméně. Proto jen 4 hvězdičky.

KikiZ
29.05.2014 5 z 5

Tak tenhle díl mám tedy opravdu v oblibě. Už jenom proto že se tentokrát vydáváme s Oldřichem a Otou na cesty, dokonce až do daleké Compostely. Mimochodem cestuje s nimi na zbožnou pouť s abatyší Anežkou i skupinka mladých urozených "panen". No, jestli v tomto panenském stavu dorazí až do Compostely když je s nimi v družině i panoš Ota je otázkou, že.

gimli35
27.05.2014 4 z 5

Oldřich z Chlumu tentokrát vyšetřuje mimo české království.

brabofka
16.05.2014 4 z 5

Zde se to trochu míchalo s Danem Brownem. A kde by byl Dan Brown bez Roberta Langdona? Asi stejně jako pan VOndruška bez Oldřicha z Chlumu.
I když posledni dobou trochu dojem z knih kazí to, že pan Vondruška není schopen si pamatovat koho kde zabil :-( Právě jsem dočetla Tajemství abatyše a nyní jsem se začetla do Králova dluhu. V tajemstí byl vyšehradský probošt Wilibald Odo zabit a v Králově dluhu už zase žije... zázrak? A to se ze začátku autor vrací právě k této knize a asi se spoléhá, že čtenář Tajemství abatyše asi nečetl. I se Světlanou z Landštejna je tam pár nesrovnalostí :-( škoda. Kdyby si dal více záležet na tom aby (když už knihy nejsou chronologicky za sebou ale přeskakuje z období do období) se mu příběhy shodovaly bylo by to příjemnější... Už jsem si zvykla, že v jednom příběhu je čerstvý vdovec a ve druhém je otec dvou dětí.... jen ty nepřesnosti....

Zdenda20
31.12.2013 5 z 5

Tato kniha je vánoční dárek a opět se mi líbila. Moc pěkně je napsán úvod, kde je vysvětlení oč kráčí a jaká je pointa o výkladu křestanské víry. Ale i v této knize není zločin touha po majetku, ale snaha o zachování pravdivosti evangelia. Je zde hezky zachycena postava Anežky Přemyslovny a její životní úděl. Moc pěkné pojednání o vztahu tehdejších lidí k víře. Postup vyšetřovatele Oldřicha, který po kouská rozplétá celý problém o důvodu spáchaných zločinů a Ota opět řeší nejen zločin, ale i krásu dívek v jeho blízkosti.
Opět klobouk dolů o vynalézavosti autora a zároveň poutavého příběhu. Doporučuji i dalším fandům historických románů a detektivních příběhů z minulosti.