Znamení rožmberské růže
Vlastimil Vondruška
Hříšní lidé Království českého (MOBA) série
Oldřich z Chlumu narazí nedaleko hradu Bezdězu na umírajícího mnicha. Od něho se dozví, že se připravuje zavraždění Přemysla II. Otakara. Okamžitě odjíždí krále varovat. Na Pražském hradě dojde k vraždě muže, který mohl o spiknutí podat svědectví. Navíc zločinci unesou Oldřichovu manželku Ludmilu. Pak se objeví stopy, které vedou k mocnému Vokovi z Rožmberka. O pomoc v jisté choulostivé věci požádá Oldřicha z Chlumu i královna Kunhuta.... celý text
Pohodová detektivka mého oblíbeného autora. Tentokrát sahá zločin až do nejvyšších míst Českého království... Fantazie čtenáře jistě běží na nejvyšší otáčky, když si představuje, jak to asi vypadalo na ne zcela dostavěném Bezdězu (možná, že podobně jako dnes na ne zcela zachovalém Bezdězu), či na středověkém Pražském hradě bez dokončené Svatovítské katedrály a hlavně bez turistů...
Další středověká detektivka. Tentokrát jde o život králi a Oldřich z Chlumu se do pasti zlosynů zamotává stále víc! To by to ale nebyl Oldřich, aby vše včas neprokoukl a nevymyslel řešení. Navíc si uvědomí, že má doma prima ženskou. Jeho ženě Ludmile pro změnu dojde, jak neuvážené je žárlení.
Jako vždy milé setkání s Oldřichem z Chlumu a jeho pomocníky a také s jeho ženou.Případ je jako vždy celkem složitý.Ale vyšetřovatelé nakonec dospějí k závěru pomocí logiky,kdo je pachatel.
Tento díl se mi líbil ještě o něco více než jiné, co už jsem četla (nečtu díly popořadě). Líbilo se mi zasazení části děje přímo na Bezděz a do jeho okolí.
Trochu jsem se v dušičce na chvíli panu Vondruškovi vzdálila, ale o to milejší bylo další setkání. Milé, trochu detektivní, jen - a to asi mojí vinou- jsem se začala ztrácet v postavách a pak i trošku v mrtvolkách, které pan Oldřich potkával na mém oblíbeném území kolem Kokořína. Rozhodně doporučuji, tyhle detektivky možná nestojí na supr historickém podkladě, ale ptám se sama sebe, jestli je to až takové mínus, co čtenáři panu Vondruškovi občas vyčítají, Ruku na srdce, strohou knihu dějepisu by málokdo četl a pokud vás zajímá historická událost - koukněte právě do těch knih dějepisu a bude mít dušička klid.
(Audiokniha)
Příjemné poslouchání, poslouchám jako kulisu a příliš se nezaobírám tím, jak na pachatele mohli hlavní hrdinové s tak málo indiciemi přijít. Je to prostě taková oddychovka, kde si spíše užíváte popisů hradů, tvrzí, měst a oděvů a fakta jdou malinko stranou. Poslouchám/čtu díly napřeskáčku, takže pro mě nejsou ty už několikrát zmiňované chybičky tolik do očí bijící. Ale docela to podněcuje můj zájem o historii, vyhledávání si reálií či údálostí na wiki a mám chuť se vydat na prohlídku Pražského hradu, Kokořína či Bezdězu. Takže si myslím, že knihy svůj účel plní - pobaví a i lidé, kteří si o Přemyslu II. Otakarovi pamatují jen to, že byl Železný a zlatý, se dozvědí i něco víc a třeba to prohloubí jejich zájem o historii a podobně.
Příběh byl zajímavý, místy mi přišel trošku zbytečně komplikovaný, nebo možná spíš příliš zatížený nepodstatnými detaily, ale zase díky nim byl příběh zábavnější. Takže vlastně všem jak má být:-) Jen mám trochu zmatek v dětech pana Oldřicha. V Záhadě zlaté štoly se mu měl narodit syn a tady se paní Ludmila cítila slabá po porodu dcery a druhé časově stihnout nemohli...:-)
Tato kniha mě ze začátku nechytla tolik, jako jiné podobné detektivky od p. Vondrušky. Déle mi trvalo, než jsem se dokázala vžít do děje (byly tu 3 dějové linie, které se pak potkaly). Druhá polovina knihy se mi četla lépe a celkový dojem je dobrý, ale díky "zapletenějšímu" začátku dávám jen 4*.
čo dodať, dať histórii osobný rozmer, prepojiť to s nenáročnou detektívkou a podať formou Audioknihy.... teším sa na ďalšie diely
Další výborná kniha ze série, autor historické detektivky opravdu umí. Nemohu nesrovnávat s knihami Ellis Petersové, které se mi taky líbily, ale Vondruškovy se mi zdají rozmanitější a navíc české prostředí je pro našince jednoznačně plus.
Četba doby, ve které vždy s potěšením ráda ustrnu. Bohatý příběh na rozvinuté bravurní komplikace, mnoho ambicí, zášti, přetvářky, každá postava má svou pestrou osobitost, city, touhy a domněnky mezi zákeřností a hrabivostí tvoří paletu s působivým dojmem.
Citace : " Nevinným lidem dá Bůh sílu, aby při mučení necítili bolest, pouze zločinec se na mučidlech přizná, protože cítí bolest několikanásobnou." (Boží soud).
"Rozum je lepší než síla."(Slaměná obrana na cimbuří - proti rachotící přesile v počtu prstů jedné ruky v podhradí.) :-)
Bezvadný.
Moje první knížka ze série. Není to úplně, to co vyhledávám, ale bylo to milé čtení s detektivní zápletkou.
Opět top kniha. Navíc velké plus z oblasti, kde žiji - Kokořín a Harasov. Oldřich s Otou a Divišem opět nezklamali při vyšetřování.
Další příjemný a přesto velmi napínavý příběh královského prokurátora Oldřicha z Chlumu, tentokrát trochu víc mrtvol a nezáviděníhodné dilema, které vyřeší jak jinak než díky své přirozené chytrosti. S knihami Vlastimila Vondrušky se prostě nikdy nenudím.
Opět skvělá knížka, kterou jsem si užila. Líbilo se mi, že byla do příběhu zapojena i Ludmila, a že nejde o nějakou "paní Columbovou".
A psané to bylo tak sugestivně, že jsem dostala strašnou chuť na preclík, který dostával Plch tak po kouskách. Myslím, že nebudu mít pokoj, dokud někde neseženu nějaký pěkně velký preclík.
Líbí se mi, že je každá knížka psaná trochu jinak, zatím jsem nevysledovala vzorec, tak uvidíme, kolik dílů ještě vydržím být napnutá.
Nikdy bych nevěřil, že román ze středověku může být pro mě čtivý. Ale pokud se spojí ještě s detektivním příběhem, o zábavu je postaráno. Pro mě zatím nejlepší kus z celé série Hříšní lidé království českého. A co, že se třeba občas objeví nějaká historická nepřesnost?! Příběh ubíhá ku předu, postavy jsou naprosto uvěřitelné a lidé intrikují do dnes, takže i na pozadí vlády Přemysla Otakara II. jistě takovéto příběhy mohly vznikat.
Mám pocit, že se zatím jedná o asi největší a zároveň i nejnebezpečnější případ Oldřicha z Chlumu, který mu Vlastimil Vondruška napsal. Tady se totiž jede jak hrana politická na královském dvoře Pražského hradu, tak i hrana válečná. Mord se totiž objevuje na každém rohu a napříč různými místy. A k tomu si tu i Ludmila hodně slušně užije. Osobně ale mohu říci, že jsem si příběh opět naprosto perfektně užil. Prostředí Pražského hradu mě sice nebavilo tolik jako na Bezdězu, kolem Kokořínska nebo v Mělníce, ale celkově vzato jsem byl opět opravdu spokojen. Mělník tu mimochodem dostane slušný petrák. Zaslouží si to vůbec? :-)
Neposuzuji historické souvislosti a nepřesnosti, je to příjemné čtení, které přibližuje život za krále Přemysla II. Otakara ještě povýšené o zajímavý detektivní příběh. Navíc se tento odehrává nejen na Bezdězu, ale dokonce "v Mělníce", tedy v místech mně velmi dobře známých, takže o to zajímavější pro mne byl. Odpouštím panu Vondrouškovi, jak nelichotivě se o občanech mělnických vyjadřuje :-). Co mi víc vadilo je to, že pan Vondruška z většiny ženských postav (kromě Přiběny) vytvořil hloupé husičky, které člověk tak nějak nemohl mít rád. :-). Ale mám příběhy pana Vondrušky moc ráda a určitě si přečtu další.
13. století historické detektivky Oldřich z Chlumu (fiktivní postava)
Část díla
2014 | Husitská epopej. I, 1400-1415 - za časů krále Václava IV. |
2019 | Kronika zániku Evropy: 1984–2054 |
2011 | Velký král Přemysl Otakar I. |
2002 | Dýka s hadem |
2019 | Falknovská huť |
Opět velmi příjemné a oddychove čtení. Asi do půlky jsem se tentokrát ztrácela v postavách a dějích, které se různě střídaly, ale v druhé půlce se to již vyjasnovalo a propojilo.