Hrůzy lásky a nenávisti

Hrůzy lásky a nenávisti
https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11929/bmid_hruzy-lasky-a-nenavisti-uPD-11929.jpg 4 205 205

Kniha obsahuje dvě novely spojené motivem křivdy a bezpráví, páchanými na slušných lidech morálně pokřivenými jedinci. V novele Zrůdička se hrdinové setkávají se zakomplexovaným člověkem, jehož nenávist vůči úspěšným lidem a jejich pronásledování vede oběti až do psychiatrické poradny. V titulní novele, odehrávající se v r.1990, je hrdinkou úspěšná spisovatelka, která se vyrovnala s mládím ve výchovném ústavu a je nyní vydírána bývalým ředitelem tohoto zařízení.... celý text

Lele61
17.10.2024 4 z 5

Zdena Frýbová patří k autorkám, které poměrně často čtu a její tvorba se mi celkem zamlouvá. Tuto knížku tvoří vlastně dvě psychologické novely: Zrůdička (příběh zakomplexovaného a všehoschopného sanitáře Mlčocha) a titulní Hrůzy lásky a nenávisti (smutný příběh těžce zkoušené Jany Kratinové). Společným jmenovatelem obou novel je pak motiv hrubého bezpráví páchaného na obyčejných lidech některými jedinci s významně pokřiveným typem morálky a z toho pak vyplývající oprávněný pocit křivdy a frustrace těchto obětí. Objevují se zde opět už dobře známé a typické klady tvorby autorky: čtivost, svižný děj, výborně vykreslená dobová atmosféra a kvalitní charakteristika jednotlivých postav. Mohu doporučit.

Emik87
15.02.2024 4 z 5

I když už je kniha "pár" let vydaná, je děsivé, jak odráží i současnou realitu.

Radka1911
11.02.2024 4 z 5

Zdena Frýbová byla dlouhou dobu mou nejoblíbenější českou spisovatelkou. Hrůzy lásky a nenávisti jsou přímo nabité emocemi - a jsou to skutečně "hrůzy".

heavy66
09.09.2023 3 z 5

Komunální příběhy lásky a nenávisti na mě působily jako špendlíky zaražené pod nehty! Prokletá bezmoc tváří v tvář obyčejnému zlu v podobě tupého idiota, který má moc ubližovat a pronásledovat. Při čtení mě svědilo celé tělo, měl jsem sto chutí toho chlapa praštit. Frýbová umí!

Eicherik
04.09.2023 4 z 5

Dva neobvyklé případy z manželské poradny. V obou příbězích vystupují zrůdy, které zplodil minulý režim a jejich bezmocné oběti. V prvním nazvaném Zrůdička účinkuje zakomplexovaný sanitář, který terorizuje svoje okolí a v druhém zase ředitel dětského domova pro problémové dívky, který zneužívá svoje svěřenkyně. Kniha vyšla poprvé v roce 1991 a autorka skrze některé postavy promítla do textu svoji frustraci z polistopadového vývoje. Nutno ale podotknout, že paní Frýbová v doslovu zdůrazňuje, že změny režimu nelituje a sama si i ekonomicky polepšila. Líto jí bylo obyčejných lidí, kteří museli čelit prudkému nárůstu cen a brutální kriminalitě způsobené neuváženou amnestií. Netřeba dodávat, že za pár let se situace ve společnosti zkonsolidovala. Na závěr stručné shrnutí. Obě novely jsou obsahově nelehké, ale čtivě sepsané.

Hakl54
17.08.2023 4 z 5

Mistrně popsané chorobné úchylky dvou lidí. Při čtení až mrazí, kam někteří jedinci jsou schopni zajít a beztrestně ublížit a na druhou stranu ta bezmoc tomu zabránit. Jednu hvěždičku ubírám za rozvláčnost, stačilo by méně stran.

Nofar197
22.03.2023 4 z 5

Neuvěřitelně čtiva kniha, která jasne ukazuje, jakých zrudnosti jsou někteří jedinci schopni. Bohužel jak příběh o boji proti zakomlexovanemu sanitari, tak novela o cirem zlu v podobě ředitele Ostrcila jsou tak hrozně depresivní, že se k nim raději nevracim.

Ishir
29.01.2023 4 z 5

Zrůdnost některých lidí nezná mezí.

Pivka1
04.07.2022 4 z 5

První povídka se mi líbila moc, do druhé jsem se nějak nemohla začíst.

Zuzulinka
16.03.2022 5 z 5

Kniha se mi velice líbila. Dva odlišné příběhy. Poučné, realistické a zajímavé. Prostě pecka!! Doporučuji přečíst!!

Termina
27.08.2021 5 z 5

No páni, takový ten pocit kdy od té knihy vlastně nic nečekáš a pak jenom valíš oči. Paráda, DÍK!

rudek.m
18.09.2020 5 z 5

Neuvěřitelně silná kniha,má světové parametry.Na spisovatelku jsem narazil náhodou a toto je moje druhá kniha od ní.Pan Ostrčil je podle mně největší záporák české literatury.Bojovat s někým takovým je v podstatě nemožné,to už jsem bohužel zjistil.

pedroK
25.07.2019 5 z 5

Jedna z mých nejoblíbenějších českých spisovatelek napsala dva nemilosrdné příběhy o tom, že pokud si vás na mušku vezme psychopat, máte o problémy vystaráno. Kdo má osobní zkušenost, ví své. Od knihy jsem se nemohla odlepit. Autorka vystihla charaktery hlavních aktérů i realitu režimu s chladnou přesností.

rodak
23.03.2019 4 z 5

Kdyby tam nebylo tak 100 stran toho moralizování a posuzování před a polistopadové situace dal bych 5 ,ale i tak to bylo výborné.Paní Frýbová je jedinečná vypravěčka a spisovatelka.

DuncanIdaho
26.08.2018 5 z 5

Zrůdička - příběh nadrženého zlomyslného hajzla. Hrůzy lásky a nenávist - příběh uchyla trpícího syndromem méněcenosti. Oba příběhy jsou pohledy do praktik jaké se prováděly za totality a částečně pokračují do dnes. Kdo měl moc a kontakty na správných místech, tak mohl vše. Kdo je neměl, tak jimi stačilo vyhrožovat a lidé zblbnutý strachy z tehdejších poměrů raději ustoupili a nechali si vše líbit. Ještě že byli takový lidé, jakým byl vypravěč obou příběhů.

Dimas
21.08.2018 5 z 5

Jak účinně bojovat se zlem a přitom se zlem nestát?

NymphMaeve
07.08.2018 5 z 5

Neskutečné překvapení. První kniha od této autorky a já jsem opravdu hodně nadšená. Je to přesně ten žánr, který mi sedl s první knihou - nonfiction fiction. Ke knize jsem se dostala náhodou - kvůli Čtenářské výzvě 2018 a jsem za to moc ráda. Už mám další 2 knihy od Zdeny Frýbové v pořadníku na přečtení. Příběh Zrůdička byl silný a konec nečekaný, ale příběh Hrůzy lásky a nenávisti mě opravdu chytil za srdce a na konci jsem dost brečela. Kniha o lhostejnosti, bezmoci a tom nejodpornějším chování nejzkaženějšího člověka. Představa, že lidé jako Mlčoch a Ostrčil žijí mezi námi - to je opravdu děsivé. Plný počet hvězdiček je samozřejmostí.

JancaMia
12.07.2018 5 z 5

Dokonale vykreslená psychologie postav a bolestně ze života.

Šarming
03.07.2018 3 z 5

Zajímavý náhled do lásky a formy prožívání událostí věku mých rodičů. Při čtení jsem opravdu zažila nenávist k typu lidí, kterým říkala mlčoch. Přičemž jsem zjistila, že je to obvyklé příjmení v Čechách. Od té doby říkám mlčoch nepříjemným sousedským vztahům.

lidunka1
02.07.2018 4 z 5

Knížka se mi líbila, jen je na můj vkus paní Frýbová moc upovídaná.