Drozdajka

Drozdajka
https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/258879/bmid_hry-o-zivot-258879.jpg 4 5228 5228

Na troskách bývalej Severnej Ameriky vyrástol Panem, ovládaný bohatým Sídlom, ktoré obklopuje dvanásť podrobených obvodov. Nenávidené Sídlo vládne železnou päsťou. Raz do roka povolá z každého obvodu chlapca a dievča do hier o život, aby pobavili televíznych divákov skutočným bojom na život a na smrť. Medzi nimi sa dobrovoľne ocitne šestnásťročná Katniss Everdeenová, odhodlaná za každú cenu prežiť. Aj víťazstvo však môže mať trpkú príchuť, oslavné turné po jednotlivých obvodoch sa zmení na krutú skúšku ohňom. Symbolom odporu proti Sídlu sa stáva drozdajka, vtáčik, ktorého nosí Katniss na hrudi v podobe zlatej brošne. Obe znepriatelené strany ju preto vnímajú ako živý symbol rebélie a zamýšľajú využiť ju v mocenskom súboji. Okrem toho sa Katniss až zúfalo nevyzná vo vlastných citoch, najradšej by sa rozdvojila, lebo vie, že obaja jej nápadníci, Peeta aj Gale, by si jej lásku zaslúžili... Hry o život sú trilógiou plnou napätia, zákulisných intríg, ale aj lásky. Hoci sa dej odohráva v budúcnosti, stále ide o odveký zápas dobra proti zlu.... celý text

Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: , Ikar (SK)

The Hunger Games: Mockingjay, 2010

Petra024
26.10.2017 5 z 5

Úžasný, škoda že to skončilo. Nejlepší díl ze všech.

martinkaLLL
18.10.2017 5 z 5

Nádhera, až mi je líto, že už je konec. Nejraději bych to vše zapomněla a šla si to přečíst znova.

orangerose
08.10.2017 5 z 5

Cela série byla pěkně akční a bavila mne :)

Rika007
05.10.2017 4 z 5

Celé serie byla super. Určitě jsem ji nečetla naposled.

LadyAlis
21.09.2017 4 z 5

Až na ten konec super závěr série :)

dancadragneel
20.09.2017 5 z 5

Poslední díl rozhodně doporučuji... naproti filmovému zklamání tato kniha obsahuje všechny odpovědi na tolik otázek, které tahle série má. Je pravda, že na díly s arénou tento díl rozhodně nemá, ale zase se tu řeší více psychika hlavní postavy a celá situace Panemu. Rozhodně skvělé zakončení a pokud jste někdo měl to štěstí nevidět film, nedoporučuji vám se na něj dívat, je strašný...

SmallLucia
12.09.2017 4 z 5

Mě to prostě baví, ať už se v mém okolí setkávám s odporem.

vandalindakova
02.09.2017 4 z 5

(Může obsahovat spoilery)
Poslední díl mě bavil o něco méně. 3/4 knihy se pouze natáčejí protiodbojové proklamy a řeší se situace v krajích. Až po příjezdu do kapitolu se děj zase začíná rozjíždět. Z Katniss se nakonec stává dost labilní člověk, což se ani není čemu divit, potom všem, čím si musela projít. Spíš mě překvapilo, že se z toho dokázala vzpamatovat. Je mi líto Prim, ale jsem ráda s kým Katniss nakonec skončila.
Ale na díly s Arénou to prostě nemá. Přesto celou sérii hodnotím velmi kladně.

Nikiny
29.08.2017 5 z 5

Skvělé zakončení, musím říct, že i když jsem nejprve viděla film, konec knihy jsem obrečela. Je mi líto, že tato série skončila (jako u každé dočtené série). Teď se znovu podívám na film a bude mi to líto dvakrát tolik :(. Obdivuji, že autorka nenechala vše skončit dobře... jak to kolikrát bývá... toto je alespoň realistický konec knižní série...

silvara
26.08.2017 2 z 5

Suzanne Collins dokázala v prvních dílech čtenářům představit velmi zajímavý, dystopický svět. V posledním díle se děj přesouvá z arény pryč a z Katniss se stává tvář revoluce, která má postupně zachvátit celý Panem. A právě tady to začíná váznout, protože Katniss není očividně jediná, která netuší, jak se taková revoluce dělá. Netuší to totiž ani autorka a na knížce je to silně znát. Ale i přes určité nedostatky měla Síla vzdoru pár velice dobrých momentů. Jen je škoda, že tak dobře rozjetá série je ukončena tak neadekvátním dílem.

Isew
19.08.2017 5 z 5

Poslední díl. Konec. Už teď je mi smutno, že to nepokračuje. Ale nemělo by jak. Příběh se uzavřel. Pokud někdo tento díl považuje za slabší, tak já ne. Je jiný. Už v něm nejsou Hladové hry, ale hry o budoucnost. Autorka nám Katniss vykreslila do té míry, že se její rozhodování dalo předpokládat, přesto když u popravy vyletěl šíp a trefil tu správnou osobu, vykřikla jsem JO! Celý třetí díl jsem si říkala, že i kdyby povstalci vyhráli, bude to cesta k lepšímu? Nepřichází po jednom tyranovi náhodou tyran další? V minulosti to tak mnohokrát bylo. Někdo může tento díl považovat za příliš upovídaný. Já jsem ráda, že se ozřejmila minulost a pohnutky mnoha zúčastněných. Pak vše dávalo smysl. Skvělá série.

dia.riedl
22.07.2017 3 z 5

(SPOILER) -------Může obsahovat spoilery--------
V prvé řadě musím říct, že Katniss nesnáším. Ale ostatní jsem si oblíbila, nejvíc ze všech Haymitche a Peetu. Ach starostlivý pekař Peeta.
První díl byl fajn, bavil mě děj v aréně a i ty rozhovory a tréninky a přípravy a všechno kolem. Jen mi neskutečně lezla na nervy ta Katnissiina nerozhodnost! Bylo mi Peety líto. Na druhou stranu jsou tam i krásné momenty ze strany Katniss, třeba její vzpomínky na otce, domov, Hurikána a lov a potom chvíle s Routou a Peetou v aréně.
Také Cinnovy návrhy šatů. Hlavně ty svatební! (ze druhého dílu, vím)

Druhý díl je pro mě nejlepší, přichází Finick a s ním legrace, Haymitch jde do sebe a navíc se o něm dozvídáme spoustu věcí. Samotná aréna je dokonale vymyšlená a strašně mě bavila! Užívala jsem si nové postavy a to, jak zachraňují Peetu, aniž by to on nebo Katniss věděli. V posledních dvou kapitolách mě ale Katniss tak neskutečně štvala! Říkala jsem si "proboha oni nejsou tvoji nepřátelé!". No chtěla jsem si u toho rvát vlasy. A stejně jí to museli vysvětlit oni...Pro mě rozhodně nejlepší díl, ke kterému se i ráda vrátím. Ke zbylým dvěma ne.

Třetí díl byl pro mě zklamání a nuda. Třináctý kraj mě nějak nenadchnul, pořád se jen točily proklamy...A co mi to udělali se starostlivým pekařem?! A Katniss mi přišla úplně mimo. Její myšlenky byly z cesty a nesnášela jsem jí snad v každé kapitole. Ještě z ní udělali reprodrozda, vzor statisíců lidí a přitom neudělala VŮBEC NIC, všechno za ní udělali ostatní, ona byla jen tvář toho všeho!!
Celkově se kniha táhla, opět přibyly nové postavy, které jsem měla ráda, ale druhá půlka knihy byla hodně zmatená. Revoluce a průnik do kapitolu mi přišly nedotažené. Celou dobu se řešily jen Katnissiiny myšlenky. Navíc byla pořád nadopovaná nebo jí uspávali a když byla při vědomí tak jen fňukala, no prostě opruz. A vážně mě mrzelo, co prevedli s Peetou a Hurikánem, že byl takový chladnokrevný. Konec byl takový uspěchaný, ani nevím, co si mám pořádně myslet. Všichni se v závěru chovali strašně divně a epilog to celé tak usekl a ve mě zůstal ten podezíravý divný pocit. Přijde mi, že do té série to nějak nezapadá.

Ještě musím zmínit některé věci, které mi ovšem zůstanou v paměti. To třeba písně. Mnohem víc se mi líbí ty české verze z knihy, než ty z filmu. Ten text je úchvatný. A právě v epilogu se mě to dotklo nejvíc.
A mrzely mě samozřejmě úmrtí.

Nicméně jsem ráda, že jsem knihy přečetla, jak říkám, ráda se vrátím k druhému dílu, ráda si pustím filmy, ale nestanu se součástí toho šílenství kolem této série a myslím, že ve třinácti by se mi to nelíbilo o nic víc.

Schary
21.07.2017 3 z 5

Dost mě to zklamalo...

Rudla333
07.07.2017 2 z 5

Hunger Games považuju za poměrně povedenou sérii, aspoň co se prvních dvou dílů týče. Tady ale autorka podle mě naprosto vybouchla. Zvraty byly naprosto uměle vykonstruované, postavy se chovaly divně.
A když jsem dočetl, říkal jsem si. "Hm, a to je jako všechno?" Bohužel, mimo arénu šla tahle série rychle dolů.

JosefW
06.07.2017 4 z 5

Stejně jako oba předchozí díly, i zde jsem se nakonec rozhodl pro čtyři hvězdy. Ačkoli druhý díl byl asi nejlepší, mě bavil i závěr trilogie. Osvětlení věcí ve filmu nevyřčených, některé scény úplně jinak, dokonce jsem se občas i výborně zasmál (otázka je, jestli to bylo v těch místech plánované?). Já byl spokojen.

Elea
25.06.2017 3 z 5

Pro mne nejslabší díl trilogie, místy hodně rozvláčný, děj je nadstavovaný opakovanými vzpomínkami, až závěr to trochu zlepšil.

Dáma s hrnstjm
20.06.2017 3 z 5

Děj na mě působil velmi překombinovaně... tak na tom bývají druhé a další série úspěšných seriálů, snaží se zaujmout všemi možnými i nemožnými prostředky. Tady toho bylo také dost, včetně přílišné brutality, která určitě nebyla nezbytná. Škoda.

surynas
18.06.2017 4 z 5

Chystám se celou sérii číst podruhé. Suzanne Collins přišla s něčím novým a úžasným, dnes je těžké napsat dobrou sérii knih aby každý díl čtenáře bavil. A musím říct že každý díl, každá kapitola, každá stránka BOŽE! Prostě jednoduše bez keců: Skvělý, skvělý úžasný.

Lucik100
15.06.2017 5 z 5

Bývají knižní série, ve kterých se každým dalším dílem celý příběh horší. Toto je však naprostý opak.

KikčaHubáčková
12.06.2017 5 z 5

I v angličtině jsem to přelouskala a měla jsem z toho nádherný zážitek :)