Drozdajka
Suzanne Collins
Hunger Games / Hry o život série
< 3. díl
Na troskách bývalej Severnej Ameriky vyrástol Panem, ovládaný bohatým Sídlom, ktoré obklopuje dvanásť podrobených obvodov. Nenávidené Sídlo vládne železnou päsťou. Raz do roka povolá z každého obvodu chlapca a dievča do hier o život, aby pobavili televíznych divákov skutočným bojom na život a na smrť. Medzi nimi sa dobrovoľne ocitne šestnásťročná Katniss Everdeenová, odhodlaná za každú cenu prežiť. Aj víťazstvo však môže mať trpkú príchuť, oslavné turné po jednotlivých obvodoch sa zmení na krutú skúšku ohňom. Symbolom odporu proti Sídlu sa stáva drozdajka, vtáčik, ktorého nosí Katniss na hrudi v podobe zlatej brošne. Obe znepriatelené strany ju preto vnímajú ako živý symbol rebélie a zamýšľajú využiť ju v mocenskom súboji. Okrem toho sa Katniss až zúfalo nevyzná vo vlastných citoch, najradšej by sa rozdvojila, lebo vie, že obaja jej nápadníci, Peeta aj Gale, by si jej lásku zaslúžili... Hry o život sú trilógiou plnou napätia, zákulisných intríg, ale aj lásky. Hoci sa dej odohráva v budúcnosti, stále ide o odveký zápas dobra proti zlu.... celý text
Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: 2014 , Ikar (SK)Originální název:
The Hunger Games: Mockingjay, 2010
Budu prostě dětinská a řeknu, že jsem si to představovala úplně jinak a upřímně mě mrzí, že autorka mou představu nenaplnila. Samozřejmě je to autorka - má právo jít vlastní cestou. :D Aby ne! Ale takhle? První díl mě nadchl od prvních řádků, druhý se mi líbil ještě víc. A potom přišel takový závěr.
--- Pozor, následují spoilery ---
Že jsem přišla o svého oblíbence Finnicka, to se dalo víceméně čekat. Vždycky umřou moji oblíbenci. Je to asi nějaká moje kletba nebo neschopnost zamilovat se do správných postav. Ovšem pak zemře Prim. Ta, kvůli které to vlastně celé vzniklo. Ta, kvůli které se Katniss vydala do strašlivých her, aby jí zachránila život. O to sakra šlo, zachránit Prim! A autorka ji v závěru stejně zabije, takže jsem se zkrátka nemohla vyhnout tupému pocitu marnosti. A to, že Katniss skončila s Peetou mi také přišlo neuspokojivé. Nešlo ani tak o to, že si nevybrala Hurikána, ale spíš o to, jakým způsobem byl celý ten fakt popsán. Katniss a Hurikán k sobě měli po celou sérii blízko a najednou se v závěru trojky dozvídám, že si prostě nějak přestali být blízcí, odloučili se a vlastně to ani jednomu nevadilo. No, dosti chabé. Celé to pro mě bylo dosti chabé ve srovnání s předchozími díly. Vězte, že tři hvězdy jsou v tomto případě spíše málo.
(SPOILER)
Dočteno.. Co na to říct..
*SPOILERY*
To, že umřel Finnick jsem tak nějak přešla, obětoval se pro dobrou věc.. Ale že umře i Prim.. Ve válce jsou oběti, ale tady jich opravdu bylo hodně. Autorka popisovala Katnissiny ztráty a pocity tak barvitě a osobně, že plně chápu, jakou prázdnotu Katniss cítila.. Za konec jsem ráda, není to happy end v pravém slova smyslu, spíš takové nějaké usmíření, protože je z toho zřejmé, že Katniss s Peetou se snaží tak nějak normálně žít, i když jejich svět už nikdy nebude stejný. A prezidentka Coinová? Nepřekvapila. Politika jako každá jiná. Nikdy nevíme, co se doopravdy děje, jen to, jak nám to malují média. A tak to není jen ve světě Kapitolu.
Nemám slov.... Kniha absolutně perfektní a nic co budu číst po ní už mi nikdy nebude připadat dobrý, protože tohle je stoprocentní vrchol literatury. Až ze mně jednou bude učitel češtiny, tohle bude v povinný četbě XD
Děj krásně vyvážený, konec napínavý, vyvrcholení zajímavé, styl psaní ještě lepší, než minule - prostě absolutně perfektně vymyšlená kniha.
Bude se mi po této sérii opravdu stýskat a i přes to, že už dva roky další díl nevyšel, doufám, že se Suzanne rozhodne napsat nějaký prequel, sequel nebo dodatkovou knížku, protože by byla opravdová škoda, kdyby ne.
[97%]
Ikdyž se říká, že první díl bývá vždy nejlepší a s dalšími díly to už jde z kopce, tato kniha je vyjímka. Byla ještě lepší než první díl a všechny knihy které jsem kdy četla. Je velice čtivá a záživná a ke konci jsem i litovala, že nebyla delší. Tato kniha na mě jako jediná zanechala tak silmý dojem, že jsem o ní musela ještě několik týdnů přemýšlet. Co k tomu dodat, prostě nejlepší knížka, kterou si každý musí přečíst.
Stejně jako předchozí díly skvěle napsané, hodně čtivé a napínavé. Úžasná trilogie, co stojí za přečtení. Po přečtení doporučuji i filmovou podobu.
Poslední díl byl opět fajn. Jen mě velice zklamal konec, který byl dle mého názoru nedotažený. Zanechalo to ve mě pocit, že autorka s dokončením musela hrozně pospíchat, jinak by to snad po tak dokonalém příběhu přes tři knihy nemohla ani takhle odfláknout.
Nicméně si sérii ještě někdy přečtu znovu.
Bohužel šlo podle mě o nejslabší díl celé série a jen tak potvrdil klesající kvalitu. U jedničky jsem měl prestart :)
Poslední díl byl opravdu zásah do černého. Celá série začínala tak "nevině". Vybraná skupinka dětí poslána na smrt, v uměle vytvořené aréně, pod dohledem desítek kamer.
Najednou byli obětmi všichni, bez rozdílů původu, navíc rebelové využívání bezcharakterní prezidentkou.
Zapsat tuto knihu do čtenářského deníku, hlavním tématem by pro mě byl nesouhlas s válkou, odpor proti lidskosti, snaha jedince změnit chod společnosti ...
Kniha mě oslovila a byť zrovna neholduji fantasy sci-fi, přečetla jsem jedním dechem.
Fantastické vyvrcholení trilogie. Nejprve jsem se obával, co budu bez arény dělat a myslel jsem si, že děj bude nudný, nastavovaný... Ale naopak to bylo ještě lepší. Aréna se přenesla do reálného světa a hráči byli najednou všichni. Konec se mi zase tak nelíbil, jakože to jak kdo dopadl, hlavně Hurikána teda zvorali jak jen mohli, ale to je jen slabé mínus :)
Vše jsem hltala a četla jedním dechem. Tato trilogie mě pohltila. Rozhodně se k ní budu vracet. Při čtení některých pasáží jsem byla napnutá, jindy jsem šílela, rozhodně jsem se ale nenudila. Pro mě úžasné čtení, ke kterému se hodlám vracet! Konec byl takový "sladký", ale příznávám, že při rekapitulaci předešlého dění byl takový závěr nutný.
Celá tato trilogie mi připadá velmi povedená. I když celý tento díl byl o povstání, kupodivu se mi líbil. A co se týče Happy endu, byla jsem s ním spokojená.
Sérii úplně zbožňuji, ale třetí díl se mi asi líbil nejmíň. Celá kniha o povstání..... No.....ale na druhou stranu velmi oceňuji styl psaní a bylo super, že autorka píše v 1.osobě.
Jen dvě malé výtky: Celá série mi připomíná scénář k PC hře, především ohraničení území bez náznaku jakékoli vnější společnosti. Za druhé happy end, ten si mohla odpustit, leč publikum si to žádá, že. Ještě vlastně třetí, už jsem zmínil, pár nelogičností. Přes tyto drobnosti považuji celou sérii za velmi povedenou, skvěle napsanou i výborně přeloženou. Vzdávám hold.
Celá tato série byla suprová. Je sice pravdou že se věci začínají ve všech třech knihách dít až v poslední třetině. Je to strhující příběh ve kterém si postyvy zamilujete a nebo je nenávidíte. :) konec me dojal k slzám a na můj vkus konec dost ustřihly. Uvítala bych více rozvinutý život co bylo pak :) Kniha mě vtahla do deje a ted nevím co mam delat, protože podobnou knihu neseženu
Jako všechny díly této série má kniha napínavý příběh a nečekané zvraty. Ale možná jsem čekala trochu jiný konec a co mi na knize nejvíce vadilo, je rozhodnutí pro poslední Hladové hry s dětmi kapitolanů..
Celá série je velmi čtivá, pěkně zpracovaná. Rozhodně doporučuji přečíst!
antiutopie, dystopie, kakotopie láska smrt boj o přežití zfilmováno revoluce reality show pro dospívající mládež (young adult)
2010 | Aréna smrti |
2012 | Aréna smrti / Vražedná pomsta / Síla vzdoru |
2011 | Síla vzdoru |
2020 | Balada o ptácích a hadech |
2010 | Vražedná pomsta |
Myslím, že leckoho překvapí vývoj postav a jejich (ne)přežití do konce knihy. Poslední díl mě bavil stejně jako předchozí. Autorka se mi opravdu trefila do vkusu.