Síla vzdoru
Suzanne Collins
Hunger Games / Hry o život série
< 3. díl
Jmenuji se Katniss Everdeenová. Proč nejsem mrtvá? Měla bych být. Proti všem očekáváním, přežila Katniss hladové hry dvakrát, ale ani poté nemá klid. V zemi Panem vypuklo postání. Kapitol je naštvaný a chce pomstu. Kdo by měl za nepokoje zaplatit? Katniss. A co je nejhorší? Prezident Snow dal jasně najevo, že v bezpečí není vůbec nikdo… Bude připravovaná revoluce v čele s Katniss úspěšná? Cena může být hodně vysoká...... celý text
Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: 2011 , Fragment (ČR)Originální název:
The Hunger Games: Mockingjay, 2010
(SPOILER) Velmi emotivní a smutný díl. Je to k pláči, že od začátku Katniss přináší oběti, aby ochránila svoji malou sestřičku a bohužel, to dopadlo, jak to dopadlo. Sice jakoby dobro vyhrálo ale přesně jak na konci prohlásil Plutarg- zatím nepřemýšlím o válce, ale lidé časem zapomenou a přestanou si vážit svobody. Je to k zamyšlení
Tenhle díl se mi líbil asi ze všech nejvíc, a to hlavně proto, že se liší od filmu, jde víc do hloubky, a hodně (na můj vkus překvapivě hodně na YA fantasy) řeší etická dilemata (jak Hurikán a Diod vyrábějí zbraně, jak se řeší "poslední hladové hry" pro děti Kapitolanů, apod.)
Nakonec to je ale YA literatura, a důležité je, jak skončí dívčí románek pro Katniss :)
Fúha, koniec tejto série, resp. kam to celé smerovalo bolo veľmi prekvapivé. No na druhú stranu som to tušila. Táto časť bola aj dosť politická a intrigánska a nepáčilo sa mi, ako do toho všetkého zaťahovali deti, keďže aj samotná Katniss, aj napriek tomu čo zažila, bola stále dieťa, resp. dospievala a do toho sa jej na plecia naložili rôzne úlohy...
Čakala som aj na to, ako to skončí s Peetom aj ďalšími. Skvelá bola aj malá Pim. Boli tu časti, kedy som bola veľmi napätá a hltala slovo za slovom a aj som si poplakala. Som rada za koniec, ktorý prišiel po akčných udalostiach a aj po dočítaní som v kútiku duše verila, že sa všetkým, ktorí prežili, podarí, či podarilo zaceliť ich rany na duši a že Katniss, Peeta, Annie aj ďalší, že našli aspoň trošku šťastia.
(SPOILER) Ta knížka je taková naštvaná. Cokoliv se Katniss dozví, ji vytočí. To, že Třináctý kraj fakt existuje a ona to nevěděla, to, že ji zachránil, to, co po ní teď chce, přestože ona to chce taky, ale prostě si myslela, že sama nakráčí do Kapitolu a zabije prezidenta, a ne že jí k tomu budou strkat celej plán svržení hlavního města. Katniss se tedy nakonec sice rozhodne přijmout úlohu reprodrozda, ale představovala si to jinak, než jak se pak skutečně tváří v tvář revoluci musí chovat, takže je nakrknutá a zoufalá. Děsné je, v jakém stavu se Peeta vrátí poté, co ho zajal Kapitol, se změněným vědomím, plný obav a naočkovaný proti své někdejší lásce. To byly působivé scény. Jinak mi Síla vzdoru nesedla, myšlenkou je krutost na efekt a hlavní hrdinka vším proplouvá hlavně díky velkému štěstí. Konec je obdobně kýčovitý jako ten dovětek v posledním dílu Harryho Pottera, s tím rozdílem, že Katniss zůstala v psychicky zoufalém stavu, nezdá se, že by si vydechla, přestože už léta může žít volně, pokud jsem to správně pochopila.
Tato kniha mě naprosto zničila. Sama nevím, jestli v dobrém nebo špatném slova smyslu, ale už dlouho se nestalo, aby na mě nějaký takový smyšlený příběh tak zapůsobil.
Asi tak do první třetiny jsem se při čtení často smála a pak jsem najednou jenom dokázala hledět na stránky s vykulenýma očima a ani jsem nestíhlala litovat všechny mrtvé. Bylo mi Katniss strašně líto.
A ten konec! Nějak se nedokáže přinutit, považovat to za happy end. Víc se podobá realitě. Po válce není nikdo jako dřív. Obvyklé YA fantasy, které čtu vždycky končí jako pohádka. Prostě šťastně až do smrti. Tady se dá poznat, jaké šrámy na duši si kdo odnesl a že není vždy jednoduché s tím žít.
Hunger games řadím mezi své nejoblíbenější série. Můžu jedině doporučit!!!
Jednička a dvojka byly rozhodně lepší. Tenhle díl mi přišel hrozně utahanej a skoro žádná akce. Ne, že by byl špatnej, to ne. Jen mě vlastně nic nenutilo číst dál a dál. Jako tomu bylo u předchozích dvou.
Jednička byla skvělým úvodem. Dvojku jsem hltala už od začátku. U trojky ale přišlo velké zklamání. Ač je celá série skvěle zpracovaná v audioverzi, tak tady mi dělalo problém se zaposlouchat. Nakonec jsem to dotáhla zdárně až do konce. Musím ale říct, že poslední díl mi celou sérii trochu zkazil.
Sice by se dalo říct, že byl zajímavý konec, jelikož nešlo o klasický happy end. Přeci jen jsem ale čekala jiný vývoj, hlavně co se Hurikána týče, ale to by bylo asi moc prvoplánové. Hvězdičku za začátek a hvězdičku za konec, to co bylo mezi nemám jak ohodnotit, protože jsem se opravdu trápila. Nejdřív jsem měla v plánu pustit se i do Balady o ptácích a hadech, teď jsem ale na vážkách. Nechám to uležet a uvidí se.
Hodnotím až po přečtení celé série - upřímně jsem asi čekala víc, ale jelikož mám hodně načteno a i knihy podobného typu (např. Labyrint, Divergence), tak mi tohle přišlo takové syrové, nedotažené, někdy hodně zkratkovité. Ale jinak vykreslení světa nebylo špatné, jen tomu prostě něco chybělo.
Za mě nejslabší díl - a to nejen to, že jsem se nedočkala myšlenky, ale tentokrát se to i hrozně špatně četlo...
Miluju se nejdřív podívat na film a teprve poté si přečíst knížku. Docházejí mi pak souvislosti, které mi z filmu unikaly a dozvím se i věci, které se do něj nedostaly. Tady jsem bohužel ten pocit neměla. Bylo tam něco jinak a dozvěděla jsem se pár maličkostí navíc, ale nemělo to ten wow efekt. Občas jsem se v tom ztrácela a najednou tam bylo tolik postav, že jsem vlastně nevěděla, která zrovna umřela. Zároveň jsem tam měla i oblíbené postavy, které když zemřely, tak jsem neměla možnost, aby mě to nějak zasáhlo. A i když to skončilo přesně tak jak jsem chtěla, nezanechalo to ve mně pocit uspokojení. Z filmu jsem ho však měla a z předchozích knížek také. Celé to na mě působí, jako honem honem, ať už je to napsané, ať už to chtěla mít spisovatelka prostě už za sebou nebo na ni tlačilo nakladatelství. Je to strašně velká škoda.
Došli mně slova.
Budu-li hodnotit jenom knížku, tak super, příběh se neskutečně povedl a já jsem z celé série nadšená.
Ale....
V souběhu současné světové situace bylo přečtení tohoto díla trošku peklem. Protože současná světová situace, jakoby tomuto příběhu z oka vypadla. Lidé zapomínají a války se vracejí.......
BOHUŽEL :(
No, co k tomu říct?
První díl byl skvělý, druhý vcelku dobrý, ale tohle bylo fakt strašný.
Prvních asi dvacet stránek jsem se marně snažila začíst, ale pak jsem to vzdala a už jen listovala. Chaos nad chaos a strašně prekombinované a k tomu ještě nudné.
Jakkoliv jsem si sérii docela oblíbila, k tomuto dílu se už rozhodně nevrátím.
A takhle, dámy a pánové chcípá dokonalý potenciál na epické zakončení dystopické trilogie.
Doslova první dvě třetiny se děje úplný kulový. Potom následujou celkem napínavé části, to uznávám. Ale tomuhle chybí pořádné vyvrcholení(a já miluju epický bitvy), takže mě to zklamalo.
Já nevím, já prostě nemám ráda žádnou z postav. Tady nikdo nemá pořádný charakter a osobnost.
A totálně zbytečných smrtí je tady hafoo.....už to budí dojem, že se jich autorka jenom prostě chtěla zbavit.
Chápu, že to má asi bejt myšleno tak, že ve válce umírají lidi a může natáhnout bačkory kdokoliv, kdykoliv a kdekoliv. Tak to chápu já. Ale teď už nejsme v aréně, jako v aréně, takže asi zbytečnost.
Jinak celý svět a systém je dobře napsaný a dost zaujímavý. I Katnissina doslova v prdeli psychika stojí za zmínku. Tady to působí reálně a uvěřitelně.
..............................
Celkově: Hunger Games stojí za přečtení. První dva díly jsou skvělé. Tenhle už tolik ne.
Tak na to, že mě kniha na začátku moc nebavila, chyběla mi tam ta akce Hladových her, konec všechno vynahradil. Rozhodně jsem nečekala, že to dopadne takhle, až mrazivě reálně. Líbilo se mi, jak se tento díl hodně točil kolem Katnissiny psychiky, to tomu dodávalo uvěřitelnost.
Nejslabší díl série. Zatímco první dva se četli jedním dechem, zde jsem se docela i nutil číst. Ono reálně je zde minimum děje, Katniss je otravná. Pár světlých chvil to má, jak jsem již psal dříve, je to skvěla antiutopie pro teenagery, která mě baví i v dospělosti. Moment kdy nová vláda má úspořádat nové hladové hry je prostě parádní a obdobné světlé chvíle zachraňují celou knihu od špatného hodnocení. Takhle za mě průměr.
Musím říct, že tento díl se mi líbil z celé série asi nejmíň. Přišlo mi, že z hlavní hrdinky chtějí udělat nemocnou holku, která furt brečí, trpí na úzkosti a deprese. Měla jsem z toho pocit, že ji nutí do něčeho co ona nechce, ale stejně šla a udělala to, protože neměla na výběr. Popravdě mě to tak nebavilo jako první dva díly a taky trvalo déle než jsem tu knihu dočetla. Už od začátku jsem měla problém, abych knihu dočetla, v tomto díle mi Katniss opravdu lezla na nervy, všem se když tak omlouvám, ale tento díl je nejslabší z celé série.
antiutopie, dystopie, kakotopie láska smrt boj o přežití zfilmováno revoluce reality show pro dospívající mládež (young adult)
2010 | Aréna smrti |
2012 | Aréna smrti / Vražedná pomsta / Síla vzdoru |
2011 | Síla vzdoru |
2020 | Balada o ptácích a hadech |
2010 | Vražedná pomsta |
(Mini spoiler)
Tenhle díl byl skvělý. Pár kapitol před koncem jsem se málem rozbrečela a taky jsem si chvíli říkala co to Katniss zase provedla ale dopadlo to (celkem) dobře. Už se těším až si přečtu 'doplňek' této trilogie - Baladu o ptacích a hadech. A také by měla brzy vyjít kniha o Haymitchovi!