Hurikán
Dick Francis (p)
Perry Stuart, populární meteorolog z britské televizní stanice BBC, se rozhodne strávit dovolenou na Floridě a spolu se svým kolegou si splnit dávný sen: proletět okem hurikánu. Místo jedinečného zážitku však musí bojovat o holé přežití na pustém ostrově v Karibském moři a posléze s pomocí známých z prostředí dostihového sportu rozplétá intriky bezohledných podnikavců.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2000 , OlympiaOriginální název:
Second wind, 1999
Kniha není špatná, je zde bohužel významné "ale". Některé návaznosti nedávaly úplně smysl, nelogické chování postav také moc nepřidávalo a nakonec se z děje stal trochu guláš. Kniha je tak víceméně dobrá k odpočinkovému čtení na pláži, protože autor umí psát o dost lépe.
Opět mě spisovatel nezklamal, neobvyklé téma z prostředí "rosniček" bylo pro mne velmi přínosné. Líbilo se mi, jak autor pěkně zakomponoval dějové linky, které ke konci našly protnutí a tím pádem rozuzlení detektivního románu. Pěkná zástěrka o místě v Karibiku, kde měla být utajena výroba jaderných nukleárních zbraní, náhlé otravy koní a proč známý meteorolog se svým kamarádem letí zkoumat hurikán zrovna do těchto míst, kde se oba ztratí, je pěkný příběh této aknihy. Uvítala jsem podrobnější rozbor práci meteorologů, práci letců a nakonec i veterinářů. A poučení z této knihy? Pokud má někdo předtuchu, je potřeba mu věřit.
Bohužel, tohle bylo tak překombinované věcmi, které k sobě vůbec nejdou, že to nakonec nedělalo dobrý dojem. Možná, kdyby se kniha držela opravdu jen toho hurikánu a nemíchala do toho další podněty, nemuselo to být špatné. Ale, takhle to bylo více méně jen spousta řečí a nulová akce. Všechno se mi zdálo v cuku letu vyřešené. A bohužel bez jakéhokoliv napětí. Jediné plus na téhle knize vidím mužský pohled a celkem sympatického hlavního hrdinu. Ale, to bohužel k dobré detektivce nestačí.
Snad víc než číst vyloženě blbou knihu mě vždycky naštve číst něco s potenciálem, co se promění v překombinovanou slátaninu. A už se mi to stalo u Nočního motýla, Orla, Andělů a démonů...autoři mají na to napsat dobrou knihu, má to svoje momenty, ale prostě ne...
A i tohle. Hlavní postava mě zaujala svým flegmatickým přístupem a humorem i v těch nejhorších sutuacích. Prostředí bylo zajímavé a příběh měl spád. Ale prostě pak...překombinovaná slátanina.
Zvláštne prepojenie dostihov, letectva, a meteorológie, dobre sa to čítalo. Je to neobyčajná detektívka. :-)
Je skutečně neuvěřitelné, do kolika rozličných oborů již ve svých knihách autor zabrousil a vůbec si v tom nevedl špatně. V tomto útlém svazku se opět vrátil do leteckého prostředí s několik velmi napínavými akcemi, a k tomu nově přidal meteorologii s problematikou předpovědí počasí, což mě osobně ohromně bavilo. Oproti současným, vesměs hodně a hodně rozsáhlým krimi románům nezřídka v sériích, musí našinec ocenit velmi úsporný styl vyprávění, který dovolil vměstnat poměrně bohatý děj do pár stránek (kéž by totéž dokázala valná část současných autorů). Vypravěč v roli hlavního hrdiny příběhu nese rysy společné prakticky všem ostatním Francisovým hrdinům - houževnatost až zarputilost, se kterou jdou za svým cílem bez ohledu na osobní nepohodlí či nebezpečí, smysl pro čest a spravedlnost ...
Jen ta špiónská linka není to pravé ořechové a příběh trochu kazí.
Poprvé jsem knihu četla hned jak vyšla u nás. Což je cca 22let. Z děje jsem si pamatovala jen to, že proletí hurikánem. Tentokrát jsem dala přednost audioknize a celý děj si oživila. Nebylo to špatné, ale jiné jsou více zajímavější i napínavější.
Mně se knížka líbila. Od Francise jsem dosud nic nečetla, tak nemám s čím srovnávat. Zároveň nejsem kdovíjaký příznivec žánru krimi, ale tohle se mi četlo dobře, děj mě bavil, vlastně i to meteorologické téma mi přišlo zajímavé.
Dick Francis si hraje na Forsytha a vůbec mu to nejde. Poněkud infantilní až hloupé. Rozhodně to nejhorší, co jsem od D.F. četl....
Za mě asi jeden z nejslabších Francisových kusů, co jsem zatím přečetla. Příběh mě příliš nezaujal, nebavil mě, místy jsem se i ztrácela v ději a nemohla se zorientovat v postavách.
Tentokrát nejsou v hlavní roli dostihoví koně, ale meteorologové a vše co souvisí s předpovídáním počasí. Opět další profese, se kterou nás autor ve svých knihách seznámí, leč tentokrát si nejsem tak úplně jistá, zda se to podařilo. Meteorologové a meteorologické termíny mě nebavily a připadaly mi poněkud nezáživné, neatraktivní, nudné a nepochopitelné.
Na knize se mi ale velmi líbila novodobá robinsonovská zápletka, ta mě opravdu bavila, stejně jako scény v letadle a hlavně v oku hurikánu. Hlavní zápletka celého příběhu mi přišla poněkud nepravděpodobná a nedotažená.
Velmi hezky je v knize vylíčen Perryho osobní život a jeho pěkný vztah k babiččce, která ho vychovala.
Tak jako všichni autoři i Dick Francis má slabší kusy. Přesto však je to lepší průměr. Čtyři hvězdičky dávám, protože je to můj oblíbenec.
Pravda - ta Francisova dílka, která se pokoušejí líčit mezinárodní spiknutí prodejců smrtících látek a teroristů (k dalším takovým patří V nemilosti), jsou poněkud slabší. U Hurikánu to trochu vyvažuje bezděčný humor na posledních stranách, ale i tak se přidávám k zástupům lehce zklamaných čtenářů...
Trochu jiná Francisovka než jsme zvyklí. Koně a dostihové prostředí se tam vyskytuje jen velice okrajově a meteorologická tématika není až tak záživná. Nicméně se kniha čte docela dobře, na konci přijde mírně nečekané odhalení, ale bavil mě spíš Perryho osobní život, než detektivní linka.
Že dám některé knih Dicka Francise jen tři hvězdy bych pomalu nevěřila. Ale ačkoli je kniha celkem dobrá a četla se jako vždy příjemně, tak patří mezi jeho slabší díla. Některé motivy ani nebyly vysvětleny tak, aby je neodborník pochopil - spoiler: například motiv s pasterizací mléka - jaký vliv má nový druh bakterie na pasterizaci mléka?
detektivní a krimi romány ostrovy zbraně meteorologie pomsta metodologie nukleární medicínaAutorovy další knížky
1991 | Smrt favorita |
2003 | Chladná zrada |
2008 | Oheň a bič |
1998 | Až za hrob |
2008 | Drahý čas |
Oddychová krimi. Ale po DF jsem sáhla kvůli koním a zde tedy vůbec nefigovali. Ale i tak se to dalo číst a nebylo to špatné.
čteno jako audiokniha