Xénia Šuchová
„Idea československého štátu jednotného československého národa" je pre slovenského i českého historika témou provokujúcou a kontroverznou. Napriek veľkej produkcii k dejinám medzivojnového Československa vychádzajúcej po r. 1990 na oboch stranách rieky Moravy, aj napriek pokračujúcemu zbližovaniu pohľadov, nedospejeme pravdepodobne nikdy k jednotnému stanovisku. Pre oba naše národy totiž táto štátotvorná koncepcia zohrala rozdielnu úlohu a jej skúmanie má – paradoxne – azda väčší význam pre Slovákov, ktorí ju vo väčšine odmietli, ako pre Čechov, ktorí ju dokázali bez väčších problémov akceptovať. V predkladanej publikácii sa autorka pokúša podať vlastný príspevok k problematike, na základe svojej bádateľskej činnosti za ostatných pätnásť rokov.... celý text
Československo ideologie názory a postoje
2004 | Slovensko v Československu 1918 - 1939 |
2010 | Dr. Ivan Dérer: politik, právnik a publicista |
2011 | Idea československého štátu na Slovensku 1918-1939: Protagonisti, nositelia, oponenti |
2006 | Ľudáci a komunisti: Súperi? Spojenci? Protivníci? |
1995 | Slovensko a Maďarsko v rokoch 1918-1920 |
Jeden z mnoha příspěvků k dějinám Československa, který se zaměřuje hlavně na Slovensko. Čtení to bylo zajímavé, ale zaměřené na dost konkrétní věci. Zajímavé bylo, že kniha vznikala poměrně dlouho, resp. že byla završením několika dílčích studií.