Ikabog

Ikabog
https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458452/bmid_ikabog-z2d-458452.jpeg 4 646 646

Nový napínavý príbeh svetoznámej rozprávačky o sile pravdy, nádeje a priateľstva. Kráľovstvo Blahobytia bolo kedysi najšťastnejšie na svete. Malo kopy zlata, kráľa s najelegantnejšími fúzmi, aké si len viete predstaviť, a mäsiarov, syrárov a cukrárov, ktorí pripravovali také vynikajúce jedlá, až ľuďom pri ich jedení tiekli slzy radosti. Všetko by bolo dokonalé, keby nebolo pochmúrnych, hmlistých Mokradí na severe, ktoré boli podľa legendy domovom obludného ikaboga. Všetci rozumní obyvatelia Blahobytia vedeli, že ikabog je iba legenda na strašenie neposlušných detí. Legendy sú však zvláštne, pretože niekedy začnú žiť vlastným životom… Môže legenda zosadiť milovaného kráľa? Môže zraziť na kolená kedysi prosperujúcu krajinu? Môže uvrhnúť dve deti do dobrodružstva, o ktoré nestáli a ktoré nečakali? Súčasťou knihy Ikabog sú originálne farebné ilustrácie, ktorých autormi sú výhercovia internetovej detskej súťaže.... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Pohádky a bajky
Vydáno: , Ikar (SK)

The Ickabog, 2020

vojta888
31.07.2021 4 z 5

Kniha se mi moc líbila přesto že jsem dlouho jí dlouho odkládal, příběh byl velmi čtivý dojemný a v některých momentech i napínavý.

knihoVlk
29.06.2021 5 z 5

Za mě je to knížka ještě pro mladší čtenáře, než byl cílený Harry Potter a ano, vražd, úmrtí a intrik tam je celkem dost, nicméně vše je podáno tak, aby to průměrně odolný malý čtenář (posluchač) dokázal uchopit. Přijde mi skvělé, že příběh je postavený na tom, jak mistrně dokáže pár vládnoucích jedinců servírovat fakta po svém a manipulovat tak se zaslepeným davem lidí. Myslím si tedy, že knížka může motivovat děti směrem ke kritickém myšlení a toho je dnes obzvlášť třeba.

lanaquila
22.06.2021 5 z 5

Nemůžu si pomoc, ale knížka mi moc bavila. Přečetla jsem ji skoro celou za večer a ráno jsem ji musela dolousknout, než jsem šla do práce :) Po náročnějším čtení byl Ikabog příjemným odlehčením, které jsem potřebovala. Ano, knížka nepatří do pohádek ověnčených pohodou a jen radostí, ale když se podíváme na jiné, tak vlk taky všechny sežral, krtečkovy kamarádi mu ukradli všechny třešně a macechy své nevlastní děti téměř vždy nějak vypečou.
Takže za mě super a těším se, až si přečtu někdy znovu :)

Yalka
06.06.2021 1 z 5

(SPOILER) Ikaboga bych osobně nedala číst žádným dětem. (Vycházím z vlastní zkušenosti, co se za pohádky mi líbilo jako dítěti.) Začátek je nudný a popisný, vlastně i zbytek knihy je spíš popisný, přímých řečí je tam pomálu. Se čtením jsem se na rok zasekla v močálu, dočetla jen díky tomu, že se mi do ruky dostal výtisk v češtině. Tohle napsala autorka tak čtivého HP? Jakmile skončí popisná část, hromadí Rowlingová jednu smrt za druhou, pokud postavy mají štěstí a nezemřou, tak jsou od sebe roky odloučení (děti od rodičů). Je to velmi depresivní (až na tu lady v knihovně a hlavně cukrářku ve vězení aneb girl power, obě potěšily). No a ta část, která by nám umožnila se vzpamatovat a prožít si happy end a následnou obnovu Přehršlánie, mi přišla naopak moc krátká (co teprve mladším čtenářům?). Depresivní část tvoří 2/3 délky knihy. Taky škoda, že v celé knize je tak málo originálních nápadů (nahrobení), jsem od autorky rozmazlená, HP je nápady naopak přecpaný, tohle bylo zklamání. Oblíbené postavy: cukrářka a ten hlavní lord záporák Machiavelli, musela jsem chtě nechtě obdivovat, jak si poradil v celé řadě pro něho kritických situací. Kdyby si založil konto ve Švýcarsku, mohl být za vodou :-)

AnoMANder
04.06.2021 3 z 5

Původně jsem čekal trochu více příběh i pro starší čtenáře. Pohádka to není špatná, jak se píše níže, bylo tam dost mrtvých na pohádku :) Realismus je ale třeba podporovat. Oproti HP je to na nižší úrovni, vyprávění je "mělké", možná až moc neustálých zvratů.
Příběh plyne rychle, české překlady názvů obcí mě pobavily. Plusem jsou hezké dětské ilustrace.

EliBla
03.06.2021 4 z 5

Knihu mi půjčil žák z mé třídy. Vyprávěl mi o ní v dílnách čtení. Chtěla jsem si přečíst další knihu od paní Rowlingové. Harryho mám moc ráda a byla to vlastně první kniha, která mě bavila a nutila mě číst další a další díly. Byla jsem zvědavá, jak mě dostane tento příběh.
Ikabog je pěkná kniha obohacená o dětské ilustrace, které ji obohacují. Překvapilo mě, že v příběhu se popisuje mnoho úmrtí. Nečekala jsem to od knihy, která je určená hlavně pro děti. Závěrem se vše pohádkově vysvětlilo. Na knihu o Harrym Potterovi to ovšem nemá.

iLuciferie
23.05.2021 3 z 5

Nebylo to špatné, ale Rowlingová bývá lepší vypravěčka. Za mě trošku zklamání, i když jsem si od ní po dlouhé době zas ráda něco přečetla.

Anavi8912
20.05.2021 3 z 5

Odpočinkové čtení.

Booklice
19.05.2021 3 z 5

Knihu jsem četla v originále tak, jak ji autorka zveřejňovala na webu. Zpočátku to bylo zajímavé, ale potom mě přestaly bavit neustálé intriky a vraždy záporných postav. Chvílemi jich bylo na můj vkus až moc. Nakonec ale kniha nebyla špatná. Líbilo se mi, že tam Rowlingová vetkala svůj smysl pro detail a že i zdánlivé maličkosti z úvodu hrály na konci velkou roli.

DK197
18.05.2021 4 z 5

E-KNIHA: Ikabog je poněkud temnější, spletitá pohádka, která mě bavila. Ovšem stejně jako jiné mě překvapila ta drsnost. Na druhou stranu, sama autorka příběh předčítala vlastním potomkům a líbila se jim. Navíc pohádky minulosti byly ještě daleko krutější. Takže ty své děti možná trochu podceňujeme. Tedy znovu - Ikabog se mi líbil. Jen ten konec jsem očekávala jiný. Zkuste to i vy. Tenhle příběh je rozhodně originální. A já doufám, že autorka nepřestane pro děti psát.

Pružinka
17.05.2021 5 z 5

Kniha se mi strašně líbila. J.K.Rowlingová v mích očích zase velice stoupla. Moc mě bavilo knihu ilustrovat.

Datr1
07.05.2021 5 z 5

Tuhle knížku dostal můj vnuk k 8.narozeninám, a půjčil mi jí k přečtení. Čte se moc hezky, je trochu drsná, ale Andersen je mnohem horší, pro děti. A v televizi jsou i v animovaných pohádkách mnohem drsnější scény. Harry taky není nic pro malé děti a zbožňují ho. Já se moc těším, až jim (jsou 2 kluci) to budu o dovolené předčítat.

bárbra13
02.05.2021 4 z 5

Do čtení této knihy jsem šla s tím, že si odpočinu u knížky pro děti. Ale obyčejná pohádka to opravdu nebyla.
Moc se mi líbil svět, do kterého byl děj zasazený. Postavy byly skvěle popsané a příběh byl poutavý. Kniha přinesla krásná ponaučení nejen v závěru.
Přece jenom jsem musela dát o hvězdičku míň. Nedokážu si totiž moc představit, číst tuto knihu dítěti. Některé pasáže na mě byly moc drsné, vzhledem k tomu, že je to pohádka. Snad nikdy nezapomenu na pasáž, kde se zmiňuje, že se hřbitov za sirotčincem plní čím dál víc..
Ale dospělákům knihu doporučuji. Už je kvůli těm krásným ilustracím od dětí.

whiolet
29.04.2021 4 z 5

Vážně tuhle knihu někdo srovnává s Harry Potterem? Vždyť je to něco jiného... Chápu, že někdo může namítat "Harry Potter byl tak úžasný a tohle je jen slabý odvar" no ano je to pravda, jenže víte co? Bohužel nic co J.K.Rowling napíše se nikdy Harry Potterovi rovnat nebude...
Kniha se mi líbila, strašně jsem dětem fandila, Ikabog byl super, tak jako celá ta myšlenka ( tak dlouho vlk lhal o tom, že sežral všechny ovce, že, když to udělal nikdo mu to nevěřil) na druhou stranu si neumím představit, že to moje dítě čte. Bylo tam moc smrti, násilí a smutku.
Těžko říct, ale knížku pro děti bych si představovala, trochu jinak :)

ydnac
27.04.2021 3 z 5

Ále tak hezká pohádka :-)
Samozřejmě jsem měla velké očekávání od autorky Harryho Pottera asi jako všichni, ale za to si můžu sama :-)
Dítětem nejsem již dlouho tak nevím od kolika let bych tuto knihu doporučila číst, no myslím, že 7 je málo, to asi ještě nepochopí.
Četlo se dobře, mrtvoly se kupily, rádcové krále se s ničím moc nepárali a chudák Ikabog čeho všeho se dopustil.... nebo ne ? :-)
Ilustrace od dětí jsou super nápad :-)
Podle mě normální kniha, která mě bavila a v tom správném věku by to bylo nejlepší :-)

Kikulka97
26.04.2021 3 z 5

Myslím, že tato knížka může s klidem následovat ty, na které byla uvalena kletba krásných obálek. Vizuálně - za mě lluxusně zpracovaná knížka, i nápad se soutěží ilustrací super (a že ty ilustrace jsou krásné, klobouk dolů před všemi, co je kreslili).

Co se týče děje - na můj vkus je začátek poměrně zdlouhavý, střední část knihy na děti vcelku depresivní (raději nepočítám, kolik kapitol končilo tím, že osud v nich zmíněných postav nebude jiný než tragický) a konec měl docela spád a tam jsem si čtení docela užila (i když teda problematika Ikabogů a nahrobení....ehm, budiž)
Pominu-li fakt, že dnešní děti jsou patrně už zvyklé na jiný "styl" pohádek (akční filmy, kde smrt nebývá výjimkou), těžko říct, co si z toho odnese šesti-, sedmileté dítě (to je na posouzení jiných). I když příběh byl vskutku dobře promyšlen (to se zase musí nechat ;)), nemůžu říct, že bych byla uchvácena. Možná je to tím, že už jsem na to stará, možná je to tím, že místy to bylo na mě příliš zdlouhavé a dějově se to neposunulo. Každopádně byly zde i momenty, které jsem si užila. Takže 3,5 hvězdičky za mě.

Lexand
21.04.2021 3 z 5

Je to spíš slabá knížka vzhledem tomu, co autorka zatím předvedla. No a co?

Lea_41
21.04.2021 5 z 5

Je to něco jiného než Harry Potter, ale líbila se mi. Mrzí mě že jsem si ji nekoupila. Je to opravdu pohádka, sice trochu krvavá a hodně mrtvol. Ale za mě super.

mysa.cek
19.04.2021 2 z 5

po Harrym a Cormoranovi s Robin, som si myslela, že pri Rowlingovej nemôžem šliapnuť vedľa...ale toto je skoro nečitateľné. až mi je ľúto, že som do knihy investovala peniaze. vražda v každej kapitole, politika,... pre 7 ročné deti určite nie. navyše nejaký divný, ťažkopádny preklad. za mňa veľké sklamanie. dve hviezdičky dávam nápadu s detskými ilustrátormi a vypiplanej obálke..

Litocha
19.04.2021 3 z 5

Mrzí mě, že to musím napsat, ale pro mě bylo čtení knížky docela boj. I přesto, že má krátké kapitoly a množství ilustrací (dobrý nápad, některé byly opravdu skvostné), přišla mi většinou rozvleklá a tempo nabrala až v závěru. Neprospěl jí ani podivný překlad - názvy a jména byly nesourodé a mnohdy uchu nelahodící (a jsem ráda, že jsem knihu nepředčítala, to by bylo ještě horší). Věty byly na Rowlingovou netypicky strohé (nostalgicky jsem vzpomínala na Harryho Pottera, kde dokázala slovy vyčarovat magický, a přitom reálně působící svět).
Kniha opravdu má leccos z pohádky, ale zařazení závažných politických a společenských témat působí mnohdy násilně, je tam toho moc. Taky si vůbec nejsem jistá udávaným věkovým zařazením (a kdo, proboha, přiřadil k téhle knize dokonce štítek pro děti od pěti let?), jako knížka pro prvňáky mi to fakt nepřijde. Musím ale ocenit vyústění knížky a celý proces nahrobení je krásně vymyšlený.
I když je u knížky nad čím přemýšlet a má i některé světlé momenty, toho zla, manipulace, beznaděje a bezpráví na mě bylo zkrátka moc, a než se mi ji podařilo zdolat, musela jsem překonat čtecí krizi. Takže další čtení asi nehrozí.