Svět mezi válkou a mírem
Catherine Gousseff
Jedna z nejoblíbenějších knižních sérií poslední doby přináší průřez dějinami světa od Velkého třesku až do současnosti. Každý svazek mapuje určité období vývoje lidské společnosti. Tento 17.svazek z 20.dílné řady Svět mezi válkou a mírem zahrnuje období ve světových dějinách v létech 1918 - 1945.
Literatura naučná Historie
Vydáno: 1999 , CestyOriginální název:
Le monde entre guerre et paix, 1993
1995 | Monarchie na výsluní |
1996 | Svět mezi válkou a mírem |
1995 | Kráľovstvá a republiky |
Suchopárné čtení, za mě nejnudnější díl Ilustrovaných dějin, a to jsem jich už přečetl 17. Velký potenciál témat jako je nástup nacismu a komunismu, 2WW nebo revoluce v Číně zůstal nevyužitý. Autorka Catherine Gousseff, odbornice na migraci a středoevropské dějiny 20.století, použila hlavně dobové plakáty, karikatury nebo umělecky upravované fotografie. Hned několik kapitol se věnuje umění. Historický výklad dějin má k nestrannosti hodně daleko. Za arabsko-izraelské války dle autorky mohou Židé, protože se ve velkém stěhovali do země svých předků. Nechybí mapa území okupovaných Izraelem, ale že je to důsledek toho, že Arabové odmítli uznat stát Izrael a v několika válkách se jej snažili vymazat z mapy, to samozřejmě uvedeno není. V kapitole o rozpadu Britské Indie autorka zase "zapomněla", že ihned po odchodu Britů následovaly etnické čistky mezi muslimy, sikhy a hinduisty, ve kterých zahynulo přes milión lidí. Konec jsem už jen prolistoval.