Imaginární svět
Eva Syřišťová
Důkladná znalost problematiky, bohaté psychoteraupetické zkušenosti a snaha pomoci duševně nemocným daly vzniknout knížce, která umožňuje neobvyklý pohled do neskutečného světa lidí, postižených vážnými duševními chorobami, zejména schizofrenií. Na četných příkladech z praxe ukazuje autorka logiku psychického onemocnění, jeho vztah k opakovaným nevyřešeným konfliktním situacím, formy psychologické obrany organismu, a vyvrací představy o nemožnosti navázání kontaktu se schizofrenními pacienty a přispět ke zlepšení jejich choroby.... celý text
Pro mě výborná knížka nesoucí pozitivní zprávu. Když si vezmu, jaké v době vzniku knihy byly možnosti medikamentózní léčby (sice účinné, ale s řadou nežádoucích účinků), tak je vidět, že psychoterapie může mít obrovský smysl i u těch nejděsivějších diagnóz.
I teoretický úvod byl poučný, ale ty příběhy, navíc psané krásným jazykem, se mě opravdu dotkly. Tím, že se mě téma týká i osobně, dala mi kniha hodně naděje do budoucnosti.
Určitě perfektně poslouží jako skripta, respektive pro studium. Příběhy osob jsou opravdu zajímavé a proto jsem se ke knize několikrát vrátil. Celkově je ale kniha více věnována lidem, kteří se profesně pohybují okolo schizofreniků.
Není to kniha zásadní. Obsažená teorie se dá spolehlivě dohledat jinde obsažnější pro vědce, přehlednější pro laiky. Oceňuji ale odhodlání autorky k citové investici při porozumění schizofrenikům a její trvání na humálním přístupu v situacích, kdy se tento na první pohled jeví jako zbytečný, nepotřebný, nebo neplatný.
Veľmi podarená, aj laikom prístupná literatúra o problematike schizofrenických pacientov. Autorka na príkladoch opisuje, ako sa choroba môže vyvíjať, z čoho môže vznikať a ako sa podarí (nepodarí) vyliečiť pacienta. Doložené kresbami pacientov.
Odporúčam prečítať všetkým, ktorí nejakého schizofrenika poznajú.
psychoterapie schizofrenie duševní poruchy, duševní nemoci
1974 | Imaginární svět |
1972 | Normalita osobnosti |
2005 | Puklý čas a smích absolutní vlády |
1991 | Puklý čas |
1985 | Psychoterapia a reedukácia |
4,5 hvězdiček
Nemohu obsah posoudit z hlediska aktuálního stavu poznání o schizofrenii, ale z laického pohledu se jedná o knihu, jejíž stáří prozrazuje jen použití několika zastaralých výrazů (např. d*bil pro osobu se sníženým intelektem). Jde o obdivuhodně psaný text, poetický, poučný, citlivý k lidem s duševním onemocněním. Kazuistiky činí poměrně mnohovrstevnatý obrazotvorný text lépe uchopitelným. Mrzí mě, že jsem už dříve četla knihu Neslibovala jsem ti procházku růžovým sadem. Číst tyto dvě knihy v návaznosti na sebe by mohl být ještě intenzivnější zážitek.