Indiáni, černoši a vousáči

Indiáni, černoši a vousáči
https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/257596/bmid_indiani-cernosi-a-vousaci-257596.jpeg 5 6 6

Poutavý cestopis přibližující život a historii obyvatelstva ostrova Kuby. Osídlení, původ, místa předkolumbovského osídlení, kmeny, zvyky a národopis.

Přidat komentář

Atlantis
08.03.2021 4 z 5

Při čtení této knihy jsem se docela dlouho nudil. Obecné informace o otrokářství, Španělech v Amerikách a bukanýrech známe všichni. Překvapivě ani scénka, kdy autor přihlíží původním africkým rituálům mne nechytla, protože jsem ji znal z minula. Ale poslední třetina knihy je skvělá a opravdu mne zajímalo, jestli se původní obyvatelé najdou, nebo ne.
Až po samotném přečtení mi došlo, Indiáni, černoši a vousáči vlastně dávají naprosto smysl. Stingl byl akademik, vědec, a jestli jste někdy četli nebo psali vědeckou práci, tak víte, že na úvod se píší tuny vaty, kterou vlastně každý zná, ale pro uvedení do kontextu je jaksi potřeba. A díky tomu a samotnému závěru hodnotím takto vysoko. Jinak bych dal klidně jen dvě hvězdy.

mulderka
29.07.2020 5 z 5

Tento cestopis mám od Stingla asi nejraději. Protože zde byl velice osobní, popisuje nejen zajímavá fakta z historie objevení a osídlení ostrova Kuby, ale také dost dramatické zážitky /třeba účast na rituálu k poctě jakéhosi afrického boha/ a své pocity. Což je jinak u Pana Velkého cestovatele a náčelníka spíš výjimka.