Nikdo nemá alibi
Georgette Heyer
Inspektor Hannasyde série
1. díl
Ve vesnici nedaleko Londýna je nalezen probodnutý muž. Podezřelí jsou zejména jeho sourozenci a možní dědici z Londýna. Tak začíná detektivní román, v němž advokát, který obhajuje klientku podezřelou z vraždy, rozřeší vraždu tohoto muže, pozdější vraždu jeho bratra.
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 1976 , OdeonOriginální název:
Death in the stocks, 1935
Tuto knihu jsem zachránila před skartací při úklidu našeho kanclu a jsem za to moc ráda. Svěží, vtipné a pohodové čtení: pokud by Agatha Christie napsala Eva tropí hlouposti, mohlo by to podle mě dopadnout nějak podobně. Jelikož jsem se skvěle bavila, jsem ochotná přejít i fakt, že jsem uhodla vraha šedesát stran před koncem, což se mi obvykle neděje. Skvělá záležitost k letní opalovačce, určitě budu doporučovat.
Pěkná klasická detektivka, kde je několik podezřelých. Celý příběh probíhá formou rozhovorů pozůstalých v bohémské sortě 30.let.
Tuhle detektivku jsem našla, ještě jako holka na základce, u babičky na chalupě a hned jsem si ji zamilovala. Teprve později jsem se dozvěděla, že její autorka se jinak zaměřuje na červenou knihovnu, a dost mě to překvapilo. Když o tom tak přemýšlím, ona by se tam i nějaká ta milostná pletka našla, ale rozhodně to není nic brakového. Dneska už bych asi po těch kvantech různých detektivek a thrillerů, uhodla vraha na první dobrou, ale tenkrát jsem byla příjemně napjatá až do samého konce. Knížka je takový mix anglické detektivky a konverzační komedie ve stylu Eva tropí hlouposti. Je to vtipné, milé a celá rodinka Verekerových je správně švihlá a sympatická zároveň. Jedna z knih, ke kterým se čas od času ráda vracím.
Zvláštní typ konverzační detektivky, jakoby psaný pro jeviště divadla. Poměrně vtipné, ale pro zastánce drsné školy to není.
Detektivní příběhy ze staré Anglie mám rád a tak jsem si přečetl i tenhle. Hodnocení - zápletka obvyklá, velké dědictví, oběť, kterou nikdo nelituje, detektiv-amatér nakonec dvojnásobnou vraždu rozřeší. Ale - konci chybí to základní, doznání vraha - vražedkyně. A důkazy, pokud by vše popřel, mi přijdou dost slabé, aby obstály u soudu, postrádal jsem i podrobnější objasnění motivu. Takže pro mě je to takový průměr, na jedno přečtení stačí, ale ne na to, abyste se ke knize vrátili.