Rudá rakev
Sam Eastland (p)
Inspektor Pekkala série
Píše se rok 1939. Přestože se Stalin připravuje na největší konflikt v dějinách lidstva, stále ještě světu předstírá, že se bude snažit udržet mír. Doufá, že si vítězství zajistí pomocí projektu Konstantin, který se zabývá vývojem tanku T-34. Tento projekt ale někdo narušuje a vynáší přísně tajné informace ven. Zjistit, co zatím vězí, musí inspektor Pekkala….... celý text
Mé první setkání s Pekkalou... a asi i poslední. Vlastně celkem průměrná detektivka zasazená do "atraktivního" prostředí Stalinovy hrůzovlády třicátých let. Historické reálie slušně vykreslené, ačkoliv úplně nevěřím tomu, že Sovětský svaz tak moc německý útok očekával a připravoval se na něj. Co jsem ovšem vůbec celou knihu absolutně nepochopil, byly důvody, proč tak výborný a čestný kriminalista spolupracoval s takovou odpudivou kreaturou, jakou Stalin bezesporu byl. Zvlášť, když přesně ví, jaké zvěrstva má na svědomí. Tím pádem mi částečně nesympatický přišel i hlavní hrdina. Takže na pláž ano, ale to je asi vše.
Pro mě bylo důležité, jak se autorovi podaří vylíčit atmosféru doby ve které se děj odehrává. Zvládl to slušně, i když se to dalo zpracovat lépe. Detektivní zápletka kolem tanku T-34 byla zajímavá.
Takže zaslouženě 3/5.
Inspektor Pekkala se vrací v příběhu Rudá rakev už jako prominentní vyšetřovatel Stalina, byť „s podmínkou“. Zůstává pomocník Kirov i Pekkalovy návraty do minulosti. Knize nechybí napětí a atraktivita prostředí a doby, ovšem tím, že Pekkala začal spolupracovat s režimem, byť s jasným a ostrým vědomím jeho limitů, ztrácí část napětí vnitřního. To se vrací v závěrečné třetině, neboť hrdinové naráží na fakt, že komunismus a soukromí jsou zcela se vylučující pojmy, i na to, že v lidech probouzí to nejhorší. Přesto je to dobré oddechové čtení. Ovšem ve srovnání s ambicemi, které nabídl první díl, je to trošku zklamání.
Tak nevím, nevím. Moje první setkání s komisařem Pekkalou bylo dost rozpačité. Zdá se mi, že sovětské reálie nebyly popsány úplně dobře a do důsledku. I postava samotného komisaře, s úžasnými pravomocemi danými stínovým průkazem, se mi zdála až pohádková. Kniha se četla dobře, ale příběhu samotnému příliš nevěřím. Proto dávám tři hvězdy.
Na rozdíl od prvního dílu to má zajímavé téma a zajímavý příběh. Zajímavé vzpomínky na roky strávené v gualgu. Zbytečné vzpomínky na cara, je jich naštěstí málo...
Už je tam trochu více beletrie a příběhu. Vývoj tanku T-34 je zajímavý, ale chyběl mi na konci doslov, jak to bylo skutečně. Budu muset bádat sám.
Zbytečně se opakují pasáže z prvního dílu vyjádřené vzpomínkami Pekkaly.
Tank T-34 - Rudá rakev...
Zdařilé pokračování s inspektorem Pekkalou... Už první díl - Rudé oko cara byl výborný a kvalitu udržuje Sam Eastland i v druhém dílu... Zřejmě bylo opravdu jednoduché - vlastně i za nic, dostat se na Sibiř, pokud tam tedy člověk vlakem vůbec dojel... Mrazivé pokračování... Zcela jistě sáhnu i po dalších dílech... Doporučuji k přečtení ;-)
Všeobecně je potvrzeno, že další díly v sérii už nejsou tak kvalitní. Rudá rakev to jen potvrzuje. Autor klidně mohl vypustit pasáže, kdy Pekkala vzpomíná na dobu strávenou s carem. Do děje příběhu to nezasahuje a samotný děj to jen brzdí. I když tento díl je slabší, tak si celou sérii dočtu.
Jen pro zajímavost k roku 2016 napsal Sam Eastland 7 dílů série - Inspektor Pekkala.
Uf. Tak je to konečně za mnou. Druhý díl byl podle mého daleko slabší než první. Ten měl taky drobné nedostatky a trochu slabší závěr (skvělý Pekkala si nevšiml zcela zjevných... věcí), ale působil kompaktněji a rozhodně měl atraktivnější zápletku. Tohle byla nuda k zbláznění, jenom hromada flashbacků, které moc nedávaly smysl, nějaké to vyšetřování začalo tak v půlce knihy. Stalin působí jako milý strýček a Pekkala jako staromódní trouba. Historickou věrohodnost bych nejradši neřešila vůbec, ale nedá mi to. Nevím, jak jinde, ale tady u nás se učí, že ještě na začátku války byl Hitler se Stalinem celkem kámoš. Rozhodně spolupracovali (pakty Molotov-Ribbentrop) a přijde mi dost nepravděpodobné, že by Hitler kvůli "útoku" na Polsko následně hned útočil na Sovětský svaz. Ostatně, Polsko napadli v září prakticky současně. Takové drobnosti, jako že třeba chlapci najedou autem v březnu do slunečnicového pole, radši už fakt ani neřeším...
Toto Pekkalovo pátrání mě trochu zklamalo - nejen tématem, ale i neustálými vzpomínkovými návraty do děje prvního dílu. I samotná postava Pekkaly, který nyní pracuje pro Stalina na základě vlastního rozhodnutí, se mi již nejeví tak sympaticky a zásadově,jako v prvním díle. Série však plní své poslání - ukazuje politiku i praktiky stalinismu a úskalí života v SSSR v době před druhou světovou válkou.
Druhá autorova kniha a Pekkala podruhé na Sibiři. :-) Ani nemusím říkat, že mě autor opět nezklamal.
Dost jsem se bavila u scén se Stalinem. Skoro si i říkám, že Pekkalův anděl strážný musel dělat přesčasy, vzhledem k tomu, jak s báťuškou mluvil. Být to někdo, koho Stalin nepotřeboval, skončil by u zdi.
U scén s carskou rodinou, jsem si vždy dokázala situaci živě představit. Hodně jsem s nimi prožívala jejich věznění v Jekatěrinburgu. A musím uznat, že ve chvíli jejich popravy i ukápla ta slzička. Jejich poprava byla tak nějak chaotická a vůbec se tak stát nemuselo.
Velmi slibně se mi jeví i major Kirov.
Úžasné čtení - doporučuji.
Dobře napsaný thriller. Kriminální zápletka trošku ustupuje právě těm scénám se Stalinem a "flešbekům" s carem, nebo Rasputinem...Výborně a poutavě napsané. Jen o hrdinovi inspektoru Pekkalovi nevím, jak smýšlet :-) - prostě jen dobře dělal svoji práci. Po první knížce cyklu - Oku rudého cara - se také podívám. Takže doporučuji.
Včera jsem dočetl knihu "Rudá rakev : mrazivý thriller z dob Stalinovy hrůzovlády" od Sam Eastlanda. Výborně napsaný thriller ze stalinského období v SSSR těsně před vypuknutím WWII. Především pro jeho naprostý cinický humor. Ze světa, kde nikdo si není jistý, jestli zítra nebudu v Ljublance, v Gulagu či už mrtvý. Hlavně ty scény se Stalinem, prostě bomba. Už sháním i první knihu z cyklu - Oko rudého cara. Fakt doporučuji!!!
2015 | Rudá Sibiř |
2011 | Oko rudého cara |
2017 | Bestie v Rudém lese |
2016 | Rudá můra |
2012 | Rudá rakev |
Tak stejně jako u předešlého dílu. Nic v tom nehledejme. Tehdejší doba je tam jen jakousi kulisou. A děj? Tak nějak jako jo, no.