Žena s mateřským znaménkem

Žena s mateřským znaménkem
https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/199531/mid_zena-s-materskym-znamenkem-rRj-199531.jpg 4 169 169

Inspektor Van Veeteren série

Dva muži jsou mrtví. Zemřeli stejným, brutálním způsobem. Oba byli zasaženi čtyřmi výstřely – dvěma do břicha a dvěma do hrudi. Není pochyb o tom, že v obou případech jde o stejného pachatele, ale inspektor Van Veeteren a jeho lidé tápou ve tmě. Pak se ukáže, že ti dva mrtví před třiceti lety společně prošli důstojnickými zkouškami v armádě. A také se objeví jedna krásná mladá žena. Van Veeterenovi postupně dochází, že v nebezpečí jsou i bývalí přátelé zabitých mužů. Dokáže však zabránit dalším vraždám?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)

Kvinna med födelsemärke, 1996

soukroma
16.05.2019 4 z 5

Po výborném Hlavolamu, předcházejícím dílu série, trošku útlum. Tady víme hned, kdo za tím stojí, jak na to jde, a dokonce vydedukujeme mnohem dříve než policie proč. Jak se říká: staré hříchy vrhají dlouhé stíny.
Van Veeteren a jeho suita zde mají naneštěstí menší prostor - dokonce mi nenabídli sdostatek citátů a bonmotů, na což se už tradičně těším. Ovšem s pořádnou dávkou černého humoru mohu (trochu za ně) podotknout, že aspoň jeden život došel naplnění a uzavřel se se stoprocentní bilancí, tedy ku spokojenosti dotyčné osoby...
85%

čef
04.02.2019 5 z 5

Je to skoro jako 56.díl série o 87. revíru Eda McBaina samozřejmě s jinými postavami v jiné zemi. Princip je ale stejný, policejní pátrači hledají sériového vraha, vedlejších motivů je pomálu a psychologií se autor také moc nezabývá. Zůstává ryzí pátrání a to je pro mne to pravé. Pomalu se odkrývá motiv pachatele, kterého od počátku známe a možná i obdivujeme jeho vynalézavost a odhodlání. Nakonec má čtenář skoro chuť mu i zatleskat, kdyby zde nebylo biblické(Dt 32:35) – „Má je pomsta i odplata, přijde včas a jejich noha zakolísá, den jejich běd se blíží, řítí se na ně, co je jim uchystáno.“

SilvieSisinka
19.07.2018 4 z 5

Pohodová detektivka :-)

000nugatovej
16.06.2018 3 z 5

" ... už se sám o sebe vůbec nebojím. Jenom o ostatní. O společnost. O budoucnost. O život?" (str. 198) Tímhle postojem se Nesserův detektiv Van Veeterem ani moc nevymyká detektivům jiných severských autorů. A možná ani tím, jak využívá své intuice. Popis toho, jak mu ta intuice naskakuje, je zajímavý. Ale je tu i povedený název. Jeho význam vám docvakne až ke konci knihy.

martinhk
14.06.2018 4 z 5

Dobře napsaná kniha, četla se svižně a příběh celkem utíkal. Na můj vkus byla celý děj lehce předvídatelný a chybělo víc napětí. Každopádně mi Van Veeteren byl sympatický a dám mu ještě šanci.

Petuleke
28.01.2018 5 z 5

Dobrá knížka na dlouhý zimní večer, děj čtenáře pohltí.

Malin20
03.11.2017 5 z 5

Úchvatná. Hrdinka mi sedla. Napínavá kniha.

Zuzvil
06.10.2017 3 z 5

Za mě 3,5 hvězdičky. Zajímavá severská detektivka, trošku jiného rázu, než její "kolegyně", protože vraha už víceméně známe hned na začátku, ale v knize samotné se postupně rozmotává příběh a až úúúplně na konci zjistíme důvod. Co bylo trošku náročné byly jména, je tam opravdu pěkná řada vyšetřovatelů, intendantů, komisařů a nevím čeho ještě. Jména se mi značně pletla, ale nijak to neztrácí na příjemnosti příběhu. Mě hlavně v knize oslovilo, že mi přišla jako taková klasická detektivka s moderními prvky ;-)

verunmerun
27.07.2017 3 z 5

První polovinou jsem se trochu prokousávala, ale ta druhá mi to moc dobře vynahradila. Napínavý příběh, ačkoli vrah je známý od první věty.

rekon
12.04.2017 5 z 5

Za mě výborná detektivka. Takový styl mi sedí, mělo to spád, závěr byl pro mě nečekaný, ale hrdinku chápu, uzavřel se tím celý kruh.

marek1278
02.01.2017 4 z 5

Další případ jako stvořený pro Van Veeterena - perfektní oddychová detektivka. Těším se na další díly

kanitsuj
03.08.2016 4 z 5

Jednoduché a čtivé, zpočátku trochu nudné, neboť víme, kdo je vrah, jen nevíme, proč to udělal. Románu nelze upřít několik nečekaných dějových zvratů a velmi příjemným a osvěžujícím zpestřením je též ironický humor hlavní postavy detektiva Van Veeterena:-)

tomai
17.02.2016 4 z 5

Velmi dobrá kniha, oddechové čtení proložené vtipem. Přečteno za pár dní.

vysypanel
17.11.2015

Výborná oddechovka. Hodně vtipných komentářů a myšlenek. Napsáno s lehkostí. Absolutně mi nevadilo, že je znám vrah. Naopak.

chanahd
10.10.2015 2 z 5

Tato kniha byla dle mého mínění zatím snad nejslabší z celé série.
Předem je znám vrah. A každý si asi sám i předem domyslí, jaký byl důvod, proč byl někdo střelen do rozkroku. Překvapení se tedy vlastně žádné nekoná...

Evik30
17.08.2015 4 z 5

Tato kniha tak trochu připomína inspektora Colomba. Už na začátku víme vraha a postupně se propracováváme dějem. Příliš mnoho postav, děj je rozvláčný. Spíše pro čtenáře klasických detektivek.

konicekbily
27.07.2015 5 z 5

Tato krimi se autorovi povedla, je to vyvážené čtení, moc se mi líbila.

IlonaIlona
12.05.2015 3 z 5

Mě zklamala. Znám vraha a ještě jsou tam ty etnické skupiny ......... příliš sociologických keců a moralizování

malen
26.09.2014 3 z 5

Mám raději detektivky, kde člověk předem neví, kdo je vrah, tak mi to tak klasické nepřipadalo. Ale číst se to dalo

šipek
11.08.2014 4 z 5

Tak klasická detektivka na můj vkus moc jmen.

Håkan Nesser
švédská, 1950