Dívka, která nikomu nechyběla přehled
Håkan Nesser
Inspektor Van Veeteren série
Ve Švédsku je parné léto a vrchní komisař Van Veeteren už se nemůže dočkat dovolené. V té době se vyšetřování zaměří na tajemnou a značně podezřelou náboženskou sektu. Jedna z jejich členek, dívka na prahu dospělosti, je nalezena mrtvá v lese nedaleko letního tábora skupiny. Byla brutálně znásilněna a uškrcena. Objevení jejího těla telefonicky oznámil anonymní volající. Členy sekty Čistý život vede Oscar Yellinek, charismatická, ale obezřetně hlídaná postava s mesiášským komplexem. Členové sekty Čistý život nebrání vyšetřování události, ale rozhodli se o celé věci zcela mlčet, čímž matou a rozčilují Van Veeterena a jeho kolegy...... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2016 , MOBA (Moravská bastei)Originální název:
Kommissarien och tystnaden, 1997
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dívka, která nikomu nechyběla. Přihlašte se a napište ho.
Neuberu ani hvězdu, i druhé čtení mě bavilo, jak případ, tak Van Veeterenovo filozofování a glosování. Zklamaných čtenářů je tentokrát víc, proto cílím na jejich budoucí druhy. Čekejte případ, jenž se jako vždy nikam příliš nepožene, a vyšetřovatele, kteří místo analýz spíš trousí svoje postřehy, někdy možná ani s případem nesouvisející. Velí jim VV, už tady (ani ne v půlce série) se připravující na důchodový pobyt v antikvariátu (no není to náš člověk?!), a tím víc mudrující o světě a životě - prý „Nechá svět i sebe na pokoji.“ Fakt, Nesserovy knížky nenaplňují schéma pravé severské detektivky. Případ je brutální svou podstatou, ale ne popisem; vyšetřovatelé jsou obyčejní lidé, inteligentní, soucitní a vtipní; nenesou si traumata a většina z nich jde večer domů za rodinou, ne za lahví.
Těším se na druhé čtení dalšího dílu.
Třeba vás naláká úryvek, jako ze soudku Murphyho zákonů:
„Reinhart vždycky říkával, že existuje jediná stoprocentně spolehlivá metoda, jak rozhýbat vyšetřování, které uvázlo na mrtvém bodě: vypít půl litru whisky a čtyři piva – a až si pak půjdete lehnout, zaručeně neuběhne ani dvacet minut, než zazvoní telefon a budete mít na krku novou mrtvolu.“
Precetl jsem na jeden zatah. Nakonec to bylo lehke prekvapko. Jenom mi nesedelo to opakujici se All right.
Kniha Dívka, která nikomu nechyběla v seznamech
sekty švédská literatura Švédsko severská krimi krimi švédské detektivky
2015 | Muž bez psa |
2012 | Síť |
2016 | Dívka, která nikomu nechyběla |
2013 | Hlavolam |
2019 | Úplně jiný příběh |
Hodně postav, chvílemi jsem se v nich ztrácela. Do knihy jsem se nemohla úplně začíst, trochu zdlouhavé.