Dívka v ledu
Robert Bryndza
Inspektorka Erika Fosterová / Erika Fosterová série
1. díl >
Poté co je v parku v jižním Londýně pod vrstvou ledu nalezeno tělo mladé ženy, na místo přijíždí detektiv šéfinspektor Erika Fosterová. Oběť, krásná dívka z mocné a bohaté rodiny, měla podle všeho dokonalý život. Když Erika začne pátrat hlouběji, vynoří se souvislosti mezi její vraždou a smrtí tří prostitutek, které někdo uškrtil, svázal jim ruce a hodil do vodních ploch po Londýně. Jaká je spojitost mezi dcerou vlivného lobbisty, který si myslí, že může ovlivňovat i vyšetřování, a mrtvými imigrantkami? Jaké temné tajemství dívka v ledu skrývala? Čím více se Erika přibližuje k odhalení pravdy, tím více se vrah blíží k Erice. Poslední případ detektiva šéfinspektora Fosterové skončil katastrofou a smrtí pěti policistů včetně jejího manžela. Eričina kariéra visí na vlásku, musí bojovat s vlastními démony i s vrahem, který je hrůznější než kdokoliv, komu čelila v minulosti. Dopadne ho dříve, než udeří znovu?... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2016 , CosmopolisOriginální název:
The Girl in the Ice, 2016
Dívka v ledu...
Opravdu dlouho jsem se knihám od Roberta Bryndzy vyhýbal... Doteď nevím proč... :-) Nyní, po přečtení prvního dílu ze série Inspektorka Erika Fosterová, vím, že to byla chyba... Moc dobré počteníčko, stránky se snad otáčely samy... :-D No a vzhledem k tomu, že jsem s knihami od Roberta Bryndzy tak zahálel, tak jsem si objednal, po přečtení Dívky v ledu, další dva díly z této série... Určitě jsem neprohloupil... Ale vysvětlete to někdo mé peněžence... :-)
K samotné knize... V parku v jižním Londýně je pod vrstvou ledu objeveno tělo mladé ženy... Již při zběžném ohledání těla je zřejmé, že se jedná o vraždu... Na místo se dostavuje detektiv šéfinspektor Erika Fosterová, která je pověřena vyšetřováním tohoto případu... Vzápětí je zjištěno, že obětí je Andrea Douglasová - Brownová, dívka z bohaté a mocné rodiny... Více neprozradím... ;-)
Já jsem s prvním dílem této série maximálně spokojený... Robert Bryndza to má u mě z tohoto důvodu za pět... ;-) Hvězdiček ;-) Těším se na další, mnou objednané, díly - snad brzy dorazí...
Kdo má rád detektivky, doporučuji, pěkně se čte, napínavé, hlavní hrdinka Slovenka, která se stala detektivem v Anglii a nese si se sebou osobní příběh, který se průběžně čtenář dozvídá..vždy tak akorát, aby navnadil. Co bych vytkla (ve více knihách) - zaměření pachatele na Eriku a tendence ji zabít apod. - za mě největší klišé.
Ano, tak má vypadat příběh, který si s chutí přečtu. Ráda si vybírám spisovatele, který čtenáře nezahlcuje množstvím nesmyslných postav, nedělá jim v hlavě guláš ani se nesnaží uměle vybočovat z děje.
Dívka v ledu je výborná detektivka a já jsem objevila skvělého autora - trochu později, ale to bude tím, že tento žánr není na první příčce mých čtenářských priorit.
Robert Bryndza se tímto románem stal dalším z autorů a vypravěčů, který si naplno získává moji pozornost .
Kniha se četla dobře, mělo to spád, ale konec mě nevím proč zklamal, tak uvidím u dalších dílů, které se chystám číst.
(Audiokniha)
Koupi i čtení téhle knihy jsem docela odkládala, bylo to asi kvůli tomu, že jsem nechtěla rozečítat další sérii.
Pak se mi ale do ruky dostala audiokniha a jsem za to opravdu ráda.
Nevím jestli by to bylo i při čtení, ale u poslechu jsem byla opravdu napjatá a díky různým kličkám jsem měla min. 5 tipů kdo je vrah, že by zahradník? :D
Na další díl se určitě těším, jediné co jsem na soc. sítích řešila byl počet obětí, protože mi neseděli s tím, co na konci knihy Erika řekne, ale nakonec jsem to vyřešili a mě se ulevilo :D
Doporučuji !
Prosila bych o ukončení všech nominací na krále evropských detektivních thrillerů (s výjimkou severských detektivek, samozřejmě)... právě se totiž našel vhodný adept, který by mohl usednout na trůn vedle Agathy Christie. :)
Vážně, Robert Bryndza vykazuje až "vražedný" talent na psaní knih. Dívka v ledu mě pohltila a nepustila až do samého konce, kdy už jsem byla napnutá jako struna na dobře naladěných houslích. Ta atmosféra z knihy vás úplně stáhne, proto doporučuji přečíst originál v angličtině, který prostě neměl chybu.
Opět po cca dvou letech přestávky si dávám další díl super detektivek. Bryndzu jsem objevila náhodou, samozřejmě, že cestou z brigády bylo knihkupectví otevřeno:D
O knize : v ledu se dá dnes najít všechno. E, že se tam najde tělo člověka, ještě k tomu ženy, je záhada jak vyšitá a nejen šéfka policejního sboru Mossová, ale i zbytek týmu mají co dělat, aby našli vraha?
Věrný detektivní příběh dnešní zkorumpované doby, kdy stačí mít peníze a jméno a projde vám cokoliv. Svérázná detektiv šéfinspektor Erika Fosterová a tým sympatických a schopných lidí mě bavili. Ocenila bych více pasáží s vrahem. Nevůle zavřít knihu byla velká a moc ráda bych viděla filmové zpracování.
Naprosto skvělá detektivka. Styl autora mi vyhovoval již od prvních stránek. Napínavý děj, dobře a poctivě vedené vyšetřování a pro mě sympatická inspektorka. Již se těším na další díly.
Najdou v ledě zavražděno dívku. Detektiv šéfinspektor Erika Fosterová se vrací do služby po umrtí svého manžela, aby to vyřešila. Musí pracovat velmi diskrétně, protože je dívka z vlivné rodiny. Fosterové se toto chování vůči rodině dívky moc nelíbí, protože to komplikuje vyšetřovaní. Nejenom to, ale také i hodně špatné počasí a málo důkazů. Hodnocení:Dobře se mi to četlo. Nebylo to tak zmatené jako u jiných detektivek, které jsem četla. Kniha se spíše zaměřovala na popis, který byl velmi dobrý a pomohl mi k lepší představě.
V době koronavirové pandemie jsem se vrhla na Bryndzu - čtyři díly jsem pěkně postupně četla. Čte se pěkně. Pokud bych měla porovnávat mezi thrillery... mám radši jiné autory. Tak nějak intuitivně bych autora dala do skupinky autorů thrillerů pro ženy. Sice je v knize hodně krve, násilí, psychopatismu, ale tak nějak mi to připadá měkčí a mám raději, když do poslední chvíle netuším, kdo je vrah. Každopádně doporučuji všem a stejně mě nejvíc uchvátil Peterson s vypracovaným tělem!
Londýn detektivní a krimi romány pro ženy sérioví vrazi sourozenci
2016 | Dívka v ledu |
2017 | Noční lov |
2019 | Kanibal z Nine Elms |
2018 | Do posledního dechu |
2017 | Temné hlubiny |
Skvělá kniha! Napínavé čtení, lidské postavy se svými nedokonalostmi a trápeními (i detektiv je jen člověk...), náhlé dějové zvraty, prostě super.