Intimní historie od antiky po baroko
Vlastimil Vondruška
Co vám v hodinách dějepisu zatajili! Zábavnou formou sledujeme proměnu společenského chování v ohledu na intimní činnosti (např. antikoncepce či spodní prádlo) od starověku až po novověk. V učebnicích historie i vědeckých dílech najdeme především údaje o panovnících, slavných bitvách, hospodářství i umění, ale o základních lidských potřebách se toho dozvíme málo či vůbec nic. Vlastimil Vondruška to napravuje a lehce stravitelným stylem přináší informace o různých pojetích péče o lidské tělo a o proměně společenského chování v ohledu na intimní činnosti od starověku až po baroko. Vzhledem k autorově odbornému zájmu se především věnuje období středověku, nezapomíná ale ani na zajímavé informace ze starověku a novověku. Nejde o příval letopočtů a jmen, ale o popis běžného života v určitém čase a na různých místech tehdy známého světa v oblastech jako například stolování, spodní prádlo, antikoncepce, nebo hygiena a mytí.... celý text
Pro kyssling - myslím, že byl princip vysvětlován v nějakém televizním pořadu na Zoomu, název byl Největší vynálezy starověku nebo Největší vynálezci starověku (možná také 10 největších vynálezů starověku, tak nějak), na přesný název už si teď nevzpomenu. V principu šlo, myslím, o váhu vhozené mince, olej se takto vydával při vstupu do chrámu, tuším pro nějaké obětní účely. Zřejmě se jednalo o tohoto vynálezce : https://cs.wikipedia.org/wiki/H%C3%A9r%C3%B3n_Alexandrijsk%C3%BD
Naučná literatura z pera pana Vondrušky, to nemůže dopadnout špatně.Akorát je to malinko stručnější.
Skvělá kniha, nechápu jak autoři všechny ty zdroje shromažďují to musela být neuvěřitelná práce.
Zaujala mě mj. na str. 80 zmínka o automatech, které po vložení drachmy vydávaly olej, kdyby měl někdo k tomu více informací napište mě prosím ... (nedovedu si to s tehdejší technologií moc představit ... tedy pokud to nevydával otrok ...).
Vlastimil Vondruška je hlavně historik. A nebo je to hlavně spisovatel? Jeho historické romány jsou super.
A pokud se však chcete zajímavou formou dozvědět něco o běžných věcech našeho života, doporučuji přečíst
Zubní pasta, žiletky, spodní prádlo nebo brýle, od vidličky až po veřejný záchodek ... Kdy a proč asi jsme dospěli k těmto "moderním" vymoženostem?
Hodně zajímavá a lidsky podaná sonda do vývoje obyčejných lidských potřeb.
Něco ve smyslu "nic lidského mi není cizí." Neškodí si uvědomit, jakou spoustu věcí dnes používáme aniž bychom věděli vlastně proč. Možná i spousta věcí jsou jen zbytečnosti vytvořené umělým pokusem o zvýšení poptávky (viz. žiletky).
A třeba ta vidlička? Když jedu na dovolenou, stačí mi lžička a nůž, nikdy mě nenapadlo, že vidlička je pro mě vlastně zbytečná. Přitom v Asii ji taky nepotřebují, jak jsem si pak vzpomněla.
Knížka mi dala víc než jen pohled do historie. Určitě stojí za přečtení a za následnou úvahu, co si dnes pouštím do života. Umožňuje nahlédnout trochu do rozdílů mezi zdravou i nezdravou přirozeností a nastolenými kulturními zvyklostmi.
Nečekala jsem, že se dozvím i nové věci, ale velmi mile mě překvapila. Je napsána lehce stravitelným stylem, nejsou v ní žádné zbytečné informace, které laika od čtení odrazují...Rozhodně se k ní ještě mnohokrát vrátím, až budu čerpat do výkladu.
Příznivci historie si přijdou na své. Autor v kostce přibližuje různé aspekty péče o lidské tělo a proměny společenského chování a náhledu na intimní činnosti od starověku až téměř po současnost.
Kniha zábavnou a čtivou formou informuje o mnoha věcech, které nám zůstaly v dějepisu utajené.
Skvělé oddychové počtení, bylo dárkem a ještě od mého oblíbeného pana Vondrušky. Kniha, ve které nahlížíme zajímavou formou, chvílemi i humornou do života předků od starověku až po novověk. Ti, kdo čekali románové podání, budou zklamání, kniha je psaná poučně, skvěle popisuje nejen intimní životy lidí, ale i různá další, hlavně obyčejná běžná témata života, která mohou zajímat i nudit, záleží jak čtenář ke knize přistupuje. Já jsem naprosto spokojená, přiznám se, čekala jsem více seznámení té intimní historie, ale jako historika mě kniha zaujala a velmi se líbila. Přečtená během odpoledne, kniha není příliš silná.
Názov presne vystihuje obsah knihy. Príjemné a pohodové čítanie, ktoré zaujme i pobaví.
Pro mě první nerománová faktografická kniha od mistra Vondrušky, která poskytuje odpovědi na otázky běžného života lidí v historii - a to od čištění zubů, přes sex, oblékání, holení až k vyprazdňovacím potřebám. A i přesto je neskutečně skvěle napsaná, zábavnou formou, takže rozhodně se u ní nedá nudit. Navíc toto téma jakkoliv "obyčejné" je potřebným kořením historie jako takové. Ve škole se o tom neučí, ale přesto se každý zajímá o to, jak to vlastně bylo. Lepší publikaci týkající se tohoto tématu jsem nečetla a pochybuji, že někdy číst budu. Kniha je prostě skvělá a určitě dává mnoho podnětů k dalšímu přemýšlení.
Zajímavé, čtivé. Místy nutící k zamyšlení. Jen mi trochu vadilo, jak je spousta věcí v knize zdůvodněna křesťanstvím - přitom křesťanství je tak široký pojem, až je trochu anonymizující.
Kniha je dobrou a zábavně napsanou odpovědí pro zvídavé a školní historií znuděné lidstvo, které se chce přeci jen dozvědět víc. Nejde o letopočty, ale opravdu o popis běžného života, jak to asi mohlo vypadat v různých historických obdobích, v různých městech či územích, v různých společenských vrstvách a také hlavně "proč" to tak bylo. Geniální.
O hvězdičku méně dávám pouze proto, že mi tam ještě k mé zvědavosti něco málo chybělo.
Skvělá kniha, z ní by mohly učitelky občas dětem v dějepise předčítat, aby si uvědomily, jaké to tenkráte bylo... Asi nejvíce mě zarazilo, jak křesťanství zamávalo s úrovní života. Že v podstatě většina dnešního standardu už byla za starověkého Řecka a Říma...
Kdyby jen zlomek z této knihy zazněl při hodinách dějepisu nebyl by tento předmět tak nudný a obávaný. Někde v těchto recenzích jsem se dozvěděl, že spousta těchto věcí je zapracována i do dalších děl tohoto autora. Tato skutečnost mě tak zaujala, že se určitě k tomuto autorovi ještě určitě rád vrátím. Úžasné zpracování. Doporučuji všem kdo až doposud měli historii spojenou pouze s hromadou nudných dat a letopočtů.
Konečně opravdu zajímavá knížka z historie každodenního života. Navíc velmi čtivá. Jsem ráda, že se mi dostala do ruky a velká škoda, že se o této publikaci vůbec nezmiňuje na školní půdě
středověk erotika starověk prostituce kosmetika lázně stolování, servírování, stolničení hygiena populárně-naučné publikace
2014 | Husitská epopej. I, 1400-1415 - za časů krále Václava IV. |
2019 | Kronika zániku Evropy: 1984–2054 |
2011 | Velký král Přemysl Otakar I. |
2002 | Dýka s hadem |
2019 | Falknovská huť |
Pěkná sbírka historie všedních předmětů a činností. Mile napsáno. Samozřejmě, že si nepamatuji všechno, ale střípky mi zůstaly. Po kapitole o nahotě mi připadá, že tvůrci filmů pěkně klamou. Nedokážu si sice vůbec představit, že sedím ve středověké hospodě, venku je slejvák a dovnitř přijde promočený pár, který u ohně svlékne veškeré své mokré oblečení.
Témata jsou zajímavě vybraná, o některých mě ani nenapadlo přemýšlet (úprava vlasů, čištění zubů).