-

stolování, servírování, stolničení

štítky

38 knih


Obsluhoval jsem anglického krále 2007, Bohumil Hrabal

Od dvacátých do padesátých let prožívá svůj příběh od mládí snaživý a podnikavý muž, který touží po bohatství, po lásce a uznání ve své profesi a poznává život od vybrané společnosti a velkého světa po věznění a osamocen... více


Intimní historie od antiky po baroko 2007, Vlastimil Vondruška

V učebnicích historie a vědeckých dílech najdeme údaje o panovnících, slavných bitvách, hospodářství i umění, ale o základních lidských potřebách se toho dozvíme málo či vůbec nic. Kniha Intimní historie čtenáře seznamuj... více


Nová velká kniha etikety 2008, Ladislav Špaček

Kniha je univerzálním průvodcem různými společenskými událostmi. Seznamuje čtenáře se všemi formami společenského styku, se správným řešením společenských situací, s pravidly jednání jak doma, tak v cizině. Množstvím inf... více




Dům, domov, domácnost, dějiny architektury 2013, Bill Bryson

Inspirací pro napsání knihy byl pro autora jeho vlastní starý dům - bývalá anglikánská fara v Norfolku. Bryson se začal zajímat o funkci jednotlivých částí stavby a pustil se do zkoumání proměn lidských příbytků od nejst... více


Gazdinkám od A do Z 1985, Ružena Murgová

Povídání o výživě, racionálním stravování a rovněž o účelně vedené domácnosti. Přehled potravin a jejich použití při přípravě jídel pro všední i slavnostní dny. více


Obsluhoval jsem anglického krále (5 povídek) 2023, Bohumil Hrabal

Obsahuje: Sklenice grenadýny - Hotel Tichota - Obsluhoval jsem anglického krále - A hlavu jsem už nenašel - Kterak jsem se stal milionářem. Tématem slavné Hrabalovy prózy je životní dráha číšníka Jana Dítěte, později h... více


Slavnostní příležitosti 1984, Martina Jánošovová

Obsahuje malý lexikon společenského chování, etiketu stolování, přípravu rodinných slavností, přípravu dárků atd. 5. vydání více


První republika u stolu 2017, Jaroslav Vašák

První republice bylo vyměřeno jen krátkých dvacet let. Z jejího odkazu však čerpáme dodnes. Její kultura se promítala nejen do uměleckých děl či architektury, ale i do věcí na první pohled přízemnějších: módy, etikety či... více


Francouzská kuchařka 1992, Drahomíra Peukertová

Kuchařka obsahuje zajímavá jídla současného francouzského kulinářského umění včetně zásad stolování. více


Ako zvíťaziť nad kokosovým orechom a nevypichnúť si oko paličkami 2017, Ashley Blom

Niekedy to pri hostine všetko ide ako po masle... až kým nedorazí artičoka. Čo urobíte potom? (Odpoveď: Začnite odspodu cibuľky artičoky a jemne vytiahnite lístok. Chyťte vrchnú časť lístka, spodné dve tretiny namočte do... více


Doudlebsko v kuchyni a u stolu: Lidová strava z jihu Čech 2021, Jan Šimánek

Kniha pojednává o lidové stravě v národopisném regionu Doudlebska, který se rozkládá mezi Českými Budějovicemi, Českým Krumlovem, Kaplicí a Trhovými Sviny. Autor při jejím psaní vycházel z vyprávění pamětníků, odborné li... více


1000 rad a triků v kuchyni 2011, Richard Gabriel

Rady a triky do domácnosti. více


Foodstyling - Současné trendy aranžování pokrmů 2011, kolektiv autorů

Víte, kam dát na talíř maso a kam přílohu? Umíte moderně servírovat jídlo? Kniha nabízí přehled téměř 80 technik krok za krokem, seznam surovin i potřebného vybavení. Najdete zde praktické tipy, jak vybrat nádobí, prostř... více


Kuchařská kniha 1900, neznámý - neuveden

Kuchařská kniha, sbírka vyzkoušených jídelních předpisů. Vydáno péčí spolku Domácnosť Česká škola kuchařská více


S knížaty u stolu 2018, Dalibor Prix

Publikace S knížaty u stolu… je věnována atraktivnímu tématu středověké kulinární kultury dvorského prostředí. Pozornost je přitom zaměřena na všechny její složky: pokrmy a nápoje, gastronomickou přípravu, formy stolován... více


Houby - Výborné recepty z hub 2015, Miloš Kučera

Edice Receptář 2/2015 - obsahuje: -Vynikající recepty na jídla z hub. -jak houby uchovat k pozdějšímu použití, -jak pěstovat houby na substrátech a na dřevě, -vypěstujte si nejúčinnější léčiv... více


Zásady společenského chování 1991, Dagmar Brázdová

Kniha popisující zásady společenského chování. více


Umění stolovat 1981, Andrea Bohmannová

„Rozkoš z dobrého jídla náeží všem věkům, všem stavům, všem zemím a všem dobám, může být průvodkyní ostatních požitků a zůstává naštěstí požitkem i tehdy, když už nás nemůže potěšit nic jiného...” zaznamenal francouzský ... více


Zdobíme stůl 2009, neznámý - neuveden

Slavnostně prostřený stůl vytvoří nejen příjemnou atmosféru, ale umocní také potěšení z času stráveného společně s rodinou či přáteli. Tato inspirativní kniha představuje přes 20 jedinečných, zábavných a okouzlujících de... více


Stolečku, prostři se 1984, Rainer Kroboth

Kuchařka pro děti. Základy stolování a úpravy stolu k snídani, obědu, večeři... návody, jak vlastnoručně vyrobit ozdoby na stůl... návody na jednoduché zdobení ovoce a zeleniny... jednoduché recepty... jak připravit děts... více