stolování, servírování, stolničení
štítky
38 knih
Obsluhoval jsem anglického krále 2007, Bohumil Hrabal
Od dvacátých do padesátých let prožívá svůj příběh od mládí snaživý a podnikavý muž, který touží po bohatství, po lásce a uznání ve své profesi a poznává život od vybrané společnosti a velkého světa po věznění a osamocen... více
Intimní historie od antiky po baroko 2007, Vlastimil Vondruška
V učebnicích historie a vědeckých dílech najdeme údaje o panovnících, slavných bitvách, hospodářství i umění, ale o základních lidských potřebách se toho dozvíme málo či vůbec nic. Kniha Intimní historie čtenáře seznamuj... více
Nová velká kniha etikety 2008, Ladislav Špaček
Kniha je univerzálním průvodcem různými společenskými událostmi. Seznamuje čtenáře se všemi formami společenského styku, se správným řešením společenských situací, s pravidly jednání jak doma, tak v cizině. Množstvím inf... více
Dům, domov, domácnost, dějiny architektury 2013, Bill Bryson
Inspirací pro napsání knihy byl pro autora jeho vlastní starý dům - bývalá anglikánská fara v Norfolku. Bryson se začal zajímat o funkci jednotlivých částí stavby a pustil se do zkoumání proměn lidských příbytků od nejst... více
Gazdinkám od A do Z 1985, Ružena Murgová
Povídání o výživě, racionálním stravování a rovněž o účelně vedené domácnosti. Přehled potravin a jejich použití při přípravě jídel pro všední i slavnostní dny. více
Obsluhoval jsem anglického krále (5 povídek) 2023, Bohumil Hrabal
Obsahuje: Sklenice grenadýny - Hotel Tichota - Obsluhoval jsem anglického krále - A hlavu jsem už nenašel - Kterak jsem se stal milionářem. Tématem slavné Hrabalovy prózy je životní dráha číšníka Jana Dítěte, později h... více
Slavnostní příležitosti 1984, Martina Jánošovová
Obsahuje malý lexikon společenského chování, etiketu stolování, přípravu rodinných slavností, přípravu dárků atd. 5. vydání více
První republika u stolu 2017, Jaroslav Vašák
První republice bylo vyměřeno jen krátkých dvacet let. Z jejího odkazu však čerpáme dodnes. Její kultura se promítala nejen do uměleckých děl či architektury, ale i do věcí na první pohled přízemnějších: módy, etikety či... více
Francouzská kuchařka 1992, Drahomíra Peukertová
Kuchařka obsahuje zajímavá jídla současného francouzského kulinářského umění včetně zásad stolování. více
Ako zvíťaziť nad kokosovým orechom a nevypichnúť si oko paličkami 2017, Ashley Blom
Niekedy to pri hostine všetko ide ako po masle... až kým nedorazí artičoka. Čo urobíte potom? (Odpoveď: Začnite odspodu cibuľky artičoky a jemne vytiahnite lístok. Chyťte vrchnú časť lístka, spodné dve tretiny namočte do... více
Doudlebsko v kuchyni a u stolu: Lidová strava z jihu Čech 2021, Jan Šimánek
Kniha pojednává o lidové stravě v národopisném regionu Doudlebska, který se rozkládá mezi Českými Budějovicemi, Českým Krumlovem, Kaplicí a Trhovými Sviny. Autor při jejím psaní vycházel z vyprávění pamětníků, odborné li... více
1000 rad a triků v kuchyni 2011, Richard Gabriel
Rady a triky do domácnosti. více
Foodstyling - Současné trendy aranžování pokrmů 2011, kolektiv autorů
Víte, kam dát na talíř maso a kam přílohu? Umíte moderně servírovat jídlo? Kniha nabízí přehled téměř 80 technik krok za krokem, seznam surovin i potřebného vybavení. Najdete zde praktické tipy, jak vybrat nádobí, prostř... více
Kuchařská kniha 1900, neznámý - neuveden
Kuchařská kniha, sbírka vyzkoušených jídelních předpisů. Vydáno péčí spolku Domácnosť Česká škola kuchařská více
S knížaty u stolu 2018, Dalibor Prix
Publikace S knížaty u stolu… je věnována atraktivnímu tématu středověké kulinární kultury dvorského prostředí. Pozornost je přitom zaměřena na všechny její složky: pokrmy a nápoje, gastronomickou přípravu, formy stolován... více
Houby - Výborné recepty z hub 2015, Miloš Kučera
Edice Receptář 2/2015 - obsahuje: -Vynikající recepty na jídla z hub. -jak houby uchovat k pozdějšímu použití, -jak pěstovat houby na substrátech a na dřevě, -vypěstujte si nejúčinnější léčiv... více
Zásady společenského chování 1991, Dagmar Brázdová
Kniha popisující zásady společenského chování. více
Umění stolovat 1981, Andrea Bohmannová
„Rozkoš z dobrého jídla náeží všem věkům, všem stavům, všem zemím a všem dobám, může být průvodkyní ostatních požitků a zůstává naštěstí požitkem i tehdy, když už nás nemůže potěšit nic jiného...” zaznamenal francouzský ... více
Zdobíme stůl 2009, neznámý - neuveden
Slavnostně prostřený stůl vytvoří nejen příjemnou atmosféru, ale umocní také potěšení z času stráveného společně s rodinou či přáteli. Tato inspirativní kniha představuje přes 20 jedinečných, zábavných a okouzlujících de... více
Stolečku, prostři se 1984, Rainer Kroboth
Kuchařka pro děti. Základy stolování a úpravy stolu k snídani, obědu, večeři... návody, jak vlastnoručně vyrobit ozdoby na stůl... návody na jednoduché zdobení ovoce a zeleniny... jednoduché recepty... jak připravit děts... více