Nová velká kniha etikety přehled
Ladislav Špaček
Kniha je univerzálním průvodcem různými společenskými událostmi. Seznamuje čtenáře se všemi formami společenského styku, se správným řešením společenských situací, s pravidly jednání jak doma, tak v cizině. Množstvím informací a rad překonává všechny dosud vydané příručky společenského chování. Poskytuje praktické návody, jak se chovat ve společnosti, v kanceláři, na ulici i doma, jak správně stolovat, jak se oblékat, jak se chovat na recepci, na banketu, jak připravit návštěvu ústavního činitele, jak jednat se zahraničními partnery. Vychází ze soudobého pojetí etikety a protokolu. Je nezbytnou pomůckou pro školu, úřad, firmu i rodinu. Druhé, doplněné a rozšířené vydání reaguje na změny, jimiž česká společnost prochází. Je obohaceno o nové trendy v oblékání, o další typy společenských příležitostí, o rozšířený přehled forem stolování. Kniha má oproti prvnímu vydání dvojnásobný rozsah. Doplněné a rozšířené pasáže přivítají manažeři, vedoucí pracovníci úřadů a institucí, diplomaté, učitelé, studenti a rodiče.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nová velká kniha etikety. Přihlašte se a napište ho.
Člověk je tvor společenský, a pravidla společenského chování platí ať chceme nebo ne. Velká kniha etikety přináší zábavnou a čtivou formou srozumitelný a přehledný návod, jak si neudělat ostudu větší, než je nezbytně nutné!
Zajímalo mě, co z etikety vím a nevím. Nebyla jsem nakonec (díkybohu) ani moc překvapená, každopádně knihu považuji za výborný přehled toho základního/klíčového co se společenského chování týče. Je přehledně členěna do kapitol a lze si vyhledat i to základní pro vybrané události (svatba, pohřeb apod.). Troufám si tvrdit, že by neměla chybět v žádném have-read listu, přestože některá pravidla nám mohou přijít už opravdu překonaná. :-)
Kniha Nová velká kniha etikety v seznamech
etiketa stolování, servírování, stolničení oděv, odívání
2012 | Dědečku, vyprávěj - etiketa pro kluky a holčičky od tří let |
2014 | Tereza – Etiketa pro dívky |
2012 | Deset let s Václavem Havlem |
2017 | Etiketa - Moderní etiketa pro každého |
2005 | Velká kniha etikety |
Vytkl bych tomu to, co v podstatě všem ostatním Špačkovým knihám. Kniha je velmi podrobným výčtem formálních pravidel a zvyklostí, které prezentuje až v přepjaté míře, v jaké se běžně zdaleka nedodržují, a jistě z ní bude mít velkou radost váš krejčí, a všichni další dodavatelé knihou doporučovaných nezbytných propriet.
Neřekne vám ale zhola nic o slušném chování. Zůstává zaměřena jen na povrchní formu. Neprozradí vám, jak vycházet s lidmi, jak být skutečným gentleman (či gentlewoman), který si dává pozor, aby se ostatní kvůli němu necítili špatně. V tomto směru jsou mi mnohem bližší díla jiných autorů, jako např. Karla Gutha Jarkovského, který sice dává ve svých dílech místy průchod svým politickým názorům, s kterými nemusí každý souhlasit, ale uvědomuje si, že u slušného chování nejde o to, navléknout někoho do formálního obleku a nechat pronášet prázdné fráze, ale že podstatou je vzájemná vstřícná interakce lidí. Že nejde o to, ukazovat peníze a vytahovat se, ale o to, chovat se k jiným ohleduplně a správně, ale přitom se nenechat jakkoliv zneužívat.