Dům, domov, domácnost, dějiny architektury přehled

Dům, domov, domácnost, dějiny architektury
https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/181157/bmid_dum-6585409a6da16.jpg 5 45 45

Inspirací pro napsání knihy byl pro autora jeho vlastní starý dům - bývalá anglikánská fara v Norfolku. Bryson se začal zajímat o funkci jednotlivých částí stavby a pustil se do zkoumání proměn lidských příbytků od nejstarších dob do novověku. Knížka poslouží jako poutavý průvodce po domech různých epoch, ale zároveň se v ní shromáždilo neuvěřitelné množství informací o provozu domácností v minulosti, o tom, jak lidé domy stavěli, jak se v nich bavili, jak stolovali, konzervovali potraviny, bojovali s nemocemi či jak se věnovali hygieně. Velký prostor je věnován historii vynálezů, které lidem bydlení a každodenní život zpříjemnily (způsob vytápění, osvětlení místností, chlazení potravin apod.). Knížka, při jejímž psaní autor využil mimo jiné dobovou literaturu a deníky a která popisuje především anglické a americké reálie, nabízí neuvěřitelně pestrý obraz každodenního života v minulých staletích.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Pragma

At Home, 2011

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dům, domov, domácnost, dějiny architektury. Přihlašte se a napište ho.

mgeisselreiter
26.12.2023 5 z 5

Bill Bryson jako vždy přináší zábavné i poučné čtení prokládané mnoha zajímanostmi, drby a perlami. Kniha se čte výborně a rozhodně nejde (jen) o to, co slibuje podtitul "Domov, Domácnost, Dějiny architektury", ale dozvídáme se mnoho zajímavého o lidských dějinách obecně. Míň než plných 5 hvězd prostě dát nejde. 26. 12. 2023.

Lucienka220
30.04.2023 4 z 5

Pěkně napsáno, čtivě a zajímavě. Paul Bryson obývá starou faru, kterou nás provází. Vypráví o jednotlivých místnostech, jejich historii, vybavení, zařízení i lidech, kteří v nich pracovali.
Seznámí nás s historií architektury, životem chudiny, služebnictva, jídlem, dětstvím...
Bohužel knihu jsem četla velmi dlouho, takže některé historky ze začátku zapomínala, trochu jsem se topila v přemíře informací.
A také mě mrzelo, že v knize je málo obrázku,které dokreslují text. Ještě, že máme internet, kde jsem si mohla vše vyhledat.

cirruska
19.11.2021 4 z 5

Lehce napsáno a příjemnou formou podána spousta zajímavostí. Taková všehochuť nejen z domova napříč staletími. Bezesporu poutavé, jen občas mi přišlo že informace sklouzávaly do formy pikantních klepů.

Kniha Dům, domov, domácnost, dějiny architektury v seznamech