Zápisky z malého ostrova přehled
Bill Bryson
Povinná četba pro všechny anglofily! Kniha, která inspirovala Stephena Clarka k vytvoření úspěšné série Merde; kniha, v níž její autor Bill Bryson ukazuje, proč Británie celá staletí fascinuje zbytek světa; kniha, z níž se konečně dozvíte všechno, co jste kdy chtěli vědět o Angličanech, ale báli jste se na to zeptat. Bill Bryson tu poutavě líčí své putování napříč Británií, od Doveru po Loch Ness - a činí tak s příslovečným anglickým humorem, jako by ani nebyl Američan...... celý text
Literatura naučná Cestopisy a místopisy
Vydáno: 2010 , PlusOriginální název:
Notes from a Small Island, 1995
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zápisky z malého ostrova. Přihlašte se a napište ho.
Pěkné povídání o Anglii, Walesu a Skotsku na základě šestitýdenního putování od Land's End až po John o'Groats, především vlakem a hojně pěšky. Autor v 90. letech zkoumal místa, která znal z let 70. (a jasně viděl změny), i místa nově objevovaná - cíleně či náhodou. Brysonův nadhled (sám sebe zove "buran z Iowy") a lehký čtivý styl mám ráda, i když tady mi v příliš mnoha případech připadal skutečně arogantní, jak se do lidiček na cestě obouval, nebo jak něco následně aspoň v knize nezapomněl zkritizovat.
Kniha mne bavila tím, že jsem si mohla porovnat vlastní dojmy s autorovými (s chutí jsem se ve vzpomínkách vrátila do velkolepých měst Londýna, Oxfordu, Cambridge či Edinburghu), nebo s překvapením číst o místech nenavštívených, jako třeba pobřeží s oblíbenými letovisky.
Není to žádný kompletní a komplexní průvodce, a navíc není úzkostlivě "korektní", ale čiší z něj láska autora k Malému Ostrovu Velké Británie, a jeho postřehy, nápady, názory a fakta rozhodně mohou obohatit.
K téhle knize napsal před pár lety aktualizovanou verzi Nová cesta po malém ostrově - Znovuobjevení Velké Británie, a dle mého za nějakých 10-15 let bude muset napsat další, post-brexitovou, něco jako Malý Ostrov daleko od Velké Evropy...
(Kniha mne navnadila, abych si - nejen pro sledování změn v Británii v čase - opět přečetla "naše" Anglické listy.)
Kniha Zápisky z malého ostrova v seznamech
Anglie Velká Británie cestopisy
2003 | Stručná historie téměř všeho |
2002 | Appalačská stezka |
2013 | Dům, domov, domácnost, dějiny architektury |
2003 | Hlavou dolů - Země sluncem vyprahlá |
2010 | Zápisky z malého ostrova |
Bryson může psát o čemkoliv, mám rád jeho styl a humor, při četbě se prostě bavím. V této knize jsem se navíc dozvěděl i něco o "malém ostrově". 75-80%, 18. 6. 2024.