Doktore, ne tak zhurta!
Patrick Taylor
Irish Country série
Svérázný doktor Fingal O´Reilly ze severoirského městečka Ballybucklebo je čtenářům laskavě humorné doktorské série dobře znám. Svým pacientům – mezi nimiž se najdou opravdu svérázné figurky – umí pořádně vyčinit, ale pod hrubší slupkou ukrývá zlaté srdce. Jaká byla jeho studentská léta? Život studenta medicíny, to dlouhé období zábav a studentských vylomenin čtyř kamarádů, tu a tam přerušené panikou, míří k závěrečným zkouškám. Fingalovi se podařilo vycepovat věčného studenta Boba, ovšem jemu samotnému ubírají čas nádherné chvíle s půvabnou sestřičkou Kitty O’Hallorhanovou, takže mu teď hrozí, že nepostoupí do dalšího ročníku… A jak si poradí s patolízalským šprtem Fitzpatrickem, který se mazaně vtírá do přízně profesorů - tohle přece Fingal a jeho kamarádi nenechají bez trestu! Přichází první operace, radost z prvního vyléčeného pacienta, ale také první setkání se smrtí. Bude z Fingala dobrý doktor? Učitelé ho varují a hlásají profesní odstup od pacienta, avšak mladý adept ví, že medicína není jenom odbornost, že je to poslání.... celý text
Literatura světová Humor
Vydáno: 2012 , Leda , RozmluvyOriginální název:
A Dublin Student Doctor, 2010
Další milé čtení, tentokrát o studentských létech doktora Fingala a jeho spolužáků i sestřičky Kitty. Jsem ráda, že autor si takhle odskočil do minulosti a jsem zvědavá, zda v tom bude ještě pokračovat. Knihy z této série jsou moc hezké pohlazení po duši a vždy si u nich odpočinu.
Special, kdy v pritomnosti Fingal vzpomina na sve mladi, konkretne jak zacal studovat medicinu. Dozvidame se, jak mu to slo a jak probihal vztah s Kity. Myslim, ze to je fajn doplneni k serii, ale uz se zase tesim na pokracovani pribehu s Barrym :).
Další krásný díl, přečteno asi za 4 dny. Tento díl se mi zatím líbil asi nejvíce. Opravdu moc milé pohlazení po duši, hlavně v této době, kdy řešíme např. covid 19, očkovat se, neočkovat se. Další díly si rozhodně také přečtu.
Tuhle sérii mám ráda a prokládám jí ostatní čtení. Zvlášť po těžším tématu se vždy hodí skok do Ballybucklebo. Pivo nepiju, ale u Ucourané kačeny bych udělala výjimku, ba :-) Bylo fajn vrátit se v tomto díle do studentských let Fingala a jeho přátel. Miluju hlášky postaviček z těchto knih...
Jak už je zde napsáno, toto je druhá kniha, která se neodehrává v Ballybucklebo. Jde o vzpomínku na studia staršího z doktorů Fingala. I když je kniha místy o smutných a vážných věcech, díky autorově stylu, jsem ji četl s lehkým úsměvem a klidem. Jen se příště těším na díl, kde budou opět oba doktoři. Opět moc hezká obálka. Doporučuji.
Velmi uspokojivé.
To se tak krásně čte! Jedna z nejkrásnějších knižních sérií, pohodová, mile humorná i poučná. Zajímavé bylo poznávat jak probíhala studia medicíny v době těsně před penicilinem.
Jako vždy pohodové a oddechové čtení. Tentokrát o mládí Fingala jako studenta medicíny. Jedna z nejlepších knižních sérií.
Krásné a oddechové čtení. Svérázné postavy a úžasný Fingal. Vždy si u těchto knih krásné odpočinu.
Moc krásné vyprávění o doktorovi a podivných pacientech,moc jsem se bavila. Přečetla jsem další a ne zdaleka všechny. Žila jsem s postavami, přemýšlela o nich. Uvažuji, že si je pro zábavu přečtu znovu jako útěchu při náročné léčbě. Už se těším.
Moc pěkné. Povídání a vzpomínky Fingala O'Reillyho nás tentokrát zavedou do jeho mládí a času studií. Poznávám "doktora" víc a víc a ač je to knižní postava, cítím k němu sympatie jako ke skutečné postavě reálného života. :-)
Relax, relax, relax. Jsem ráda, že jsem si mohla přečíst postupně celou sérii, děj mi často vyvolával lehký úsměv ve tváři a taky klid na duši a to mám ráda.
5. díl série o doktorech v Ballybucklebo, tentokráte o tom, jak v meziválečném období studoval doktor Fingal O´Reilly. Tahle série mě fakt baví, přemýšlím, že se hned vrhnu na další díl, ale musím si je šetřit, je jich "jen" 13.
Muj oblibeny autor,lehce se cte,obcas se zasmejete. Dokonaly relax,proste super. Nezklamal me nikdy
Můj první "doktor" a již se těším na dalšího. Skvělá vyváženost vtipu a dramatu. Tak akorát odborných termínů, výborný popis reálií a správný spisovatelský cit.
Kniha je tentokrát o vzpomínání doktora Fingala O´Reillyho na svá studenstká léta a studenstkou lásku Kitty. Kniha i když je zasazena do jiné doby a místa mi připomněla má studenstká léta a částečně i vztahy smým otcem. Takže příběh je aktuální i dnes.
Moje první ze série. Rozhodně jsem neměl od slz mokré trencle, ale je to lehce humorné a pohodové čtení. Určitě dám ještě několik dílů. Doporučuji!
2009 | Doktore, fofrem, jde o život! |
2010 | Doktore, teď to chce klid! |
2010 | Doktore, šťastný a veselý! |
2012 | Doktore, bacha na ženský! |
2011 | Doktore, to byste se divil! |
Když jsem si přečetl, že jde o další odbočkový díl, vyvrátil jsem oči tak, až málem zalezly horem do lebky a byl jsem téměř přesvědčený, že jej přeskočím. Ale jako notorický dočítač jsem věděl, že by mi v hlavě vrtal červíček, že jsem něco vynechal. A ve finále jsem rád, že jsem se do čtení dal. Bylo to to klasické irské dobrodružství, které ale díky změně prostředí působilo svěže a neopotřebovaně. Mám ale dvě velké výtky: Taylor o svých knihách očividně nepřemýšlí předem, protože když Fingal poprvé potkal Kitty v jednom z předchozích dílů, tak určitě nebyl celý zlomený, že narazil na svoji první a osudovou lásku, jak je jejich vztah vykreslen tady. A druhým pokáráním je překlad, očividně jej dělal nějaký začátečník. Chips nejsou lupínky, jelly není želé a tak dále. Hodně mě to vytrhávalo z atmosféry.