Iron Man: Moje jízda s Black Sabbath – nebem i peklem
Tony Iommi
Iron Man zachycuje příběh průkopnického kytaristy Tonyho Iommiho a legendární kapely Black Sabbath, kterou časopis Rolling Stone překřtil na „Beatles heavy metalu". Tento příběh zachycuje jeho humor, inteligenci a vřelost. Tony Iommi mluví upřímně a o svém drsném dětství, nehodě, která mu málem ukončila kariéru, neúspěšných manželstvích, osobních tragédiích, bitvách se závislostí, kamarádech z kapely, slavných přátelích, nově nalezené dceři a dalších věcech. Všechno, co souvisí s hard rockem, se zažili Black Sabbath jako první: drogy, zhýralost, pití, žaláře, bolest, hořící bubeník, odchody a návraty zpěváků, peníze, šílenství, metal.... celý text
Literatura světová Biografie a memoáry Hudba a zpěv
Vydáno: 2021 , Volvox GlobatorOriginální název:
Iron Man: My Journey through Heaven and Hell with Black Sabbath, 2011
Prostě srdcovka :-)
Překlad Víta Malinovského byl skvělý, živý, poutavý.
Jen těch hrubek, překlepů a asi jednou bych si tipla, že i chyba v letopočtu...
Škoda.
Fajn čtení, ale místy je těch "veselých historek" poněkud příliš. Kdybych měl vzít v potaz svérázný překlad a odfláknutou redakční práci, šel bych na 2*.
Výborná kniha o nejvetci legendě rockové historie BLack Sabbath od kytaristy Tomi Ilommi jediný člen který kapelu nikdy neopustil velmi dobře doplňuje knihu ozzyho doporučuji všem příznivcům dobře rockové hudby a pro fanousky black sabbath je povinnost nejen přečíst ale i vlastnit
Co se týká obsahu je Tonyho autobiografie výborná, ale štval mě trochu svérázný překlad Víta Malinovského.
Když jsem před vánoci zjistil, že nakladatelství Volvox Globator vydává, prostřednictvím své edice Evokace, autobiografické vzpomínky zakládajícího člena Black Sabbath, geniálního riffostrůjce a zásadní persony rockové kytary, Tonyho Iommiho, povyskočil jsem radostí, vydal šťastné zaúpění a vyslal prosebný, psí pohled k manželce. Stalo se, pod stromečkem jsem nalezl ještě teplé vydání této knihy.
Iommiho vzpomínky jsou psány svižně, vtipně a živě. Jednotlivé kapitoly jsou velmi krátké a spíše než souvislé literární vyprávění, připomínají vzpomínkové črty z Tonyho života. Dětství a dospívání v tehdejším průmyslovém Birminghamu, kde se Tony Iommi narodil rodičům s italskými kořeny, rozhodně nepřipomínalo procházku rajskou zahradou a poměry v rodině, ve škole, na ulici, nebo v příležitostných zaměstnáních už vůbec ne. Myslím, že spásný nápad věnovat se muzice, vytáhl Tonyho z mnohem větších průserů a těžkostí, než které ho potkaly při jeho hudební činnosti (a že jich bylo).
Vyprávění končí v roce 2012, v období jeho vážných zdravotních potíží a je velmi chvályhodné, že tuto knihu vzpomínek doplňuje český doslov, který zahrnuje i události po tomto datu, až do letošního roku (a že šlo o události, pro Black Sabbath, velmi významné - znovuspojení, nové album "13", poslední studiové nahrávky i důstojné rozlučkové turné).
Letos jsem oslavil 50 let mého obcování s hudbou skupiny Black Sabbath a je symbolické, že i po půlstoletí dokáže úvodní riff titulní skladby, debutového alba Black Sabbath, spolehlivě zježit mou srst a vykouzlit příjemnou námrazu v zátylku.
Byla to doslova jízda nahoru a dolů (nebo jízda nebem i peklem, jak příhodně zní podtitul této autobiografie) a i když vlastním již 4 české knihy s tématikou Black Sabbath, jsem velmi rád i za tuto novou, která mnohé události doplňuje, dovysvětluje a objasňuje pohledem toho nejpovolanějšího.
Trochu zamrzí několik tiskových chyb, které se dají objevit. Na druhou stranu potěší obrazová dokumentace z rodinného a hudebního archivu pana Iommiho i závěrečná kompletní diskografie.
Pro Sabbathology nutnost, pro ostatní příjemné počtení.
Po přečtení biografie od Ozzyho prostě nejde si nepřečíst životopis o otci heavy metalového zvuku.
Jsem naprosto spokojen. Jediné, co můžu knize vytknout je styl psaní (překladu). Dlouho mi trvalo si na to zvyknout a začíst se.