… ismy - Jak chápat film
Ronald Bergan
Text, který poutavou formou představuje slavné filmy a režiséry, je roztříděný do význačných "ismů", jež udávaly směry vývoje filmové tvorby. Publikace pokrývá celou historii kinematografie, od klasických děl němé éry přes zlatý věk Hollywoodu a francouzskou novou vlnu až po současný rozmach asijského minimalismu.
Literatura naučná Umění
Vydáno: 2011 , Slovart (ČR)Originální název:
Film Isms...: Understanding Cinema, 2011
Když se v knize s nafoukaným názvem Jak chápat film dočtu, že Clinta Eastwooda vynesly na výsluní tzv. spaghetti westerny Sama Peckinpaha, znamená to, že držím v ruce blbou knihu.
Asi je to dobré na začátek, je to hezké a přehledné, ale připomíná mi to knihy tipu Matematika do kapsy apod.
Fajn čtení, které mnohým rozšíří obzory. Pro znalce je to ve spoustě věcích velké opáčko. Za mě osobně byly některé věci popsány až moc jednoduše, dal bych více příkladu a mnohdy mě vadilo vynechání důležitější filmů, než co jsou zmíněné.
Docela dobrá příručka, když během dlouhých zimních večerů brouzdáte po ulozto a zvažujete, že byste koukli na nějakou klasiku. Mínusem je poměrně hluboký zářez do minulosti a obávám se, že pro běžného filmového konzumenta nebude černobílý snímek z třicátých let ideální volbou.
Môžem len citovať komentár Raphaela, kniha písaná jednoduchým spôsobom, ktorá nejde príliš do hĺbky a pokrýva len základy.
Nesouhlasím s Verrrunkou, tahle knížka mi přišla spíš o laiky, kteří si chtějí udělat ve filmu trochu přehled. Pro lidi znalejší to možná jen představí nějaké nové filmy, které si potom pustí
Moc mi tahle kniha nesedla, čekala jsem trochu jiné rozvržení a náplň. Spíš pro 100% fandy odborníky, né pro mě jako laika, který má rád i mainstream.
dějiny filmu film kinematografie
Skvělé pro studenty filmu.