Já jsem smrt
Chris Carter
Robert Hunter série
Roberta Huntera a jeho parťáka Carlose Garciu čeká vyšetřování případu dvacetileté ženy, jejíž mrtvola se našla na trávníku poblíž losangeleského letiště. Oba detektivy z útvaru ultranásilných zločinů přivolali na místo činu nejen proto, že oběť byla před smrtí krutě mučena. Pachatel ji také naaranžoval do pozice připomínající hvězdu a to napovídá, že může jít o sériového vraha. Tušení, že jde o zločince, který bude s policisty hrát morbidní hru, se změní v jistotu, když patoložka objeví při ohledání těla vzkaz napsaný krví: JÁ JSEM SMRT.Na druhou mrtvolu vrah upozorní hned následující den, jenže tentokrát zabíjel úplně jiným způsobem. Proč tak spěchá a proč mění modus operandi? Další oběti pachatel oznamuje v dopisech losangeleskému starostovi, detektivům speciální sekce vražd i Robertu Hunterovi osobně. Ve všech je vyzývá: najděte mě, poznejte, kdo jsem, řešení je ve jméně. Ale jaké jméno má na mysli?... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2018 , BB artOriginální název:
I Am Death, 2015
![MatoPalkes MatoPalkes](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Po Zlobe sa vraciame do starých koľají a opäť si môžem užiť aj detektíva Garciu. Príbeh klasicky veľmi násilný, niektoré pasáže fakt drsné. Ale Carter drží svoju skutočne vysokú kvalitu. Koniec potešil.
![LilianaFalcon LilianaFalcon](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Musím se přiznat, že tu brutalitu při vraždění vesměs překskauju. Asi jako většinu erotických scén v historických romancích :-D
Baví mě Hunter, baví mě to napětí, bavilo mě, jak to bylo zamotané, a i celá pointa příběhu byla skvělá.
![Ráčkajda Ráčkajda](https://www.databazeknih.cz/img/users/79_/79404/m_79404-iYd.jpg?v=1487228852)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Mezi Cartrovinami je třeba si dávat pauzu:-). Po delší době jsem si přečetla další kousek a opět jsem byla nadšená a uchvácená. Přes zvrácenost a brutalitu je kniha jako vždy neskutečně čtivá. Po nějaké oddychovce se vrhnu do dalšího dílu.
![Kekik Kekik](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/132698/m_kekik-vi4.jpg?v=1540829191)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Chris Carter překonává sám sebe.
Vážně to opět dokázal. Znovu popsal brutální vraždění, až z toho mrazí. Oběti vůbec nešetřil. Kam na ty vraždy "chodí"?
Po Zlobě, která je pro mě zatím nejlepší knihou, jakou napsal, se autor vrátil k osvědčené šabloně psaní. Což samozřejmě není na škodu. Proč měnit něco, co funguje?
Příběh je promyšlený do detailu, což také není novinkou. Ať napíšu cokoliv k jeho knihám, tak to vlastně také nebude novinkou.
Takže já jen dodávám: Těším se na další díl. Ano, ano, to též není nic nového, já vím.
![Šárka5875 Šárka5875](https://www.databazeknih.cz/img/users/22_/22026/m_sarka5875-xgQ.jpg?v=1668019082)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Knihu jsem četla docela dlouho, protože ta knížka je tak brutální, že jsem musela odkládat. Jako na Cartera jsem zvyklá, ale tohle jsem vůbec nedávala a i jsem si říkala, že touto knihou se sérií končím. Jako co to bylo? Detailní popisy neskutečně sadistických vražd, mučení, za mě tahle ohromná brutalita zastínila v knize úplně všechno, bylo mi z toho zle psychicky i fyzicky. A i z toho důvodu, že jednou z postav, byť tak nějak spíš vedlejší, bylo jedenáctileté dítě.
Rozuzlení mě hodně překvapilo, podezření na vraha jsem neměla, vlastně jsem ani neměla sílu přemýšlet, kdo a proč, tolik jsem byla zabředlá v tom hnusu. A docela mě překvapuje, že někdo pachatele dokázal odhalit. Já tam žádná vodítka nepostřehla.
Díky závěru jsem se rozhodla, že v sérii pokračovat budu, i když už mi Carterova tvorba připadá trošku šablonovitá a Hunter takový nadpozemský hrdina. Nicméně mám Huntera i Garciu ráda, náměty, zápletky, zvraty a rozuzlení bývají skvělé, ale v tomto dílu to pro mě všechno zazdila ta brutalita, jako by autor za každou cenu potřeboval čtenáře vykoupat v hektolitrech krve. Mně nevadí mrtvoly, ani ta krev, ale mučení lidí zaživa.
Chtěla jsem dát 3*, ale závěr mě přesvědčil na 4*. Masakr...
![Pavlina50 Pavlina50](https://www.databazeknih.cz/img/users/32_/322630/m_pavlina50-sGL.jpg?v=1609953339)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Já prostě miluju to Hunterovo často se opakující zdůvodnění jeho všeznalostí: „Hodně čtu“.
Po z mého pohledu nepříliš vydařené knize Před pádem jsem potřebovala nějakou tutovku. Volba padla na další „carterovku“, což je moje jistota a ani tentokrát mě nezklamala. Opět brilantně vystavěná zápletka se závěrečnou pointou, která má logiku. Způsob Carterova psaní mě dostává přímo do dění, líčení scén je tak sugestivní a naturalistické, že si připadám, jako bych koukala přímo na film odehrávající se přede mnou.
Čím dál víc mě ale nahlodávají myšlenky – odkud ten Carter bere inspiraci na takové zvrácenosti a zvěrstva? Je to ještě vůbec na hranici normálnosti?
U této knihy to ale bylo poprvé, co mě Carter neobalamutil – na hlavní zápletku a vraha jsem tentokrát totiž přišla vlastní dedukcí docela brzy. Nicméně to nic nezměnilo na tom, že jsem knihu opět přečetla jedním dechem až do konce.
![Andynka Andynka](https://www.databazeknih.cz/img/users/81_/8123/andynka-GaO.jpg?v=1540887182)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Další naprosto skvělý díl ze série Roberta Huntera.
Bylo zde hodně prostoru i pro ostatní postavy. A nejvíc se mi líbilo, jak je příběh zamotaně napsaný. Že vám na konci dá všechno naprostý smysl.
Příběh se střídá z pohledu detektiva Huntera a vraha.
Prostě celé to zpracování je skvělé... Každým dalším dílem se jen utvrzuji , že Chris Carter je opravdu skvělý spisovatel.
![Kate72 Kate72](https://www.databazeknih.cz/img/users/25_/251551/m_kate72-ZRm.jpg?v=1540495345)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Carter patří mezi moje oblíbené autory. Vždycky se jedná o dost brutální případy se solidní zápletkou. Tentokrát mi tam ta napínavá zápletka a to napětí trochu chybělo. Zůstala tam jenom ta brutalita, jako kdyby se autor upnul, jenom na to. A ke konci jsem trochu i tušila, kdo by mohl být vrahem, ale jinak knížka splnila mé očekávání.
![Ronnieve Ronnieve](https://www.databazeknih.cz/img/users/32_/320826/m_ronnieve-65434d9652e94.jpg?v=1698909591)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Opět neskutečné. Je vidět, že Garciovi pauza dost prospěla. Přišel mi v tomto díle mnohem lepší.
No co říct, jako vždy když si myslíte, že víte jméno vraha tak je nakonec vše úplně jinak a zápletka? Masakr. Nevím co víc napsat. Úžasné jako vždy.
![skrytourka skrytourka](https://www.databazeknih.cz/img/users/34_/340677/m_skrytourka-lV1.jpg?v=1609255542)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Naprostá bomba.Knizku jsem přečetla za jeden den.Pribeh absolutně vtáhl do děje během prvních pár stránek. Myslím že to není úplně knížka pro slabší povahy,protože chvílemi je dost drsná a myslím že i nechutná...Styl psaní autora se mi moc líbí a jsem si jistá že mě čeká celá série.Konec byl absolutně nečekaný, celá knížka napínavý, no prostě za mě top od začátku do konce .
![VerczaV VerczaV](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Opět skvělá kniha. Nebyla místa kde bych se nudila. Vraha mi bylo líto. Nechápu, kde na to ti spisovatelé berou inspiraci. Fakt brutální.
![GeRaltzRiVie01 GeRaltzRiVie01](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
V tomto dílo dostal Garcia víc prostoru (zdá se, že dovolená mu prospěla a trochu "zmoudřel"), ale jeho profilování vraha a charakterizování míst činu ač je správné, zní směsně. Pro mě už bude mít navždy nálepku zabedněného parťáka, který zůstává u sboru jen, aby měli zastoupení menšiny.
Jinak nastavený standart - čtivé a napínavé až do konce a přestože se formát dění pořád opakuje - mě to nevadí.
![Arsi007 Arsi007](https://www.databazeknih.cz/img/users/60_/60717/m_60717-6Ve.jpg?v=1459854940)
Od první třetiny jsem si byla jistá, že vím, kdo je vrah. Óoo jak jsem se mýlila. Zatím mě žádný díl nepřekvapil tak jako tenhle. Závěrečný obrat byl velmi nečekaný a srdce se mi rozbušilo takovým tempem až mi málem vyskočilo z hrudi.
Jak už je ale u Cartera zvykem, přímé řeči byly opět prkenné. Čím dál víc si však říkám, že to zčásti musí být překladem a že v aj to zní lépe, protože při každém rozhovoru jde kvalita psaní rapidně dolů. Vzhledem ke zbytku jsem ale více než ochotna toto pominout.
IG: @hanybooks
![ydnac ydnac](https://www.databazeknih.cz/img/users/19_/196072/m_ydnac.jpg?v=1724403123)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Brutální a drsné jako vždy a pan Carter je MISTR NAPĚTÍ :-) Pokaždé musím číst rychleji a rychleji, protože se nemůžu dočkat co bude na další straně :-) Jak vezmu jeho knihu do ruky, nepustim dokud nepřečtu :-)
![Ivka2 Ivka2](https://www.databazeknih.cz/img/users/11_/113719/m_ivka2-h2s.jpg?v=1567066955)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Tak takovou dávku brutality jsem vážně nečekala! Rozuzlení jsem četla se zatajeným dechem. Doporučuji!
![misowi84 misowi84](https://www.databazeknih.cz/img/users/87_/87234/m_misowi84-Kqu.jpg?v=1694693933)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Když zrovna nevím co, tak šáhnu po Carterovi. Výsledek spokojenosti je zaručený.
U čtení se ale říkám, kdo je větší magor. Jestli spisovatel, nebo já :-D
Brutalita je fakt šílená..
Asi přesedlám na nějakou guilty pleasure romantiku :-D
2013 | ![]() |
2016 | ![]() |
2015 | ![]() |
2013 | ![]() |
2016 | ![]() |
Uf, dočetla jsem. Ale tohle byla síla. Několikrát jsem chtěla knihu odložit. Tolik brutality a násilí, to už na mě bylo moc. Opět jsem některé pasáže přeběhla rychlostí blesku, neměla jsem na ně. Kde se to v autorovi bere? Opravdu by mě to zajímalo. Celou dobu jsem si říkala, že tímto dílem s panem Carterem končím, dokonce jsem poprvé uvažovala o tom, že knihu nedočtu, ale možná mu ještě dám šanci. Někdy v budoucnu.
Za zmíněnou brutalitu musím nějakou hvězdičku ubrat, jinak ale zápletka opět skvělá a Robertovi s Carlem stále fandím.
(22. 2. 21 - 7 080 - 19)