Já jsem... Zdeněk Nejedlý

Já jsem... Zdeněk Nejedlý
https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/397403/bmid_ja-jsem-zdenek-nejedly-y8u-397403.jpg 5 1 1

Podtitul: Příběh tragédie jednoho moderního intelektuála Kniha vyšla u příležitosti stejnojmenné výstavy konané od 10. listopadu 2018 do 10. února 2019 v Městské galerii Litomyšl. Obsahuje plné verze výstavních textů sepsaných Martinem Boštíkem (Regionální muzeum v Litomyšli), Hanou Kábovou (Masarykův ústav a Archiv AV ČR, v. v. i.) a Jiřím Křesťanem (Národní archiv), které provádějí čtenáře peripetiemi Nejedlého života. Jejich převod do ich formy, jenž přináší značné oživení příběhu a umožňuje blíže proniknout ke čtenářům, provedla Marcela Boštíková. V objektivizované podobě pak následují přílohy Zdeněk Nejedlý a výtvarné umění (Václav Nájemník), Druhý život Zdeňka Nejedlého v Litomyšli (Martin Boštík), Zdeněk Nejedlý v dobových souvislostech se zvláštním zaměřením na Litomyšl (Martin Boštík, Jiří Křesťan), Zdeněk Nejedlý a Litomyšl v letech 1963–2018 (Martin Boštík). Tyto texty ve své většině ukazují hloubku Nejedlého vazeb k rodnému městu a odkrývají problematiku jeho „druhého života v Litomyšli“ který je od roku 1978 úzce spojen s jeho sochou postavenou před jednou z místních základních škol.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: , Městská galerie (Litomyšl)
Originální název:

Já jsem... Zdeněk Nejedlý , 2018


více info...

Přidat komentář

TipsyChipsy
16.12.2018 5 z 5

Zdeněk Nejedlý, elitní intelektuál, se v závěru života dostal do situace, kdy by se mohl zachovat jinak, aby byl dnes jednoznačně ctěn a oslavován. Díky jeho "selhání" bude jeho osobnost stále inspirací ke studiu a bádání a hledání vlastního názoru na jeho osobu. Vlastně si na něm může každý člověk testovat sám sebe, je snadné někoho jednoznačně zavrhnout, ale co když to nejde?
"Nejedlý stejně jako my náležel k lidskému pokolení ve všem dobrém i zlém, co ztělesňoval. Bylo by proto krutým omylem, kdybychom si do něho promítal vlastní stíny a cítili se uspokojení, že se nám podařilo lokalizovat zlo, které je na druhé straně než my sami."