Já si tě najdu
Phyllis Dorothy James
Philippa byla adoptována v devíti letech, ale její předchozí život vymazala ztráta paměti. Teď je jí osmnáct a chce se dozvědět, kdo jsou její skuteční rodiče. Neví o nich nic, zjevují se jí jen idylické útržky obrázků šlechtického sídla, v němž zřejmě prožila rané dětství. Nedbá varování svých adoptivních rodičů a za každou cenu chce znát pravdu. Čeká ji ovšem šokující objev...... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2018 , MottoOriginální název:
Innocent Blood, 1980
Příběh, hodně psychologický se zajímavými životními osudy jednotlivých postav. Nutí k zamyšlení. I když nepatří ke klasickým detektivkám, kterými je autorka známá, tak se mi kniha líbila.
Nedočítaná kniha. Nesedí mi komplikovaný a moc kvetnatý štýl vyjadrovania sa autorky, možno to bolo aj prekladom, ktorý ponúkal niekedy podivné kompozičné spojenia.
Knihy s inspektorem Dalglieshem. od P.D. Jamesové leží v mé čtenářské minulosti. Asi se k nim nebudu vracet. Ovšem "Já si tě najdu" má své místo v mojí knihovně a určitě si ji ještě přečtu. Objevila jsem ji náhodně v antikvariátu a nelituji. Je to podle mě opravdu dobrá a hluboká psychologická kniha s námětem, který velmi překvapil. Kniha klade otázku, jak velký význam má pro člověka skutečné pokrevní příbuzenství a také se ptá, co všechno, jak strašné zločiny, dokážeme svým nejbližším a milovaným odpustit a které už ne.
Opravdu úžasná kniha, díky ní jsem objevila Jamesovou. Někomu může připadat děj moc rozvleklý, já se přiznám že si ho užívam...
Trošku nezvyk. Trvalo mi poněkud déle, než se mi podařilo začíst. Není to klasická detektivka, i když by se tento titul dal zařadit mezi krimi literaturu. I když nedávám plný počet hvězdiček, musím přiznat, že P. D. James byla geniální spisovatelka.
Poučenie: nečakajte detektívku a Dalgliesha. Poučenie druhé: Nepátrajte po minulosti, nepátrajte po biologických rodičoch, nie sú to šľachtici, ale plebs, žijúci v chatrči. Viď Pošta pre teba. Brilantné, napínavé, skvelé.
Ta obálka je děsná. Kdybych knihu už neznala a kdybych neměla jisto ohledně autorky, dokázala by mě spolehlivě odradit.
Očekával jsem detektivku s Adamem Dalglieshem nebo možná podle obálky thriller, avšak nakonec mne dostal hluboký psychologický román, který si v ničem nezadá s nejlepšími díly tohoto druhu literatury. Zejména postava Phillipy je ohromujícím způsobem rozebrána do každého hnutí její chladné, pragmatické mysli, až autorku podezírám z téhož způsobu myšlení. Ani ostatní charaktery však nejsou plytké a tak se spíše přikláním k její genialitě. Myšlenkově asi nemůže být tento román příliš optimistický, i s velkými city nakonec zatočí všednodenní šeď.
Souhlas s hodnocením Vojslavy. Necítila jsem to správné "detektivní napětí", ale líbilo se mi psychologické zpracování osobností hlavních postav...
Asi jsem čekala detektivku a Dalglieshe, takže mě knížka spíš překvapila. I když byla dost jiná, byla zajímavá.
Spíše psychologie než detektivka, ale ten zajímavě vykonstruovaný závěr mne mile překvapil. Mezi mé nejoblíběnější Jamesové to nezařazuji, ale ke čtení doporučím.
vraždy pedofilie adopce psychologické romány pomsta odpuštění, odpouštění psychologické thrillery intelektuálové rodiče a děti
1986 | Třikrát Adam Dalgliesh |
1991 | Pachuť smrti |
1992 | Černá věž |
2013 | Smrt přichází do Pemberley |
2009 | Soukromá pacientka |
Knihu jsem nedočetla, a to i přes to, že jen tak knihu neodlozim. Nijak to neupoutalo mou pozornost a osud postav mi byl lhostejný.