Já vám fakt uteču

Já vám fakt uteču
https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/157003/bmid_ja-vam-fakt-utecu-157003.jpg 3 15 15

Přidat komentář

Barza
18.09.2019

Ziskala jsem po vyrazeni z knihovny a cetla se synem. Moc se nam to nelibilo. Vetsinou uvahy 10-leteho kluka, casto velmi naivni (jak asi daleko je cizina?). Zabavnejsi az v zaveru, kdy se konecne neco deje. Pim svym utekem vlastne vydira rodice, aby dosahl sveho - nevychovne. Je vhodne s detmi zaroven mluvit o moznostech reseni konfliktu. Navic zrejme poplatne dobe jsou vyzdvihovany kvality cernochu (odehrava se v Holandsku) ne pro jejich talent ci pili (nejrychlejsi a nejlepsi fotbalista, nejkrasnejsi holka), ale proto, ze jsou to cernosi, naznak takove diskriminace naruby.

Pim prijde domu v roztrhanych novych kalhotach, maminka mu zakaze prenocovat u kamarada. Pim ve vzteku utece z domova, ma to byt naprosto tajne. Postavi si stan v mestskem parku, kde ho vzapeti navstivi nekolik kamaradu i starsi sestra a donesou mu jidlo na cestu. Behem diskuze na tema utek vyslovi kamaradi nekolik napadu, ktere Pim bere za sve, ale brzy lituje (nejprve hlavne toho, ze prijde o kure k veceri). Kdyz uteci, tak do ciziny. Kdyz do ciziny, tak stopem, budou potreba penize, vydela si je mytim nadobi. Pim se ale ve stanu sam boji, zrejme prilis sleduje televizi a navic ma bujnou fantazii. Ve vetvich stromu, ktere se kyvaji ve vetru, vidi ruce nasilnika z filmu, ktery se po nem natahuje, aby mu ublizil, apod. Nekdo v parku vyhodi z auta psa, Pim se s nim skamaradi, strach trochu ustoupi. Rodice o Pimovi vedi, prinesou si ke stanu zidlicky a cekaji, az se kluk probudi. Pim je stastny, ze je zase s nimi, ale dela ze sebe hrdinu, on se prece vubec neboji. Psa si muze ponechat a dokonce smi prespat i u toho kamarada.

Andrea81
18.03.2018 2 z 5

Četla jsem kvůli čtenářské výzvě. Jinak mě to moc nezaujalo.


Zmiu
24.06.2013 2 z 5

Četla jsem tuto knihu někdy v dětství. Co si pamatuji, byla o klukovi, který chce utéct z domova, všechno si na to připravuje, ale nakonec neuteče.

Autorovy knížky

Dolf De Vries
nizozemská, 1937
1988  68%Já vám fakt uteču