Kritický bod
Robin Cook
Jack Stapleton a Laura Montgomeryová série
Akciová společnost provozující síť luxusních klinik Angels Healthcare se chystá vstoupit na burzu. V nejnevhodnější chvíli se objevují komplikace - po klinikách se šíří postrach všech nemocnic, nákaza zlatým stafylokokem. Pacientů umírajících na pooperační infekce nezadržitelně přibývá a ani sebenákladnější opatření nezabírají. Situace začíná hrozit ekonomickou katastrofou. Vedení společnosti se snaží vše utajit, a to i za cenu porušování zákona - ve hře jsou vysoké finanční částky. Podezřelá úmrtí však neuniknou pozornosti newyorské soudní patoložky Laurie Montgomeryové. Pouští se do pátrání po tajemném původci infekce a popohání ji neblahé tušení, že je ohrožen i život jejího muže, Jacka Stapletona. Životů je však ohroženo mnohem víc, její vlastní nevyjímaje...... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2008 , Knižní klubOriginální název:
Critical, 2007
Ne a ne a ne se začíst. To se mi u Cooka nestává.
Snad (zatím) nejdéle čtená kniha od výše uvedeného autora a zatím nejslabší “cookovka”, co se týče akce, napětí a čtivosti. Nikdy se mi u autora nestalo, že bych se do četby jeho knihy musela nutit, spíš naopak. Tak snad byla tato kniha výjimkou potvrzující pravidlo.
Uděluji dvě obligatorní hvězdičky za snahu autora i celého týmu nutného k vydání této knihy jak v anglickém znění, tak v tom českém.
P.S.-Hodně mi vadilo, jak se v knize psalo o tom, že to není jeden komplex, ale tři kliniky/nemocnice. Možná tři kliniky (tři nemocnice spíš ne/jsem laik co se zdravotnictví týče/), avšak spadající pod jednu soukromou společnost. Nevím, zda chyba překladu či se to vyskytuje i v originálním znění, avšak dost mi to vadilo.
Všechny knihy od pana Cooka jsou čtivé,pěkně napsané a příběh má spád a švih. Přečetla jsem všechny, i když jsou na jedno brdo, ale jsou jako droga. Musela jsem číst další a další a další dokud jsem je všechny nezdolala. Ale nelituji. Bylo to opravdu pěkné čtení. Občas celkem mrazivé a kolikrát jsem si říkala, zda všechno to zlo, mamon a nelidskost a nedůstojnost, těm záškodníkům stojí za to, aby bylo zničeno tolik životů, rodin a dobré pověsti. A svědomí? to zřejmě ti prevíti ani neví, co je. V Cookových knihách je barvitě vše popsáno a bohužel se to děje i v reálném životě a světě. Ne každý ctí lidské hodnoty a bohužel pro spoustu lidí peníze, pohodlný život a kariéra nesmrdí. Bohužel dobří a poctiví lékaři a lidé,kterým lékařská etika něco říká jsou pronásledováni a usiluje se jim o život. Hlavně aby nezhatili plány těm padouchům. Ale milovníkům tohoto žánru není třeba dalších komentářů. Ti sami nejlépe ví, jaká četba je ta pravá.
Ač nemusím tolik odborných termínů a tolik zkratek, nemohu jinak než dát pět hvězdiček. Po dlouhé době jsem přelouskla Cooka a jsem nadšená. Žádná hluchá místa, napětí, hned jdu na Zákrok.
Nejlépe se čte u těchto knih epilog. Sčítají se už v poklidu jen ztráty a zisky, které samozřejmě musí převážit. Jinak je čtenář stále po celou dobu děje napjatý, jak se vše rozmotá a co je za tím vším tajemstvím a životu nebezpečnými úklady. Lékařská hantýrka mi nevadí - Nozokomiální infekce MRSA zlatého stafylokoka v amébě, čtu stejně jen jako hnus a svinstvo. Autorovi poklona a díky za znalosti systému fabrik na zdraví a dolary.
Z předchozích přečtených knih od tohoto autora jsem byla nadšená, tady se nadšení úplně nedostavilo. Celkově nemusím téma mafie a praní špinavých peněz, v této knize je toho dostatek. Navíc autor se detailně pitval v lékařských zkratkách a termínech. Ze začátku jsem měla velký problém se začíst.
Další úžasná kniha tohoto autora. Moc pěkné pokračování vztahu Jacka a Laurie. Jen ten závěr mohl být trochu delší, aby se vědělo, jak všichni ti mafiáni dopadli. Už se těším na pokračování.
Jelikož jsem velký fanoušek knih Robina Cooka, tak tahle mě přišla poněkud slabší. Zdlouhavý nudný začátek a ke konci trocha napětí, ale opravdu jen trocha. R.Cook má mnohem zajimavější a napínavější romány, i tak je kniha velmi čtivá.
Začátek byl dosti nudný a na laika ve zdravotnictví jako já příliš odborný. Pak se to konečně rozjede a děj je napínavý. Vadilo mi množství mafiánů, ve kterých jsem tak trošku ztrácela a chvilkama nevěděla kdo je kdo.
Dej ako už bolo spomenuté, je veľmi podobný iným dielam autora, čo je na škodu.
Navyše mi ani vedecké poznatky v diele neprišli až také zaujímavé ako inokedy.
Dobre sa však čítalo a postavy tejto série sú moje obľúbené, takže aspoň *** si myslím kniha zaslúži.
Klasika od mistra lékařských thrillerů. Velmi čtivá a místy strhující kniha, ovšem po přečtení několika autorových knih se vám děje, postavy a zápletky začnou mísit a začnou být velmi podobné, což je u thrilleru nebo detektivky dost podstatná vada. Doporučuji jako oddychové čtení do vlaku, kdy se po týdnu budete sami sebe ptát, o čem to vlastně bylo.
lékařské prostředí detektivky z lékařského prostředí
2006 | Invaze z galaxie |
2008 | Kóma |
2006 | Infekce |
1998 | Blízký konec |
1995 | Známky života |
I já mám stejný názor, nešlo se začíst. Začátek se vyvíjel slušně, pak to autorovi "ujelo" jinam než jsem očekávala. Nedočetla jsem.